Ο Ερντογάν κατηγορεί τις ΗΠΑ: «Στηρίζουν τρομοκράτες»

Το PKK ανέλαβε και επίσημα σήμερα, Παρασκευή 25/10, την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στις εγκαταστάσεις της TUSAS, της αεροδιαστημικής βιομηχανίας της Τουρκίας στην Άγκυρα, ωστόσο ο Ταγίπ Ερντογάν δεν δίστασε να ρίξει το φταίξιμο για το πολύνεκρο χτύπημα τις Ηνωμένες Πολιτείες, κατηγορώντας τες ότι στηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ειδικότερα, μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης της επιστροφής του από το Καζάν της Ρωσίας, όπου συμμετείχε στην Σύνοδο Κορυφής των BRICS, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι η συγκεκριμένη επίθεση ήταν μία «επιχείρηση διείσδυσης» από τη Συρία. «Πρέπει να σκεφτόμαστε ανά πάσα στιγμή ότι μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε κίνηση διείσδυσης από τη Συρία ή άλλα μέρη», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος και τόνισε ότι η Τουρκία θα προστατέψει τα εδάφη της. Δίνοντας, κατόπιν, ενδείξεις για τις μελλοντικές κινήσεις της Αγκυρας, επισήμανε ότι «πρέπει να λάβουμε όλα τα μέτρα ασφαλείας αναλόγως».

Στη συνέχεια επανέλαβε για μία ακόμη φορά τις κατηγορίες του εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών ότι στηρίζουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν κατά της Τουρκίας. «Η PYD/YPG, το συριακό παρακλάδι της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK, είναι καταδικασμένο να εγκαταλειφθεί και να μείνει μόνο του. Η Αμερική έχει στην “αγκαλιά” της την PYD/YPG, το συριακό παρακλάδι της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK», ανέφερε συγκεκριμένα ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Είναι γνωστό ότι η Αμερική χρησιμοποιεί τις τρομοκρατικές οργανώσεις στην περιοχή για τα δικά της συμφέροντα και την ασφάλεια του Ισραήλ. Παρέχει η Αμερική στο Ισραήλ κάθε είδους εξοπλισμό, πυρομαχικά και υποστήριξη στην περιοχή. Δίνει χρήματα ή όχι; Τα μάτια και τα αυτιά μας είναι ανοιχτά σε όλες τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα δίπλα στα εδάφη μας και δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με αυτές. Θα είμαστε ο προστάτης των εδαφών μας. Πρέπει να σκεφτόμαστε ανά πάσα στιγμή ότι μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε κίνηση διείσδυσης από τη Συρία ή άλλα μέρη. Ως εκ τούτου, πρέπει να λάβουμε όλα τα μέτρα ασφαλείας μας αναλόγως».

Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωση του τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας που συνεκάλεσε εκτάκτως χτες ο Ερντογάν, αναφέρεται ότι δεν θα επιτραπεί ποτέ η εγκαθίδρυση ενός «κράτους-τρομοκράτη» δίπλα από τα σύνορα της Τουρκίας. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Αγκυρα αναμένει από την Δαμασκό να κάνει βήματα και προς αυτή την κατεύθυνση υπογραμμίζοντας ότι «κύρια προσδοκία μας είναι ότι η συριακή κυβέρνηση κατανοεί τα οφέλη μιας ειλικρινούς και ρεαλιστικής εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία και θα κάνει τα βήματά της αναλόγως». Υποστήριξε μάλιστα ότι «η αστάθεια στην περιοχή αυτή έχει συσσωρεύσει εκεί τρομοκρατικές οργανώσεις και όσους έχουν ύπουλες φιλοδοξίες, όπως ο βάλτος μαζεύει μύγες».

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Αμυνας, μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα, επλήγησαν συνολικά 120 στόχοι στο βόρειο Ιράκ και τη βόρεια Συρία, σε απανωτές της τουρκικής αεροπορίας κατά κουρδικών στόχων στην ευρύτερη περιοχή.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ