Ο εκλεκτός της διαπλοκής; Πώς οι «ισχυροί» χτίζουν από τώρα το αφήγημα Πιερρακάκη για το 2028

Η πρόωρη στήριξη επιχειρηματικών κέντρων δημιουργεί σκιά γύρω από τον νέο ρόλο του στο Eurogroup

Η ΠΥΘΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ


Η εκλογή του Κυριάκου Πιερρακάκη στο Eurogroup δεν προκάλεσε μόνο κυβερνητικό ενθουσιασμό. Στα επιχειρηματικά κέντρα εξουσίας, εκεί όπου παραδοσιακά χαράσσονται οι ισορροπίες της επόμενης ημέρας, καταγράφεται μια εντυπωσιακή στροφή: οι ισχυροί παράγοντες της οικονομίας δείχνουν να «επενδύουν» ήδη πάνω του ως διάδοχη λύση μετά το 2028.

Η εικόνα είναι σαφής: μεγάλοι όμιλοι, τραπεζικά δίκτυα και πρόσωπα με ισχυρή επιρροή στις ευρωπαϊκές αγορές βλέπουν στον Πιερρακάκη τον άνθρωπο που μπορεί να υπηρετήσει τη δική τους αντίληψη για την πολιτική σταθερότητα. Το αφήγημα που καλλιεργούν –αθόρυβα αλλά επίμονα– μιλά για έναν τεχνοκράτη που «κατανοούν», που «δουλεύεται» εύκολα σε διεθνή φόρα και που, σε αντίθεση με άλλους δελφίνους, δεν φέρει κομματικό βάρος ή αυτόνομη πολιτική ατζέντα.

Η ηλικία του, το διεθνές του προφίλ και η δυνατότητα να αποκτήσει άμεση πρόσβαση σε ευρωπαϊκές δομές μέσα από το Eurogroup, χρησιμοποιούνται ήδη ως επιχειρήματα για να παρουσιαστεί ως ο «επόμενος» — αλλά όχι απαραίτητα από την κοινωνία· από τα κέντρα που παραδοσιακά ορίζουν το παιχνίδι.

Το γεγονός ότι αυτή η συζήτηση ανοίγει τόσο νωρίς δεν λειτουργεί υπέρ του. Αντιθέτως, δημιουργεί σκιά εξάρτησης και αφήνει την εντύπωση ότι κάποιοι προσπαθούν να προκαθορίσουν την πολιτική διαδοχή, πριν ακόμη ανοίξει θεσμικά η συζήτηση.

Στελέχη της ΝΔ παρακολουθούν με αμηχανία αυτή τη στοίχιση ισχύος. Και αρκετοί επισημαίνουν ότι, όταν η διαπλοκή βιάζεται να ορίσει τον επόμενο πρωθυπουργό, σπάνια το κάνει χωρίς να ζητήσει ανταλλάγματα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Φαραντούρης «αυτοπροτείνεται» για την ηγεσία του κόμματος Καρυστιανού

Η αστραπιαία κίνηση του ευρωβουλευτή μετά τη δήλωση της προέδρου του Συλλόγου Τεμπών

Σκιώδεις σύμμαχοι πίσω από το κόμμα Καρυστιανού: Οι δύο αμφιλεγόμενοι επιχειρηματίες και το παρασκήνιο της στήριξης

Ερωτήματα για τη χρηματοδότηση και τις «πλάτες» του νέου φορέα – Ένας «παίκτης» των media με εκκλησιαστικές διασυνδέσεις και ένας εκφραστής του πατριωτικού χώρου φέρονται να κινούν τα νήματα – Το ιδεολογικό «μωσαϊκό» που προκαλεί αντιδράσεις

Ψηφιακός εφιάλτης στην ΕΕ: Το Grok του Μασκ στο στόχαστρο για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων

Η Κομισιόν ενεργοποιεί τον Νόμο περί Τεχνητής Νοημοσύνης μετά την παραγωγή χιλιάδων deepfakes – Γιατί οι Βρυξέλλες «τρέμουν» το ψηφιακό ξεγύμνωμα και την αλγοριθμική ασυδοσία