Το διπλό φονικό πλήγμα του Εγκέλαδου στην Τουρκία προκάλεσε την απώλεια χιλιάδων ανθρώπινων ζωών σε στη νοτιοανατολική Τουρκία και στη βόρεια Συρία.
Αυτό που προέχει είναι να διασωθούν όσοι περισσότεροι από τους ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί και η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που έστειλε εξειδικευμένο σε τέτοιες αποστολές προσωπικό στην Τουρκία.
Δυστυχώς ουδείς από την ελληνική κυβέρνηση (και όχι μόνο) δεν έχει ασχοληθεί με τη Συρία κι αυτό είναι ένα καίριο ερώτημα.
Ο σεισμός στην Τουρκία όμως θέτει ένα ακόμη γιγάντιο ζήτημα που έχει να κάνει με την ασφάλεια της Ελλάδας, της Κύπρου αλλά και όλης της ανατολικής Μεσογείου.
Συγκεκριμένα, το επίκεντρο του φονικού σεισμού βρίσκεται 200 χιλιόμετρα από το πυρηνικό εργοστάσιο των Τούρκων.
Η Ελλάδα οφείλει για τη δική της ασφάλεια μετά από την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων διάσωσης στην Τουρκία και στη Συρία να θέσει το ζήτημα του πυρηνικού εργοστασίου Ακούγιου.
Κι επειδή είναι θέμα ασφάλειας πολλών χωρών θα έχει λογικά συμμάχους. Δεν υπάρχει πολύς χρόνος καθώς ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ τον περασμένο Ιούνιο, είχε εκφράσει την ελπίδα ότι το 2023 θα αρχίσει η παραγωγή ενέργειας από τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας και το κοίτασμα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στη Μαύρη Θάλασσα.
Στο περιθώριο των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, ο Ντονμέζ είχε δηλώσει ότι «η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού αντιδραστήρα στη χώρα μας συνεχίζεται στο Ακούγιου (στη νοτιοανατολική επαρχία της Μερσίνης). Ευελπιστούμε να τον θέσουμε σε λειτουργία την επόμενη χρονιά. Εργαζόμαστε επίσης πάνω σε τεχνολογικές και γεωγραφικές πτυχές για έναν δεύτερο κι έναν τρίτο αντιδραστήρα».