«Η επιτυχία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις ευρωεκλογές δείχνει ότι η ακροδεξιά στροφή στην ΕΕ δεν είναι μονόδρομος όπως ισχυρίζονται πολλοί», σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Ψήφος υπέρ της ΕΕ»: Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης παρατηρεί:
«Δεν χρειάζεται να υποκλίνεσαι στον Πούτιν, να αρνείσαι την κλιματική αλλαγή, να δαιμονοποιείς τους μετανάστες και να απορρίπτεις συνολικά την ΕΕ για να σε ψηφίσει η μεσαία τάξη στην Ευρώπη. Στην Πολωνία διαπιστώνουμε μάλιστα μια διαφορετική εξέλιξη, με την φιλελεύθερη Πλατφόρμα Πολιτών να επικρατεί και πάλι έναντι του εθνολαϊκιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι.
Αν υπάρχει ένα μήνυμα σε αυτές τις ευρωεκλογές, τότε αυτό είναι μάλλον το εξής: Οι ψηφοφόροι έχουν γίνει πιο επιφυλακτικοί απέναντι στην ΕΕ, αλλά η πλειονότητά τους εξακολουθεί να επιθυμεί μια Ευρώπη που συνεργάζεται. Με δεδομένες τις ποικίλες παγκόσμιες προκλήσεις το συμπέρασμα αυτό κάθε άλλο παρά αρνητικό είναι».
«Ο Μακρόν παίζει κορώνα-γράμματα το μέλλον της Ευρώπης»
Η Handelsblatt σχολιάζει την απόφαση του γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Η εφημερίδα του Ντίσελντορφ σημειώνει με τίτλο «Ο Μακρόν παίζει κορώνα-γράμματα το μέλλον της Ευρώπης»:
«Ο γάλλος πρόεδρος θέλει να διασφαλίσει την στήριξη του κοινοβουλίου για τα υπόλοιπα τρία χρόνια της θητείας του και να επιβάλει στη χώρα του μια φιλοευρωπαϊκή πορεία μετά την επιτυχία του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού στις ευρωεκλογές. Δεν αποκλείεται ωστόσο να αποτύχει στην επίτευξη και των δύο στόχων. Ανακηρύσσοντας τις εκλογές ως καθοριστική απόφαση υπέρ της Ευρώπης και κατά του Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν, ελπίζει ότι οι Γάλλοι, θα ψηφίσουν υπέρ του δικού του πολιτικού στρατοπέδου παρά τη χαμηλή δημοτικότητά του. Ίσως το κόμμα του προέδρου να βγει ενισχυμένο από τις νέες εκλογές, αν καταφέρει να ηγηθεί ενός “ρεπουμπλικανικού μετώπου” απέναντι στην ακροδεξιά. Ωστόσο, η προθυμία της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς να συμμαχήσουν κατά του Εθνικού Συναγερμού, όπως έπραξαν κάποτε εναντίον του Εθνικού Μετώπου, έχει περιοριστεί.
Πιθανό είναι ωστόσο και το σενάριο ο Εθνικός Συναγερμός που είναι ήδη αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή, να κερδίσει τις νέες εκλογές. Τότε ο πρόεδρος Μακρόν θα αναγκαστεί να διορίσει πρωθυπουργό από το κόμμα της Μαρίν Λεπέν. Ενδεχομένως τον επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος Ζορντάν Μπαρτντελά.
Σε περίπτωση που συγκυβερνήσει, ο Εθνικός Συναγερμός θα αξιοποιήσει τον χρόνο στην κυβέρνηση για να γίνει ακόμη πιο αποδεκτός από την γαλλική κοινωνία, αλλά και να προετοιμαστεί για τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Τότε ο Μακρόν δεν θα μπορεί πλέον να είναι υποψήφιος ενώ διάδοχός του από τον κεντρώο χώρο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Σε αυτήν ακριβώς την ευκαιρία προσβλέπει η Μαρίν Λεπέν», καταλήγει η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ.