Στον βρόμικο ρόλο που διαδραματίζουν οι ΗΠΑ στην ουκρανική κρίση αναφέρονται ολοένα και περισσότερα κράτη – κυρίως αναπτυσσόμενα -, τα οποία υποστηρίζουν πως οι ΗΠΑ όχι μόνο εμποδίζουν τις προσπάθειες για ειρήνη, αλλά παράλληλα υποδαυλίζουν την κρίση.
Σε άρθρο του κινεζικού πρακτορείου Xinhua, το οποίο αντικατοπτρίζει τις θέσεις της κυβέρνησης της Κίνας, αναφέρεται σχετικά με την ουκρανική κρίση πως «οι ΗΠΑ ανάβουν συνεχώς τις φλόγες του πολέμου και εμποδίζουν άλλα κράτη από το να προωθήσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ουκρανία».
Εντείνεται η διεθνής κριτική
«Οι ηγέτες πολλών αναπτυσσόμενων κρατών πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ παρατείνοντας την κρίση, επιδεινώνουν τα δεινά των Ουκρανών και εμποδίζουν την επίλυση άλλων πιεστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα.
Η διεθνής κοινότητα, ειδικά οι αναπτυσσόμενες χώρες, ασκεί ολοένα και πιο έντονη κριτική για την ηγεμονική και εγωιστική συμπεριφορά των ΗΠΑ» αναφέρει το άρθρο στο Xinhua.
Ο μεγαλύτερος ταραχοποιός
«Η μεγαλύτερη φιλοδοξία των αναπτυσσόμενων κρατών είναι ένα ειρηνικό και σταθερό διεθνές περιβάλλον, κάτι που αποτελεί και την προϋπόθεση για μια επιτυχή εθνική ανάπτυξη.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ – ο μεγαλύτερος ταραχοποιός παγκοσμίως – έχουν καταστήσει απρόσιτη αυτήν την προοπτική» επισημαίνει το κινεζικό πρακτορείο, αναφέροντας πως με την κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης, οι δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, επέβαλαν σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία που με τη σειρά τους οδήγησαν στην απότομη αύξηση των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων, της ενέργειας και άλλων εμπορευμάτων, γεγονός που έπληξε κυρίως τα αναπτυσσόμενα κράτη.
Αντίδραση
«Τα αναπτυσσόμενα κράτη αντιτίθενται πλέον ανοιχτά στις διάφορες ανεύθυνες ενέργειες των ΗΠΑ, καθώς πολλά από αυτά αρνούνται να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Εδώ και χρόνια οι Αμερικάνοι πολιτικοί έχουν συνηθίσει να κουνούν το δάκτυλο σε άλλες χώρες και να ενεργούν αυθαίρετα στη διεθνή σκηνή» τονίζει το Xinhua, επισημαίνοντας: «Είναι άγνωστο εάν οι ΗΠΑ έχουν αντιληφθεί τις αλλαγές αυτές στον Παγκόσμιο Νότο και αν έχουν αρχίσει να διερωτώνται γιατί συμβαίνει αυτό».
Η περίπτωση της Λατινικής Αμερικής
Μια από τις περιοχές που δεν συμμορφώθηκαν με τις εντολές της Δύσης ήταν και η ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής, την οποία θα επισκεφθεί στα τέλη Απριλίου ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov.
Ο Lavrov εξέφρασε την ικανοποίηση του για το ότι τα περισσότερα κράτη της Λατινικής Αμερικής δεν υιοθέτησαν τις κυρώσεις της Δύσης.
«Δεν είναι τυχαίο ότι οι προσπάθειες εγκατάλειψης του δολαρίου ΗΠΑ στο εξωτερικό εμπόριο και δημιουργίας υποδομής μεταφορών, logistics, διατραπεζικών, χρηματοοικονομικών και οικονομικών δεσμών που δεν ελέγχονται από τη Δύση έχουν ενταθεί σημαντικά σε όλο τον κόσμο.
Περίπου τα τρία τέταρτα των χωρών σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των φίλων μας από τη Λατινική Αμερική, επέλεξαν να μην συμμετάσχουν στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Τις εκτιμήσαμε γι’ αυτό» επισημαίνει σε άρθρο του ο Lavrov.
Η μελλοντική διεθνής τάξη
Όπως είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία αλλά και σχετικά με αυτήν, «είναι μέρος του αγώνα για τη μελλοντική διεθνή τάξη».
«Αυτό που διακυβεύεται σήμερα είναι εάν η παγκόσμια τάξη πραγμάτων θα είναι πραγματικά δίκαιη, δημοκρατική και πολυκεντρική, όπως λέει ο Χάρτης του ΟΗΕ, ο οποίος διακηρύσσει την κυριαρχική ισότητα όλων των χωρών, ή εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο συνασπισμός που ηγούνται θα εφαρμόσουν την ατζέντα τους εις βάρος άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της άντλησης πόρων για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Αυτός είναι ακριβώς ο στόχος της έννοιας της τάξης που βασίζεται σε κανόνες.
Οι δυτικές πρωτεύουσες θέλουν να αντικαταστήσουν το διεθνές δίκαιο, πρωτίστως τους στόχους και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, με κανόνες που κανείς δεν ξέρει από ποιον δημιουργήθηκαν» επισημαίνει ο Lavrov.