Ένας διπλωμάτης με πολιτική αποστολή – Το παρασκήνιο, οι διεθνείς αποστολές και η αθόρυβη ισχύς του
Η Πυθία αποκαλύπτει
Ο άνθρωπος πίσω από τον Τσίπρα: Ρόλος-κλειδί σε μια ενδεχόμενη επιστροφή
«Θέλει να είναι παρών χωρίς να φαίνεται», λένε όσοι γνωρίζουν καλά τον Βαγγέλη Καλπαδάκη – τον διπλωμάτη, σύμβουλο και “σκιώδη επιτελικό” πίσω από την τρέχουσα στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα. Από τη διπλωματική θητεία του στην Άγκυρα και το ΝΑΤΟ, μέχρι το ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα και τη διεθνή κινητικότητα του πρώην πρωθυπουργού, ο Καλπαδάκης είναι παρών στα κρίσιμα σημεία, χωρίς να διεκδικεί το φως της δημοσιότητας.
Ο διπλωμάτης με πολιτική ψυχή: Το βιογραφικό ενός «κήπουρου» στρατηγικής
Γεννημένος στις Βρυξέλλες το 1979, ο Βαγγέλης Καλπαδάκης μεγάλωσε ανάμεσα σε διπλωματικές αποστολές, αμερικανικά σχολεία και τη διαρκή μετακίνηση που επιβάλλει μια καριέρα στις πρεσβείες. Ο πατέρας του, διπλωμάτης Μανώλης Καλπαδάκης, και η μητέρα του, Ειρήνη Βούτση (αδελφή του Νίκου Βούτση), τού έδωσαν τις βάσεις: πατριωτική υπευθυνότητα, ακεραιότητα, πολιτική ευαισθησία.
Από τις παιδικές του εμπειρίες στο Ριάντ, μέχρι τις σπουδές στο UCL και LSE στο Λονδίνο, διαμόρφωσε μια πολιτική κοσμοαντίληψη με διεθνή χροιά, χωρίς να αποχωριστεί την αριστερή του ταυτότητα. Από τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ και τις πρώτες παρέες με τον Τσίπρα, έως τον ρόλο του επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού (2015–2019), η πορεία του είναι σταθερά ανοδική και επιδραστική.
Ο ρόλος του στο Ινστιτούτο και η ερώτηση που όλοι αποφεύγουν να απαντήσουν
Ο Καλπαδάκης δεν “συνοδεύει” απλώς τον Τσίπρα σε αποστολές σε Χάρβαρντ, Στρασβούργο ή Διάσκεψη του ΟΑΣΕ. Είναι αυτός που σχεδιάζει, διαμορφώνει και οργανώνει την πολιτική του παρουσία. Είναι ο αρχιτέκτονας μιας στρατηγικής επανατοποθέτησης, ενός rebranding που, όπως λένε οι συνεργάτες του, προετοιμάζει μεθοδικά το έδαφος για το επόμενο βήμα.
Το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα είναι το όχημα πολιτικού στοχασμού και διεθνούς διασύνδεσης, με εκδηλώσεις υψηλού κύρους, όπως η πρόσφατη Διάσκεψη με τον Μπέρνι Σάντερς και τον Μάικλ Σαντέλ. Παράλληλα, ο Καλπαδάκης αναλαμβάνει θέση στον ΟΑΣΕ της Βιέννης, δίνοντας συνέχεια στη διεθνή του διαδρομή.
Τσίπρας – Επιστροφή ή οριστική αποχώρηση; Ο Καλπαδάκης θα είναι εκεί
Το μεγάλο ερώτημα παραμένει: θα επιστρέψει ο Αλέξης Τσίπρας στην ηγεσία της Κεντροαριστεράς; Η σιωπή του Καλπαδάκη πάνω στο θέμα είναι εκκωφαντική, όμως η κινητικότητα, οι παρεμβάσεις και η χτίσιμο πολιτικών δικτύων προδίδουν προετοιμασία.
Ο ίδιος ο Καλπαδάκης πιστεύει στην παρουσία αξιόπιστων δημόσιων λειτουργών στο πλευρό των ηγετών, και υπηρετεί αυτή τη λογική αθόρυβα αλλά επίμονα. Όπως είχε πει χαρακτηριστικά για τις κρίσιμες συνομιλίες με την πλευρά Ζάεφ το 2018: «Συμφωνήσαμε ότι δεν συμφωνούμε σε τίποτα – αλλά έπρεπε να βρούμε λύση».
Αυτή η πρακτική, ρεαλιστική προσέγγιση, σε συνδυασμό με διπλωματική σοβαρότητα, είναι και το στίγμα του.