Θα ήταν αυτοκτονικό, αυτοκαταστροφικό και αυτοτραυματισμός», εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης «στρίψει το καράβι προς τα δεξιά», σύμφωνα με τον Γιάννη Λούλη.
Η άποψη αυτή από τον πολιτικό αναλυτή και επικοινωνιολόγο εκφράστηκε με αφορμή τη σκληρή κριτική των πρώην πρωθυπουργών, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, έναντι στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη -και του ίδιου του νυν ομόλογού τους- για τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, το μοντέλο διακυβέρνησης, αλλά και τα εθνικά θέματα, μέσα από το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας».
Όπως και δήλωσε αρχικά ο κ. Λούλης, «δεν έχει κανέναν λόγο ο Μητσοτάκης να στρίψει το καράβι προς τα δεξιά. Θα ήταν βαριά η λέξη να πω αυτοκτονικό, αλλά θα ήταν ένας αυτοτραυματισμός. Νομίζω ότι αυτήν τη στιγμή αυτή είναι η δυσκολία για τη Νέα Δημοκρατία. Ο Μητσοτάκης επιχειρεί μια ισορροπία, όπου ο ίδιος δεν θέλει να στρίψει το καράβι πολύ δεξιά, θέλει να ελέγξει το κέντρο. Και επειδή έχει και αντιπάλους εξαιρετικά αδύναμους -είναι πάρα πολύ τυχερός σε αυτό- μπορεί να το κάνει χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες».
«Το “κλίνατε επί δεξιά”, θα ήταν η καταστροφή της ΝΔ»
Χαρακτηριστικά τόνισε ο Γιάννης Λούλης πως «χωρίς καμία αμφιβολία θα ήταν καταστροφικό αυτό για τη Νέα Δημοκρατία. Πρέπει, όμως, να δεχτούμε ότι αυτή τη στιγμή ο Μητσοτάκης είναι κυρίαρχος. Μας αρέσει, δεν μας αρέσει, παραμένει κυρίαρχος και παραμένει κυρίαρχος, διότι η συνολική του στρατηγική σε γενικές γραμμές θα έλεγα -δεν σημειώνω ότι δεν υπάρχουν και αδυναμίες- η στρατηγική του είναι σωστή. Αλλά, εκείνο το οποίο τον ευνοεί πολύ περισσότερο, είναι ότι δεν έχει αυτήν τη στιγμή ανταγωνιστές».
«Ασφαλώς και είναι σωστό που επιμένει. Είναι δυνατόν να μη διεκδικήσεις; Είναι ελάχιστες οι κοινωνίες όπου υπάρχει μαύρο-άσπρο στις δημοκρατίες. Θα ήταν λοιπόν, αυτοκτονικό να μην πιστέψει στην πολιτική αυτή. Τώρα το αν θα το κάνει καλά ή πετυχημένα ή αν θα πείσει ή όχι είναι μια άλλη ιστορία. Η στρατηγική του σε γενικές γραμμές είναι σωστή. Είναι το αυτονόητο. Κοιτάξτε… Και να κυβερνούσε ο Τσίπρας, και να μου λέγατε τι κάνει ο Τσίπρας τώρα, εάν αδιαφορούσα για τον ενδιάμεσο χώρο, θα έλεγα ότι και ο Τσίπρας αυτοκτονεί», πρόσθεσε.
«Δογματική η κριτική του Αντώνη Σαμαρά – Μειοψηφία στη ΝΔ οι απόψεις του»
Όπως τόνισε ο κ. Λούλης, «η άλλη περίπτωση είναι μια περίπτωση ενδοκομματικής κριτικής, η οποία κατά τη γνώμη μου είναι εξαιρετικά δογματική και η οποία δεν μας προσθέτει απολύτως τίποτα σε αυτά τα οποία ήδη γνωρίζουμε. Με άλλα λόγια, είναι δογματική η κριτική του Αντώνη Σαμαρά. Νομίζω ότι αυτό είναι σαφές. Όλη αυτή η ιστορία με τις εμμονές με τα ομόφυλα ζευγάρια, με το νομοσχέδιο το οποίο κάποια στιγμή έπρεπε να γίνει στη χώρα, όπως συμβαίνει στη συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών και γενικά το όλο στιλ αυτό. Το να κάνει κανένας, βεβαίως, κριτική στην κυβέρνηση και να ανήκει σε ένα κόμμα, είναι δικαίωμά του και πολύ καλά κάνει και το κάνει. Αλλά, πρέπει να είναι και πειστικός. Δεν νομίζω ότι ο Σαμαράς ήταν πειστικός».
Στη συνέχεια συμπλήρωσε επί του θέματος: «Δηλαδή αν θέλαμε να κάνουμε κάποια κριτική στον πρωθυπουργό, θα μπορούσαμε να την κάνουμε με άλλους τόνους, χαμηλότερους τόνους, γιατί δεν νομίζω ότι ήταν τα πράγματα τόσο δραματικά και μαύρα-άσπρα. Πολλές φορές στην πολιτική κυριαρχούν οι αποχρώσεις. Εγώ δεν θέλω να ψάξω για προθέσεις, ούτε νομίζω ότι υπάρχει κάποια στρατηγική πίσω από το Σαμαρά. Δηλαδή, θα έλεγα ότι είναι περισσότερο μια αντανάκλαση της συγκεκριμένης προσωπικότητας, η οποία έχει συγκεκριμένες απόψεις και οι οποίες απόψεις αυτές δεν είναι οι κυρίαρχες απόψεις, οι οποίες επικρατούν ευτυχώς στην κοινωνία. Είναι πολύ πιο σύνθετα τα πράγματα και δεν είναι μαύρα και άσπρα. Θα έλεγα λοιπόν, ότι η τοποθέτησή του ήταν καθαρά μαύρη-άσπρη. Λοιπόν, αυτά δεν είναι πράγματα τα οποία μπορούμε να τα πάρουμε στα σοβαρά. Ο καθένας έχει τις απόψεις του, τις διατύπωσε ο κ. Σαμαράς. Νομίζω ότι η σελίδα αυτή θα κλείσει και η ζωή συνεχίζεται».
«Διαφορετικός ο λόγος του Καραμανλή, δεν πρέπει να τους ταυτίζουμε»
Στη συνέχεια επισήμανε πως «είναι διαφορετικές οι ομιλίες τους. Κατά την άποψή μου, δεν πρέπει να τις ενοποιήσουμε. Ο Καραμανλής δηλαδή, κάνει μία ανάλυση των ελληνοτουρκικών και των προβλημάτων με την Τουρκία και των ενδεχομένων απειλών κλπ. Έχει ορισμένες προειδοποιήσεις με χαμηλούς τόνους και ανοίγει μια συζήτηση εκεί κατά πόσον μπορούμε να διαχειριστούμε και να εμπιστευθούμε αυτό το σχετικά καλό κλίμα το οποίο έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα (…). Είναι δύο τελείως διαφορετικά μοντέλα ο Σαμαράς με τον Καραμανλή. Μπορεί οι άνθρωποι αυτοί να ταιριάζουν μεταξύ τους σαν φίλοι και συναγωνιστές και οτιδήποτε άλλο, είναι όμως, δύο διαφορετικές προσωπικότητες με δύο διαφορετικές τοποθετήσεις, πολιτικές και ιδεολογικές».
Για τον Στέφανο Κασσελάκη ο Γιάννης Λούλης σημείωσε: «Δεν ακούει κανέναν άλλο, παρά μόνο τον εαυτό του. Είναι ένας από τους ηττημένους των εκλογών, αλλά δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με τίποτα. Είναι γαντζωμένος».
Συνεχίζοντας, επισήμανε: «Νομίζω ότι ο κ. Κασσελάκης είναι καιρός να κοιτάξει τις δικές του αδυναμίες και να κάνει και αυτός τις δικές του διορθωτικές αλλαγές. Διότι και αυτός ήταν από τους ηττημένους των εκλογών, χωρίς να έχει και κάποιο φορτίο κυβερνητικό (…). Με τίποτα δεν θα έβλεπα έξοδο του κ. Κασσελάκη από το κόμμα. Νομίζω ότι είναι γαντζωμένος (…). Αυτήν τη στιγμή, έχουμε να κάνουμε στον ΣΥΡΙΖΑ με έναν αρχηγό ο οποίος δεν ακούει κανέναν, παρά μόνο τον εαυτό του».
«Σύντομα αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ αν…»
Τέλος, όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ και τα εσωκομματικά του, τόνισε: «Βλέπω την πιθανότητα το ΠΑΣΟΚ, εάν ανασυνταχθεί κατά κάποιο τρόπο, με την όποια νέα ηγεσία, ή με την υπάρχουσα ηγεσία, ή οτιδήποτε άλλο, δεν αποκλείεται να τον υπερκεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Εάν συνεχίσει να κινείται με αυτό τον τρόπο που κινείται τώρα (…). Εάν τυχόν υπάρξει μια νέα ηγεσία, θα κριθεί η νέα ηγεσία. Εάν η νέα αυτή η ηγεσία είναι στοιχειωδώς καλή και μπορέσει να περάσει τα μηνύματά της είναι πιθανό το ΠΑΣΟΚ να διεκδικήσει πλέον τον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης».