«Ούτε οι Ταλιμπάν δεν έχουν τέτοιο μένος…» – Από κατήγορος κατηγορούμενος ο Απόστολος Λύτρας

Ο 52χρονος γνωστός ποινικολόγος, Απόστολος Λύτρας που παραδέχτηκε ότι χτύπησε άγρια την γυναίκα του, είχε υπερασπιστεί πολλές φορές γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας σε πολύκροτες υποθέσεις.

Μάλιστα, ζητούσε δημοσίως να αυστηροποιηθούν οι ποινές για τους θύτες.

«Για να μη φτάνουμε συνέχεια σε τέτοια σημεία θα πρέπει οι ποινές για ενδοοικογενειακή βία να γίνουν βαρύτερες», ανέφερε κάποτε.

Το Σεπτέμβριο του 2022 ο γνωστός ποινικολόγος Απόστολος Λύτρας είχε αναλάβει την υπεράσπιση 50χρονης στην Κομοτηνή, την οποία ο σύζυγός της περιέλουσε με βενζίνη και της έβαλε φωτιά. «Ούτε οι Ταλιμπάν δεν έχουν τέτοιο μένος με τις γυναίκες. Κάποιος ο οποίος κακοποιεί τη σύντροφό του ή τη σύζυγό του είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα προβεί και σε κάτι άλλο», είχε πει.

«Έχω βαρεθεί σε τέτοιες περιπτώσεις να λέμε ότι μία γυναίκα μόνη της πάει και κάνει καταγγελία ότι δήθεν τη χτύπησαν, δήθεν τη βίασαν, δήθεν το ένα δήθεν το άλλο. Πραγματικά σας το λέω ντροπή», είχε δηλώσει.

Έκανε δηλώσεις στην εκπομπή του MEGA, «Χαμογέλα και Πάλι» τον Ιούλιο του 2022, όταν και υπερασπιζόταν τη σύντροφο του τραγουδιστή Θέμη Αδαμαντίδη, η οποία τον είχε καταγγείλει για τον βίαιο ξυλοδαρμό της.

Έδινε μάχες στο πλευρό των πελατών του και παρότρυνε τις γυναίκες θύματα έμφυλης βίας να καταγγέλλουν τους κακοποιητές τους.

Ο Απόστολος Λύτρας ήταν ο δικηγόρος των παιδιών της Νεκταρίας Μαράκη από την Ιεράπετρα, της άτυχης 48χρονης την οποία κατέσφαξε ο 55χρονος εν διαστάσει σύζυγός της στα τέλη Οκτωβρίου του 2021, όταν εκείνη αποφάσισε να συνεχίσει τη ζωή της χωρίς εκείνον.

Ελάχιστοι, όμως, γνώριζαν ότι το 2017 η πρώτη σύζυγος του δικηγόρου και υπέρμαχου των δικαιωμάτων των γυναικών, με την οποία έχουν αποκτήσει δύο κόρες, τον είχε καταγγείλει για ενδοοικογενειακή βία.

Χθες βέβαια, η ίδια γυναίκα παρουσιάστηκε στο δικαστήριο και στάθηκε στο πλευρό του ως μάρτυρας υπεράσπισης.

«Εμένα δεν με είχε χτυπήσει ποτέ. Τον είχα καταγγείλει για λεκτική βία, αλλά στο Εφετείο το ανακάλεσα, διότι ήμουν υπερβολική…».

Το χρονικό

Σύμφωνα με το newsit.gr, η ζωή του Απόστολου Λύτρα με τη δεύτερη σύζυγο του και θύμα ξυλοδαρμού, την 37χρονη δικηγόρο Σοφία Πολυζωγοπούλου, έμοιαζε ζηλευτή.

Από τα σοκάκια της Μυκόνου, στα πάρτι μασκέ και από τις διακοπές σε σκάφος στα ταξίδια στο Παρίσι, τη Ρώμη και το Ντουμπάι.

Και οι δύο πετυχημένοι δικηγόροι, γονείς ενός 9χρονου κοριτσιού.

Άνοιγαν το σπίτι τους πριν δύο χρόνια στην κάμερα του MEGA και αποκάλυπταν τα μυστικά ενός πετυχημένου γάμου.

Κανείς δεν περίμενε την κατάληξη που θα είχε αυτή η φαινομενικά ειδυλλιακή σχέση.

Σε άλλη κοινή τους συνέντευξη ο Απόστολος Λύτρας είχε δηλώσει… «σε αυτό το σπίτι υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος».

«Πράγματι υπάρχει. Γνωριστήκαμε μέσω της δουλειάς μας. Από εκεί και μετά έχουμε κατανόηση ο ένας για τον άλλον και προσπαθούμε να μην φέρνουμε σπίτι τα προβλήματα της δουλειάς μας. Σε μία διαφωνία κερδίζει πάντα η Σοφία και οι κόρες μου», είχε δηλώσει, συμπληρώνοντας πως οι απόψεις του πολλές φορές είναι πιο συντηρητικές από εκείνες της συντρόφου του.

«Όταν τσακωνόμαστε δεν κάνει κάποιος το πρώτο βήμα, το λύνουμε, μπορεί να μας πάρει χρόνο αλλά το λύνουμε», είχε πει η σύζυγός του.

Τραγική ειρωνεία πως η 37χρονη δικηγόρος με καταγωγή από την Αμαλιάδα έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την εξάλειψη της βίας σε βάρος των γυναικών, ενώ είναι νομικός σύμβουλος στη Στέγη Κακοποιημένων Γυναικών.

Ο Απόστολος Λύτρας μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος και ζήτησε συγγνώμη από τη σύζυγο και τα τρία παιδιά του.

Υπενθυμίζεται βέβαια ότι για την απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέα, να μην προφυλακιστεί ο γνωστός ποινικολόγος, η πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχουν διατάξει κατεπείγουσα προκαταρκτική πειθαρχική έρευνα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ