Ουκρανία: Η πρώτη χώρα που παίρνει δάνειο από ΔΝΤ ενώ βρίσκεται σε… πόλεμο

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με την Ουκρανία για χρηματοδότηση ύψους 15,6 δισ. δολαρίων (12,8 δισ. £).

Σύμφωνα με το BBC, το πρώτο δάνειο του Οργανισμού σε μια χώρα σε πόλεμο αναμένεται να εγκριθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Θα αποτελεί επίσης ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα χρηματοδότησης που έχει λάβει η Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας.

Το ΔΝΤ άλλαξε πρόσφατα έναν κανόνα για να επιτρέπει δάνεια σε χώρες που αντιμετωπίζουν «εξαιρετικά υψηλή αβεβαιότητα».

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζει να έχει καταστροφικό αντίκτυπο στην οικονομία: η δραστηριότητα συρρικνώθηκε κατά 30 τοις εκατό το 2022, ένα μεγάλο μερίδιο του κεφαλαίου έχει καταστραφεί και τα επίπεδα φτώχειας έχουν ανέβει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Γκάβιν Γκρέι.

«Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με την πολιτική του νέου ταμείου για δανεισμό υπό εξαιρετικά υψηλή αβεβαιότητα και αναμένονται ισχυρές διαβεβαιώσεις χρηματοδότησης από τους χορηγούς, συμπεριλαμβανομένων των G7 και της ΕΕ».

Ο κ. Γκρέι είπε επίσης ότι η συμφωνία θα «κινητοποιήσει μεγάλης κλίμακας χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους» για την Ουκρανία από διεθνείς χορηγούς και εταίρους, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Η χρηματοδότηση πρέπει ακόμη να εγκριθεί από το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ αναμένει ότι η οικονομία της Ουκρανίας θα σημειώσει μικρή συρρίκνωση ή ανάπτυξη φέτος.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ δήλωσε ότι η χρηματοδότηση θα βοηθήσει τη χώρα «να χρηματοδοτήσει όλες τις κρίσιμες δαπάνες και να διασφαλίσει τη μακροοικονομική σταθερότητα και να ενισχύσει την αλληλεπίδρασή μας με άλλους διεθνείς εταίρους».

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, η οποία πραγματοποίησε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα, δήλωσε: «Ένα φιλόδοξο και κατάλληλα διαμορφωμένο πρόγραμμα του ΔΝΤ είναι κρίσιμο για να στηρίξει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ουκρανίας».

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ και ο μεγαλύτερος συνεισφέρων στην Ουκρανία όσον αφορά τα χρήματα που δαπανήθηκαν.

Νωρίτερα φέτος, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σχεδόν μισό δισεκατομμύριο περισσότερα δολάρια στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στην Ουκρανία. Αυτό ήταν πάνω από τα 112 δισεκατομμύρια δολάρια που ξόδεψε το Κογκρέσο μόνο το 2022.

Η στρατιωτική βοήθεια, η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ των δαπανών των ΗΠΑ για την Ουκρανία, αφορά την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τανκς, πυραύλους και άλλα συστήματα πυρομαχικών καθώς και εκπαίδευση, επιμελητεία και υποστήριξη πληροφοριών.

Τα χρήματα συνέχισαν να πέφτουν στη σύγκρουση από όλο τον κόσμο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Την περασμένη εβδομάδα, το ΔΝΤ είπε ότι το εκτελεστικό του συμβούλιο ενέκρινε μια αλλαγή κανόνα για να επιτρέψει τη χρηματοδότηση χωρών που αντιμετωπίζουν «εξαιρετικά υψηλή αβεβαιότητα».

Χωρίς να αναφέρει την Ουκρανία, είπε ότι το μέτρο εφαρμόζεται σε χώρες που βιώνουν «εξωγενείς κραδασμούς που είναι πέρα από τον έλεγχο των αρχών της χώρας και την εμβέλεια των οικονομικών πολιτικών τους».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστικές δημοσκοπήσεις – Εφιάλτης για τον Μητσοτάκη: Η Ελληνική Λύση πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας

Ανατροπή στις μυστικές δημοσκοπήσεις: Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αναδεικνύεται πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βόρεια Ελλάδα

Η ηχηρή απουσία από την ομιλία Τσίπρα – Το μήνυμα που ανησύχησε τους επιτελείς

Η απουσία της Όλγας Γεροβασίλη από την ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη προκαλεί ερμηνείες και σενάρια για την επόμενη μέρα του πρώην πρωθυπουργού

Προβληματισμός και μεγάλη αγωνία των ολιγαρχών για τον Τσίπρα – Η αναπόφευκτη σύγκριση με τον Μαρινάκη

Σκεπτικισμός στους επιχειρηματικούς κύκλους που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η εμφάνισή του στο συνέδριο του Economist θεωρήθηκε «άχρωμη» και χωρίς απήχηση

Μυστική δημοσκόπηση – «καμπανάκι πολιτικού θανάτου» για τον Μητσοτάκη: Κατρακυλά η ΝΔ – Κάτω από το 25% η πραγματική απήχηση λίγο πριν τη...

Μυστική δημοσκόπηση-σοκ μετά το καλοκαίρι δείχνει κατάρρευση της ΝΔ κάτω από το 25%. Πτώση άνω των 5 μονάδων στην πρόθεση ψήφου και πανικός στο Μαξίμου λίγο πριν τη ΔΕΘ