«Οπισθοχωρεί» πανικόβλητη η Κομισιόν στο πλαφόν για το φυσικό αέριο – Τον εαυτό της ακυρώνει η φον ντερ Λάιεν

Εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και πολλοί οικονομολόγοι, υποστηρίζουν ότι το ίδιο αποτέλεσμα με το ανώτατο όριο (πλαφόν) στις τιμές του φυσικού αερίου, θα μπορούσε να επιτευχθεί και μέσω των κοινών αγορών.

Αψηφώντας τις εκκλήσεις 15 χωρών της ΕΕ (μεταξύ αυτών της Ελλάδας και της Γαλλίας), ακόμη και τις φωνές μεταξύ των Επιτρόπων, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αποφάσισε να μην προτείνει πλαφόν τιμών στις εισαγωγές φυσικού αερίου, σύμφωνα με το Politico.

Βέβαια, το παράδοξο είναι πως στις αρχές Σεπτεμβρίου, η ίδια η φον ντερ Λάιεν, δήλωνε υπέρ του πλαφόν!

«Θα προτείνουμε μια ανώτατη τιμή για το ρωσικό αέριο… Πρέπει να κόψουμε τα έσοδα της Ρωσίας που χρησιμοποιεί ο Πούτιν για να χρηματοδοτήσει αυτό το φρικτό πόλεμο στην Ουκρανία», είχε πει χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους.

«Η Γενική Διευθύντρια Ενέργειας της Κομισιόν Ditte Juul-Jørgensen, είπε στους θυμωμένους Ευρωπαίους διπλωμάτες ότι αντί για ανώτατο όριο, η Επιτροπή θα παρουσίαζε ένα ‘non-paper’ με προτάσεις για κοινές αγορές».

«Μετά την ανακοίνωση της Juul-Jørgensen, ένας διπλωμάτης πήρε τον λόγο καταχειροκροτούμενος και δήλωσε ότι η υποσχεθείσα πρόταση της Επιτροπής ήταν στην πραγματικότητα ένα non-paper. Είναι non-paper για την Επιτροπή, αλλά είναι non-paper για τα κράτη μέλη επειδή δεν υπάρχει ακόμη και είναι non-paper γιατί στην πραγματικότητα δεν εισάγει νέες λύσεις», σημειώνει το Politico, παρουσιάζοντας το παρασκήνιο των αντιδράσεων.

Ο ρόλος του Βερολίνου
Ωστόσο, η Γερμανία από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι εάν επιβληθεί το ανώτατο όριο, το φυσικό αέριο θα πρέπει να αναδιανεμηθεί πολιτικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ, αντί να κατανεμηθεί από τις δυνάμεις της αγοράς.

Δημοφιλείς ειδήσεις Προκλητική ανακοίνωση μετά το 4ωρο Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας – Βγάζουν το ερευνητικό Yunus δυτικά της Λέσβου
Τρεις διπλωμάτες είπαν στο Playbook ότι ειδικά το Βερολίνο έχει προειδοποιήσει τη φον ντερ Λάιεν να μην προτείνει τέτοιο ανώτατο όριο, καθώς φοβάται ότι από τη στιγμή που μια πρόταση τεθεί στο τραπέζι, θα είναι πιο δύσκολο να απορριφθεί στο συμβούλιο.

Η Γερμανία μπόρεσε να πλειοδοτήσει σε βάρος των γειτόνων της για να εξασφαλίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου που θα χρειαστεί για το χειμώνα. Ο συνασπισμός συζητά τώρα μια εθνική επιδότηση της τιμής του φυσικού αερίου για να μειώσει τις τιμές για τους καταναλωτές.

Κατά το Politico, οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε αυξημένη κατανάλωση – ένας τοξικός συνδυασμός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις, προειδοποιούν οι αξιωματούχοι.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων

Αποκάλυψη: Το βαθύ (παρα)κράτος του Μητσοτάκη μέσα στην επιτροπή Τσίπρα – Ποιος από τους «41» μιλούσε ως… «βαθύ λαρύγγι» σε σκοτεινά κέντρα;

Ανήκει στους 41 της «επιστημονικής επιτροπής» του Αλέξη Τσίπρα, αλλά φέρεται να είχε ανοικτή γραμμή με το πιο σκοτεινό κομμάτι του κρατικού μηχανισμού επί ΝΔ. Πόσα γνώριζε ο πρώην πρωθυπουργός;

Σάλος στο παρασκήνιο: Ο επιχειρηματίας φίλος του Τσίπρα που «αγοράζει» στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς

Παλιός φίλος του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρηματίας με αλλεπάλληλα αποτυχημένα projects, φέρεται να χρηματοδοτεί πολιτικά πρόσωπα και από την Αριστερά και από το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας ρόλο διαμορφωτή των εξελίξεων. Στενές σχέσεις με Τσίπρα, παλιά στήριξη στην Αχτσιόγλου