Οι New York Times αποκαλύπτουν τη φρίκη: Οι Ισραηλινοί χρησιμοποιούν Παλαιστινίους ως ανθρώπινες ασπίδες

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις των New York Times σχετικά με την πρακτική που ακολουθεί ο Ισραηλινός στρατός στη Γάζα, υποχρεώνοντας κρατούμενους να χρησιμοποιούνται ως «ανθρώπινες ασπίδες» σε δύσκολες αποστολές.

Η εν λόγω πρακτική έχει χρησιμοποιηθεί σε πέντε πόλεις της Γάζας, αν και -όπως επισημαίνουν οι NYT- η κλίμακα των ισραηλινών επιχειρήσεων δεν έχει χαρτογραφηθεί πλήρως.

Όπως σημειώνεται, ο ισραηλινός στρατός εξαναγκάζει Παλαιστίνιους κρατούμενους να εξερευνούν τοποθεσίες στη Γάζα όπου πιστεύεται ότι η Χαμάς έχει στήσει ενέδρα, ή τοποθετήσει εκρηκτικά. Παράλληλα, χρησιμοποιεί τους αμάχους ως ανιχνευτές σε κτίρια και δίκτυα τούνελ, όπου το Ισραήλ θεωρεί ότι χρησιμοποιούνται ως κρυψώνες.

Τέλος, σύμφωνα με τους NYT, τους εξαναγκάζουν να σηκώνουν και να μετακινούν αντικείμενα όπως γεννήτριες ή δεξαμενές νερού, όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι αποτελούν εισόδους σε σήραγγες.

«Με έστειλαν σαν σκυλί»

Οι New York Times φιλοξενούν τη μαρτυρία ενός 17χρονου πρώην κρατούμενου από τους Ισραηλινούς. Ο Μοχάμεντ Σουμπέιρ δήλωσε ότι χρησιμοποιήθηκε ως ανθρώπινη ασπίδα, αποκαλύπτοντας ότι περπατούσε δεμένος με χειροπέδες στην ερειπωμένη πόλη όπου γεννήθηκε, τη Χαν Γιουνίς, αναζητώντας εκρηκτικά. Οι Ισραηλινοί τον διέτασσαν να προχωρήσει μπροστά.

«Με έστειλαν σαν σκυλί σε παγιδευμένο διαμέρισμα. Νόμιζα ότι θα ήταν οι τελευταίες μου στιγμές», ανέφερε ο Σουμπέιρ, ο οποίος κρατήθηκε για 10 ημέρες από τους Ισραηλινούς τον περασμένο Μάρτιο.

Ξυπόλητος στα συντρίμμια

Παράλληλα, οι Times δημοσιεύουν την ιστορία του φαρμακοποιού Μπασίρ αλ – Νταλού, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο Νοέμβριο, με τους Ισραηλινούς να τον εξαναγκάζουν να μείνει με τα εσώρουχα. Έπειτα, του έδεσαν τα μάτια και τον οδήγησαν σε μία μισογκρεμισμένη πολυκατοικία ώστε να την εξερευνήσει, καθώς ο IDF φοβόταν την πιθανότητα τοποθέτησης εκρηκτικών από τη Χαμάς.

Ο φαρμακοποιός ανέφερε ότι τρεις στρατιώτες τον έσπρωχναν βίαια να προχωρήσει μπροστά και καθώς εκείνος εξερευνούσε ξυπόλητος τα συντρίμμια της πολυκατοικίας, εκείνοι στέκονταν πιο πίσω, σε ασφαλές σημείο.

Σημειώνεται ότι στο κλείσιμο του εκτενούς ρεπορτάζ, οι Times ανέφεραν ότι δεν βρέθηκαν αποδείξεις για σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο Παλαιστίνιου κρατουμένου που χρησιμοποιούταν ως «ανθρώπινη ασπίδα» από τον IDF.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παγκόσμια οικονομική κατάρρευση αν το Ισραήλ χτυπήσει το Ιράν – Η ανάλυση της Citigroup

Καθώς η προοπτική μιας διευρυμένης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή...

Daily Sabah: Οι Εβραίοι θέλουν Γη του Ισραήλ τη βόρεια Κύπρο

Εδώ και καιρό η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί εστία γεωπολιτικής...