Οι New York Times σε ανάλυσή τους εξηγούν τόσο τους κινδύνους ενός πιθανού πυρηνικού πολέμου όσο και το πώς θα αντιδράσουν Ρωσία, ΗΠΑ και άλλες χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχουν δεδομένα που αναφέρουν ότι σήμερα τα πυρηνικά όπλα τόσο της Ρωσίας όσο και των ΗΠΑ, δεν έχουν την ίδια ισχύ με αυτά που 76 χρόνια πριν ισοπέδωσαν Χιροσίμα και Ναγκασάκι. Μπορεί, βέβαια, τα σημερινά πυρηνικά να είναι λιγότερο καταστροφικά, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουν ολέθριες συνέπειες για όλο τον πλανήτη.Ο Πούτιν θα μπορούσε να ρίξει πυρηνικά σε ακατοίκητη περιοχή
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο μεγαλύτερος φόβος είναι η αντίδραση του Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς η απόφαση του Ρώσου προέδρου να θέσει σε ετοιμότητα τα πυρηνικά όπλα που έχει στη διάθεσή της η Μόσχα, ήταν και αυτή που επανέφερε στην επικαιρότητα το σενάριο πυρηνικού ολέθρου.
Σύμφωνα με αναλυτές και ειδικούς σε θέματα πυρηνικής ενέργειας, η Ρωσία θα μπορούσε να ρίξει πυρηνικά σε ακατοίκητη περιοχή, με τις ΗΠΑ να περιμένουν κινήσεις σε αυτό το επίπεδο από τη Μόσχα.Remaining Time-0:00FullscreenMute
Οι New York Times υποστηρίζουν πως στην επίσκεψή του στην Ευρώπη ο Τζο Μπάιντεν, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, θα αναφερθεί και στο θέμα των πυρηνικών όπλων.about:blank
Ποια θα ήταν η αντίδραση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ;
Ένα από τα πυρηνικά εργοστάσια της Ουκρανίας που τέθηκαν σε άμεσο κίνδυνο λόγο του πολέμου, ήταν αυτό της Ζαπορίζια.
Σύμφωνα με Αμερικανούς αναλυτές, οι Ρώσοι δεν ενδιαφέρονταν για τις συνέπειες που μπορεί να είχε ένα χτύπημα στο εργοστάσιο.
Στη συνέχεια της ανάλυσης, οι NYT αναφέρουν πως ειδικοί στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον έχουν κάνει προσομοίωση πυρηνικού πολέμου, η οποία ξεκινά με ρίψη προειδοποιητικής βολής από τη Μόσχα, απάντηση με μικρό πλήγμα από το ΝΑΤΟ και γενίκευση του πυρηνικού πολέμου που θα αποφέρει περισσότερους από 90 εκατ. νεκρούς τις πρώτες ώρες.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει δώσει δείγματα για το πώς θα αντιδρούσε σε πιθανή χρήση των πυρηνικών από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Όπως υποστηρίζει η ανάλυση, ένα από τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά της Ουάσινγκτον, αφορά τα σχέδια του πυρηνικού πολέμου.
Το πιο δύσκολο ερώτημα, υπογραμμίζεται, είναι το αν υπάρχουν αξιόπιστοι τρόποι για να αποτραπεί η κλιμάκωση μιας σύγκρουσης.