Λίγο πριν την κατάρρευσή της που πυροδότησε ισχυρούς κραδασμούς στον χρηματοοικονομικό τομέα η επενδυτική Archegos Capital Management είχε σιωπηρά «χτίσει» μερίδιο στη Deutsche Bank.
Όπως αποκαλύπτουν σε σημερινό δημοσίευμά τους οι Financial Times, η Archegos Capital Management απέκτησε μερίδιο στη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας αφότου ο ιδρυτής της Μπιλ Χουάνγκ άρχισε να αναπτύσσει ισχυρές σχέσεις συνεργασίας με την ηγετική ομάδα της Deutsche Bank.
Συγκεκριμένα άρχισε να χτίζει τη θέση της το 2019, ύστερα από αλεπάλληλες συναντήσεις που είχε ο Μπιλ Χουάνγκ με τον διευθύνοντα σύμβουλο Κρίστιαν Σέβινγκ και τουλάχιστον μία συνάντηση με τον πρόεδρο της τράπεζας, Πολ Αχλάιτνερ, όπως αναφέρουν τρεις πηγές με γνώση της υπόθεσης στους Financial Times.
H κατάρρευση του «οικογενειακού γραφείου», όπως αποκαλούνται τέτοιου είδους επενδυτικές εταιρείες, άφησε ορισμένα από τα σημαντικότερα ονόματα της επενδυτικής τραπεζικής με μεγάλες απώλειες. Credit Suisse, Nomura και Morgan Stanley είχαν αθροιστικά ζημίες 10 δισ. δολαρίων.
Η Deutsche Bank ήταν επίσης μεταξύ των δανειστών της Archegos, αλλά βγήκε εν πολλοίς αλώβητη από την κρίση αυτή.
Τι είναι το σκάνδαλο Archegos
Ο Μπιλ Χουάνγκ δεν έκρυβε ποτέ τις φιλοδοξίες του. Για αυτό και επέλεξε να δώσει στη χρηματιστηριακή του εταιρεία, με την οποία έκανε το μεγάλο comeback στην αγορά το 2012 το ελληνικό όνομα Αρχηγός.
Ο Χουάνγκ ήταν γνωστός στη Wall Street από τη δεκαετία του 1990, έχοντας διευθυντική θέση στην Tiger Management. Το 2001 ίδρυσε το δικό του fund, Τiger Asia, το οποίο και ανεδείχθη σε έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στις αγορές της Ασίας. Επί μία δεκαετία έβγαζε τεράστια κέρδη. Ωστόσο το 2012 το fund και ο ίδιος ο Χουάνγκ ήρθαν αντιμέτωποι με δίωξη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) για insider trading. Παραδέχθηκε την ενοχή του, κατέληξε σε συμβιβασμό και έναν χρόνο αργότερα επέστρεψε με την Archegos Capital Management.
Παρά το «αμαρτωλό» παρελθόν προσέλκυσε και πάλι την εμπιστοσύνη μεγάλων επενδυτών. Το 2018 ωστόσο άρχισαν να ακούγονται οι πρώτες φωνές στη Wall Street για τις άκρως ριψοκίνδυνες πρακτικές της εταιρείας. Τότε μεγάλες τράπεζες όπως η Credit Suisse, η Nomura και η Goldman Sachs δεν άκουγαν. Τον Μάρτιο του 2021 όμως η Goldman γύρισε ξαφνικά την πλάτη στο fund και ακολούθησε ένα απότομο ξεπούλημα 30 δισ. δολαρίων, που οδήγησε στη κατάρρευσή του.