Αντίστροφα ξεκίνησε πλέον να μέτρα ο χρόνος για τις εκλογές, μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού πως οι κάλπες με την απλή αναλογική θα στηθούν μέσα στον Μάιο, στις 21 ή τις 28 του μηνός.
Με βάση, λοιπόν, αυτή την δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη και με δεδομένο ότι το Κοινοβούλιο τελικά θα κλείσει τις εργασίες του για τις διακοπές του Πάσχα την Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου, η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη των εκλογών τοποθετείται ως την Κυριακή του Θωμά, ή το αργότερο την 24η Απριλίου.
Μετά την προκήρυξη των εκλογών θα οριστεί ο νέος υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών στην θέση του Μάκη Βορίδη, αφού με τον νέο εκλογικό νόμο δεν υπάρχουν άλλες αλλαγές στην κυβέρνηση κάτι που ίσχυε μέχρι πριν από μερικά χρόνια.
Ιδιαίτερα σημαντική ημερομηνία είναι η 5η Μαΐου, όπου το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου θα ανακηρύξει τους συνδυασμούς και θα αποφασίσει εάν ο Ηλίας Κασιδιάρης είναι ο πραγματικός αρχηγός του «Εθνικού Κόμματος-Έλληνες». Η απόφαση αυτή είναι σημαντική, γιατί βάσει του πρόσφατου νόμου, οι «Έλληνες» δεν θα μπορέσουν να πάρουν μέρος στις εκλογές, εάν αποδειχθεί ότι αρχηγός τους είναι ο υπόδικος Ηλίας Κασιδιάρης.
Μέχρι το τέλος Απριλίου, πάντως, όλοι οι συνδυασμοί θα πρέπει να έχουν καταθέσει το όνομα του κόμματός τους και το σήμα τους, ενώ μέχρι τις 2 Μαΐου οι υποψήφιοι βουλευτές θα πρέπει ηλεκτρονικά να έχουν υποβάλει το αίτημά τους για να πάρουν μέρος στις εκλογές.
Την επόμενη μέρα των εκλογών και εφόσον δεν έχει υπάρξει αυτοδυναμία κανενός κόμματος -θεωρείται αδύνατο καθώς χρειάζεται 47% – η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του πρώτου κόμματος.
Ο κάθε αρχηγός έχει δικαίωμα να κρατήσει την διερευνητική εντολή για τρεις μέρες συνολικά, δηλαδή εννέα ημέρες. Εάν διαπιστωθεί αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, τότε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία της σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης. Ένα τέτοιο σενάριο θεωρείται από όλους αδύνατο.
Εφόσον και σε αυτή την περίπτωση διαπιστωθεί αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, τότε η πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ορίσει πρωθυπουργό έναν από τους προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων και θα ορκιστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας. Αμέσως μετά την ορκωμοσία της, θα συνεδριάσει η νέα Βουλή, θα εκλέξει προεδρείο και μετά από μια ημέρα θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της!
Με βάση το χρονοδιάγραμμα, οι επαναληπτικές εκλογές θα γίνουν στις 2 ή στις 9 Ιουλίου .
Εάν κάποιο κόμμα έχει αυτοδυναμία τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά, καθώς ο νέος πρωθυπουργός θα ορίσει την κυβέρνηση του. Αλλιώς, θα ξεκινήσει και πάλι η διαδικασία των διερευνητικών εντολών.
Εάν μέσα από αυτή την διαδικασία προκύψει κυβέρνηση, τότε μέχρι και τις 15 Ιουλίου η χώρα θα έχει μπει σε μία σχετική κανονικότητα, αλλιώς…
Αλλιώς, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι το φθινόπωρο δεν θα στηθούν και τρίτες κάλπες.