Οι ΗΠΑ σφίγγουν τον κλοιό: Τελεσίγραφο στην Ουκρανία με απειλή διακοπής όπλων για να δεχθεί το σχέδιο Τραμπ

Η Ουάσινγκτον σκληραίνει τη στάση της απέναντι στο Κίεβο, απαιτώντας την άμεση αποδοχή του αμερικανικού πλαισίου ειρήνης με τη Ρωσία.
Το Reuters μεταδίδει ότι επί τάπητος βρίσκονται ακόμη και διακοπή παροχής πληροφοριών και αναστολή οπλικής υποστήριξης, εάν η Ουκρανία δεν συναινέσει.


Το Reuters αναφέρει ότι η Ουκρανία δέχεται ισχυρότερη πίεση από οποιαδήποτε προηγούμενη διαπραγματευτική προσπάθεια. Πηγή με γνώση των συνομιλιών τόνισε ότι οι ΗΠΑ απαιτούν την υπογραφή του πλαισίου συμφωνίας «μέχρι την επόμενη Πέμπτη», υπογραμμίζοντας πως «θέλουν να σταματήσουν τον πόλεμο και θέλουν η Ουκρανία να πληρώσει το τίμημα».

Ανώτεροι αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού συναντήθηκαν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο, σε συζήτηση που χαρακτηρίστηκε «επιτυχημένη», με στόχο ένα «επιθετικό χρονοδιάγραμμα» για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Την ίδια ώρα, ο κορυφαίος σύμβουλος ασφαλείας του Ζελένσκι, Ρουστέμ Ουμέροφ, ανέφερε ότι το Κίεβο «δεν θα αποδεχθεί καμία απόφαση που υπερβαίνει τη κυριαρχία του, την ασφάλεια του λαού του ή τις κόκκινες γραμμές του». Σε ανάρτησή του στο Facebook διέψευσε ότι συμφώνησε με το αμερικανικό σχέδιο, παρά τους ισχυρισμούς αξιωματούχων της Ουάσινγκτον πως είχε δεχθεί «τα περισσότερα σημεία».

Το σχέδιο 28 σημείων των ΗΠΑ προβλέπει ότι η Ουκρανία πρέπει να παραχωρήσει πρόσθετο έδαφος, να μειώσει το μέγεθος του στρατού της και να αποσύρει οριστικά την προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως το σχέδιο «καταρτίστηκε μετά από διαβουλεύσεις με τον Ουμέροφ», ο οποίος δήθεν έκανε κάποιες τροποποιήσεις και το παρουσίασε στον Ζελένσκι.

Ο Ουμέροφ απέρριψε κατηγορηματικά τις αναφορές αυτές, επισημαίνοντας στο Telegram ότι η αποστολή του στις ΗΠΑ ήταν αποκλειστικά τεχνική, χωρίς αρμοδιότητα αξιολογήσεων ή εγκρίσεων οποιουδήποτε όρου του σχεδίου.

Η ευρωπαϊκή πλευρά, σύμφωνα με το Reuters, δεν είχε ενημερωθεί για το αμερικανικό πλαίσιο και προγραμματίζει έκτακτη τηλεδιάσκεψη προκειμένου να χαρτογραφήσει τις εξελίξεις. Η Βρετανία και η Γερμανία επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή των ηγετών τους, ενώ παραμένει άγνωστο εάν θα συμμετάσχει ο Ζελένσκι.

Παράλληλα, το AFP μετέδωσε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος θα συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Εμανουέλ Μακρόν, τον καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς και τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, καθώς οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αναζητούν το εύρος και τις συνέπειες των αμερικανικών απαιτήσεων.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων

Ο «μοναχικός» επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: λάθος σημειολογία ή προάγγελος νέων ισορροπιών;

Μόνος επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ο Αλέξανδρος Εξάρχου συνοδευόμενος από την Ελένη Βρεττού. Ένδειξη άστοχης επιλογής ή προμήνυμα νέας εποχής στις επιχειρηματικές σχέσεις;