Οι ΗΠΑ πλησιάζουν επικίνδυνα σε μια νέα πυρηνική κρίση, καθώς η Κίνα θα μπορούσε να απαντήσει στην ανάπτυξη πυρηνικών υποβρυχίων στη Ν. Κορέα, σημειώνει το Eurasian Times.
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Yoon Suk-yeol πραγματοποίησε κρατική επίσκεψη στις ΗΠΑ από τις 25 Απριλίου και για έξι ημέρες.
Στην κορυφή της ατζέντας της επίσκεψης ήταν “πώς να περιοριστεί, να ελεγχθεί και να εξουδετερωθεί η πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας”.
Από τις αρχές του 2023, η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει περίπου δώδεκα πυραυλικές δοκιμές.
Ο Kim Yong Un, ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας, καταδίκασε κατηγορηματικά τις στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγονται από κοινού από τον στρατό της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ και απείλησε με αντίποινα.
Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ διεξάγουν τακτικά στρατιωτικές ασκήσεις.
Ωστόσο, οι σχέσεις ΗΠΑ και Νότιας Κορέας πήραν την κατιούσα κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Trump.
Το καθεστώς Biden διόρθωσε αυτή την εκτροπή και οι σχέσεις μεταξύ Σεούλ και Ουάσινγκτον έχουν βελτιωθεί σημαντικά.
Η πρόσφατη κοινή στρατιωτική άσκηση, που διαφημίστηκε ως μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ μέχρι σήμερα, αποτελεί απόδειξη αυτού.
Αναγνωρίζοντας τις ανησυχίες της Νότιας Κορέας, ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν κατηγορηματικός δηλώνοντας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο: “Η αμοιβαία αμυντική μας συνθήκη είναι ατσάλινη και περιλαμβάνει τη δέσμευσή μας να επεκτείνουμε την αποτροπή, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής απειλής, της πυρηνικής αποτροπής”.
Η τελευταία συμφωνία μεταξύ Σεούλ και Ουάσινγκτον θα συνεπάγεται την τακτική ανάπτυξη στρατηγικών μέσων, δηλαδή αμερικανικών υποβρυχίων με πυρηνικό οπλισμό (SSBN).
Η τελευταία επίσκεψη αμερικανικών πυρηνικών βαλλιστικών υποβρυχίων στα ύδατα της Νότιας Κορέας έγινε το 1980.
Η επίσκεψη του προέδρου της Νότιας Κορέας στις ΗΠΑ αποτελεί αναμφίβολα κορυφαία στιγμή στις σχέσεις Σεούλ και Ουάσινγκτον, ιδίως δεδομένης της εκθετικής αύξησης του βορειοκορεατικού οπλοστασίου.
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει πολλά ταξίδια στη Νότια Κορέα στο πρόσφατο παρελθόν για να συναντήσει τον ομόλογό του.
Ο Austin είπε στον Νοτιοκορεάτη Πρόεδρο: “Θέλω να υπογραμμίσω, κ. Πρόεδρε, αυτό που είπα τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους. Η δέσμευση των ΗΠΑ για την άμυνα της (Δημοκρατίας της Κορέας) είναι ακλόνητη, το ίδιο και η διευρυμένη αποτρεπτική μας δέσμευση προς τη χώρα σας, η οποία περιλαμβάνει το πλήρες φάσμα των αμυντικών δυνατοτήτων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των συμβατικών, πυρηνικών και πυραυλικών αμυντικών δυνατοτήτων”.
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας αναγνώρισε και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του σχετικά με την εκτεταμένη αποτρεπτική ικανότητα.
Προτεινόμενη ανάπτυξη πυρηνικών υποβρυχίων των ΗΠΑ
Για την προστασία της Νότιας Κορέας από την πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα αναπτύξουν SSBN στα ύδατα της Νότιας Κορέας.
Το γεγονός δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί.
Αν όμως οι ΗΠΑ προχωρήσουν στην ανάπτυξη πυρηνικών υποβρυχίων κοντά στη Νότια Κορέα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άμεση αντιπαράθεση όχι μόνο μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας αλλά και μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.
Ο κόσμος θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να γίνει μάρτυρας μιας επανάληψης της κρίσης των πυραύλων της Κούβας του 1962 στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας λόγω της ομοιότητας των γεγονότων που προβλέπεται να συμβούν σύντομα.
Οι σπόροι της επικείμενης κρίσης έχουν σπαρθεί λόγω των πρόσφατων ανεπιθύμητων και ανεπιθύμητων πρωτοβουλιών των ΗΠΑ.
Μια ματιά στον πλανήτη θα δείξει ότι τα αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια, εξοπλισμένα με βαλλιστικούς πυραύλους με πυρηνική κεφαλή που εκτοξεύονται από υποβρύχια, θα είναι σε θέση να πλήξουν και την ηπειρωτική Κίνα.
Ωστόσο, εάν η ανάπτυξη των SSBN πράγματι πραγματοποιηθεί, μπορεί και θα είναι διαφορετική από την κρίση των πυραύλων της Κούβας για τους ακόλουθους λόγους:
– Το 1962, μόνο δύο πυρηνικές δυνάμεις, οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ, προκάλεσαν η μία την άλλη με πυρηνικό πλήγμα.
– Η Κίνα, τότε, δεν ήταν πυρηνική δύναμη. Η Κίνα πυροδότησε τον πρώτο της πυρηνικό μηχανισμό στις 8 Οκτωβρίου 1964.
– Το 2023, υπάρχουν σχεδόν δώδεκα έθνη που κατέχουν πυρηνικές κεφαλές.
– Η Κίνα είναι τώρα μια τρομερή οικονομική και πυρηνική δύναμη.
– Το 1962, η απόφαση της ΕΣΣΔ να αναπτύξει πυρηνικούς πυραύλους στην Κούβα ανάγκασε τις ΗΠΑ να προβούν σε αντίποινα. Τότε, η ΕΣΣΔ ήταν ο εμπνευστής. Οι ΗΠΑ ήταν το θιγόμενο μέρος.
– Το 2023, η Κίνα θα είναι το θιγόμενο μέρος και οι ΗΠΑ θα είναι ο εμπνευστής, αν οι ΗΠΑ δεν κάνουν πίσω από την απόφασή τους να αναπτύξουν SSBN κοντά στη Νότια Κορέα.
– Σε περίπτωση κλιμάκωσης, οι ΗΠΑ θα έχουν να αντιμετωπίσουν πυρηνικά από την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα αλλά και (ίσως) από τη Ρωσία
Βασικά ζητήματα
Το βασικό ζήτημα, το οποίο θα μπορούσε μάλλον να οδηγήσει σε μια παρόμοια κατάσταση με την κρίση των πυραύλων της Κούβας, είναι η ανακοίνωση των ΗΠΑ για την ανάπτυξη υποβρυχίων ικανών για πυρηνικά όπλα κοντά στη Νότια Κορέα.
Μια τέτοια ανάπτυξη αποσκοπεί στην προστασία της Νότιας Κορέας από οποιαδήποτε στρατιωτική ή πυρηνική περιπέτεια της Βόρειας Κορέας. Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ματιά στην πιθανή περιοχή ανάπτυξης των πυρηνικών υποβρυχίων θα δείξει ότι οι ΗΠΑ θα είναι σε θέση να απειλήσουν το υπογάστριο της Κίνας ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που οι σοβιετικοί πύραυλοι απειλούσαν το υπογάστριο των ΗΠΑ.
Η Κίνα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αντιδράσει ή θα ανταποδώσει με τον τρόπο που θα θεωρηθεί κατάλληλος.
Εάν συμβεί αυτό, θα πετύχει για άλλη μια φορά η διπλωματία και θα αποτρέψει ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα; Η παγκόσμια ομαδοποίηση το 2023 είναι πολύ διαφορετική από αυτή που επικρατούσε το 1962.
Ανεπιβεβαίωτες αναφορές αναφέρουν ότι το τελευταίο SSBN των ΗΠΑ επισκέφθηκε τη Νότια Κορέα το 1980 και πιστεύεται ότι έπλευσε κοντά στον κόλπο Kanghwa, δυτικά της Inchon. Τα SSBN θα έχουν την ελευθερία να αναπτύσσονται απρόσκοπτα οπουδήποτε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, ανατολικά της Νότιας Κορέας, και στην περιοχή της Κίτρινης Θάλασσας, δυτικά της Νότιας Κορέας.
Τα SSBN είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν.
Η Κίνα, η Ρωσία ή η Βόρεια Κορέα δεν μπορούν να εντοπίσουν και να επιβεβαιώσουν την παρουσία SSBN του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Εάν αναπτυχθούν στις προαναφερθείσες περιοχές, τα SSBN θα απειλήσουν τη Βόρεια Κορέα, την Κίνα και τη Ρωσία.