Οι ΗΠΑ μαζεύουν τα περί «εγκλήματος πολέμου» για την επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια: «Δεν έχουμε αποδείξεις ότι επιτέθηκαν οι Ρώσοι»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αποδείξεις ότι η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της μονάδας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Φαίνεται ότι στη μάχη που έγινε εκεί χρησιμοποιήθηκε ελαφρύς οπλισμός, σύμφωνα με Αμερικανίδα αξιωματούχο του πυρηνικού τομέα.

Η υφυπουργός Ενέργειας, αρμόδια για την πυρηνική ενέργεια, Τζιλ Χράμπι, είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα, ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν αισθάνεται καλά προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε σενάριο που αφορά την έκλυση ραδιενέργειας από τον σταθμό της Ζαπορίζια.

Ταυτόχρονα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε εντολή να μην αναπαράγεται ανάρτηση της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο η οποία χαρακτήριζε ως «έγκλημα πολέμου» τη ρωσική επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Μάλιστα σύμφωνα με το εσωτερικό μήνυμα που έλαβε το NBC, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έστειλε ένα «επείγον» μήνυμα στις πρεσβείες των ΗΠΑ στην Ευρώπη, στο οποίο αναφερόταν να μην κάνουν retweet την συγκεκριμένη ανάρτηση από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο.

Ο επίσημος λογαριασμός της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Κίεβο στο Twitter ανέφερε ότι ήταν «έγκλημα πολέμου η επίθεση σε πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας» και ότι «ο βομβαρδισμός του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Ευρώπης από τον Πούτιν οδηγεί την κυριαρχία του τρόμου ένα βήμα παραπέρα».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε ένα σημείωμα στα γραφεία δημοσίων υποθέσεων στις αποστολές των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ζητώντας τους να μην εγκρίνουν τη δήλωση.

«ΕΠΕΙΓΟΝ: Μην κάνετε retweet το μήνυμα της πρεσβείας στο Κίεβο ότι ο βομβαρδισμός της εγκατάστασης είναι πιθανό έγκλημα πολέμου. Εάν το έχετε κάνει retweet – καταργήστε το το συντομότερο δυνατό» έγραφε το μήνυμα, το οποίο ακόμα και μετά την παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξακολουθεί να είναι δημοσιευμένη.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη «χάνει μετοχές», αλλά όχι την ισχύ στα media

Η Alpha TV αλλάζει χέρια: Η United Group αποκτά το 50%, αλλά η διοίκηση παραμένει στη Motor Oil. Ποιος έχει πραγματικά τον έλεγχο; Ποια είναι η στρατηγική της οικογένειας Βαρδινογιάννη και πώς εξελίσσεται ο όμιλος;

Θα πουλήσει τελικά ο Ιβάν Σαββίδης; – Ζητά 334 εκατ. ευρώ για να αποχωρήσει

Η Λουί-Ντρέιφους επανέρχεται με προσφορά 40€/μετοχή για τον ΟΛΘ – Η μετοχή καλπάζει, ο Σαββίδης ζητά 334 εκατ. ευρώ – Θα πει ξανά όχι;

Ανατροπή φέρνει δημοσκόπηση στην Κεντροαριστερά: Πρώτος ο Τσίπρας, αλλά…

Νέα δημοσκόπηση δείχνει ανατροπές στη μάχη της κεντροαριστεράς: Πλεύση Ελευθερίας μπροστά από ΠΑΣΟΚ – Τσίπρας, Κωνσταντοπούλου και Ανδρουλάκης στη μάχη για την ηγεσία ενός νέου φορέα.

Αλλαγές στον ΠΑΟΚ: Σενάρια για επενδυτές – Η αινιγματική κίνηση του Ιβάν Σαββίδη

Στο προσκήνιο πιθανή είσοδος επενδυτών στον ΠΑΟΚ – Τι...