Στις προγραμματισμένες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας, ΗΠΑ και Ουκρανίας θα ζητηθεί η γνώμη της Ευρώπης, αλλά τελικά θα αποκλειστεί από αυτές, όπως αποκάλυψε ο ειδικός απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ, Κιθ Κέλογκ.
Ερωτηθείς εάν η ΕΕ θα ήταν παρούσα στις προγραμματισμένες συνομιλίες, ο άνθρωπος στον οποίο ανέθεσε ο Τραμπ να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, απάντησε ότι προέρχεται από «το σχολείο του ρεαλισμού και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί».
«Μπορεί να είναι σαν κιμωλία στον πίνακα, μπορεί να “γρατζουνάει” λίγο (εννοώντας ότι δημιουργεί ενόχληση), αλλά σας λέω κάτι που είναι πραγματικά πολύ ειλικρινές», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κέλογκ το Σάββατο (15/2) και πρόσθεσε: «Και στους Ευρωπαίους φίλους μου θα έλεγα: μπείτε στη συζήτηση, όχι με το να παραπονιέστε για το εάν θα βρεθείτε ή όχι στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων), αλλά υποβάλλοντας συγκεκριμένες προτάσεις, ιδέες, αυξάνοντας τις δαπάνες (για την άμυνα)».
Οι δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την Ουκρανία θα προκαλέσουν δυσαρέσκεια σε ορισμένους Ευρωπαίους ηγέτες που δεν εμπιστεύονται τον Τραμπ και πιστεύουν ότι η ασφάλεια της χώρας τους είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τη μοίρα της Ουκρανίας, γράφει ο Guardian.
Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, δήλωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες στο Παρίσι τη Δευτέρα (17/2) για να συζητήσουν την κατάσταση.
Ο Κέλογκ σημείωσε ότι ένας λόγος για τον οποίο απέτυχαν οι προηγούμενες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ήταν η εμπλοκή πάρα πολλών χωρών που δεν είχαν τη δυνατότητα να εκτελέσουν οποιαδήποτε τέτοια διαδικασία. «Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο», σημείωσε στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.
Ανησυχία στην Ευρώπη για τις κινήσεις Τραμπ
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε χρησιμοποιήσει νωρίτερα την ομιλία του στη Διάσκεψη του Μονάχου με στόχο να προειδοποιήσει ότι η Ευρώπη είναι πιθανό να αποκλειστεί από τις διαπραγματεύσεις. Προέτρεψε την ΕΕ να επιταχύνει και να σχηματίσει δικές της Ένοπλες Δυνάμεις, στις οποίες η χώρα του θα διαδραμάτιζε κεντρικό ρόλο.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίο είναι ακόμη «ζαλισμένοι» από την πύρινη ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, την Παρασκευή (14/2) στη βαυαρική πρωτεύουσα, είναι ολοένα και πιο ανήσυχοι για την προσέγγιση του Τραμπ σχετικά με την ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία. Φοβούνται ότι μπορεί να επιτευχθεί ένα deal που θα είναι επωφελές για τις ΗΠΑ, αλλά θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις όχι μόνο για το Κίεβο, αλλά και για την ασφάλεια ολόκληρης της γηραιάς ηπείρου.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε μέσω μηνύματός του στα social media: «Η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως το δικό της σχέδιο δράσης σχετικά με την Ουκρανία και την ασφάλειά μας, διαφορετικά άλλοι παγκόσμιοι παίκτες θα αποφασίσουν για το μέλλον μας. Όχι απαραίτητα σύμφωνα με το δικό μας συμφέρον… Αυτό το σχέδιο πρέπει να προετοιμαστεί τώρα. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».
Ο Κέλογκ υπογράμμισε ότι τα κρίσιμα ζητήματα ήταν να διασφαλιστεί πως ο πόλεμος δεν θα ξαναρχίσει μετά την κατάπαυση του πυρός και ότι θα καθοριστεί πώς η Ουκρανία θα διατηρήσει την κυριαρχία της. Πρόσθεσε ότι αυτό θα απαιτούσε μια αξιόπιστη εγγύηση ασφάλειας και συμπλήρωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, ως ο μοναδικός υπεύθυνος λήψης αποφάσεων στις ΗΠΑ, δεν είναι ακόμη σε θέση να ορίσει μια τέτοια εγγύηση.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ο Τραμπ θα χρειαζόταν ένα πλήρες φάσμα επιλογών» και «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι». Πρόσθεσε ότι η αμερικανική πλευρά αναμένει μια συμφωνία, η οποία μπορεί να επιτευχθεί σε εβδομάδες ή και μήνες. «Ένα βασικό ζήτημα ήταν να συμφωνήσουμε πώς θα αντιμετωπίζονταν οι παραβιάσεις οποιασδήποτε συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός», σημείωσε επίσης.
Ο Ζελένσκι είχε ήδη προειδοποιήσει την ΕΕ ότι ο Τραμπ μπορεί να την «πετάξει» από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Ας είμαστε ειλικρινείς -τώρα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο η Αμερική να πει “όχι” στην Ευρώπη για θέματα που την αφορούν».