“Η πιθανότητα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να μην είναι σύντομα σε θέση να χρηματοδοτήσει τις συνήθεις λειτουργίες της έχει γίνει πολύ πραγματική”, προειδοποίησε σε άρθρο του στους New York Times ο νομπελίστας Paul Krugman.
Αλλά η κατάσταση των οικονομικών των ΗΠΑ δεν είναι τόσο κακή όσο άλλων χωρών που έχουν χρεοκοπήσει, όπως η Ελλάδα το 2009, δήλωσε ο Krugman.
“Αν συμβεί αυτό, θα είναι επειδή οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το ανώτατο όριο χρέους για να εκβιάσουν πολιτικές παραχωρήσεις που δεν θα είχαν καμία πιθανότητα να θεσπίσουν μέσω της κανονικής νομοθετικής διαδικασίας”, πρόσθεσε.
Τα μέτρα
Βασιζόμενος σε προηγούμενες εμπειρίες, ανέλυσε περαιτέρω τα πλεονεκτήματα των μέτρων από την “πίσω πόρτα” που θα μπορούσε να λάβει η κυβέρνηση Biden για να αποφύγει τη χρεοκοπία.
Ένα από αυτά είναι η κοπή ενός νομίσματος ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων που θα κατατεθεί στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα και ένα άλλο η έκδοση premium bonds, δηλαδή χρεογράφων που πωλούνται σε υψηλότερη τιμή από την ονομαστική τους αξία.
Στην πραγματικότητα, και τα δύο μέτρα θα επέτρεπαν στην κυβέρνηση να δανειστεί περισσότερα, ακόμη και αν οι νομοθέτες αποτύχουν να άρουν το ανώτατο όριο του χρέους.
Αυτό συμβαίνει καθώς η προθεσμία για την αθέτηση πληρωμών του χρέους των ΗΠΑ πλησιάζει, με την υπουργό Οικονομικών Janet Yellen να εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα ξεμείνει από μετρητά ήδη από την 1η Ιουνίου.
Η αποτυχία να το πράξει εγκαίρως θα μπορούσε να προκαλέσει χρηματοπιστωτική κρίση, προειδοποίησαν οι εμπειρογνώμονες, αυξάνοντας το διακύβευμα καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συνεχίζουν να διαφωνούν υπό ποιες προϋποθέσεις θα αυξήσουν το όριο του χρέους.
Χειραγώγηση χρέους
Ο Krugman σημείωσε ότι ακόμη και αν οι ΗΠΑ πουλήσουν ομόλογα με premium σε τιμή μεγαλύτερη από την ονομαστική τους αξία, δεν θα είναι η πρώτη χώρα που χειραγωγεί το χρέος της.
Μέχρι το 2015, μέρος του χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελούνταν από ομόλογα που πλήρωναν κουπόνι αλλά δεν έληγαν ποτέ, δηλαδή δεν είχαν ονομαστική αξία, είπε.
“Θα μπορούσατε να ρωτήσετε πώς υποτίθεται ότι θα επιβάλλουμε ένα ανώτατο όριο χρέους, αν η κυβέρνηση μπορεί να παίζει παιχνίδια με τον ορισμό του χρέους.
Αλλά η απάντηση, φυσικά, είναι ότι δεν θα έπρεπε να έχουμε ανώτατο όριο χρέους.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με τη φορολόγηση και τις δαπάνες και να εξετάζει τις δημοσιονομικές συνέπειες, χωρίς να δημιουργεί ένα πρόσθετο σημείο ασφυξίας που οι εξτρεμιστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως όπλο”, πρόσθεσε.