Οι επιπτώσεις που φέρνει για τη Ρωσία η ανατροπή του Άσαντ

Η Συρία ήταν το στήριγμα της Ρωσίας για όλες τις στρατιωτικές της προβολές προς την αφρικανική ήπειρο. Η ανατροπή που μόλις γνώρισε η χώρα θα αλλάξει την κατάσταση; Σχετική αναφορά κάνει η Jeune Afrique.

«Η Μόσχα επιζητά από την εξέγερση που ήρθε στην εξουσία την εγγύηση της ασφάλειας των στρατιωτικών της βάσεων και των διπλωματικών της αντιπροσωπειών στη Συρία. Ωστόσο, στο έδαφος, έχουν αναφερθεί κινήσεις στρατευμάτων και εξοπλισμού γύρω από τις ρωσικές εκμεταλλεύσεις που είναι η αεροπορική βάση Χμεϊμίμ, στην περιοχή της Λαττάκειας, και η ναυτική βάση Ταρτούς. Αυτές οι δύο αδελφές εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να εγκαταλειφθούν από τη Ρωσία εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τον Άχμεντ αλ Τσαράα, τον επικεφαλής του ομίλου Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σάμ. HTC.

Αυτές οι δύο βάσεις, υπενθυμίζει η Jeune Afrique, έχουν χρησιμοποιηθεί, τα τελευταία χρόνια, από τον ρωσικό στρατό και τους βοηθούς του – Wagner και Afrika Corps – ως μέρος της μεταφοράς εξοπλισμού και στρατευμάτων στην Αφρική, ιδίως στη Λιβύη και το Σαχέλ. Η εναέρια σύνδεση ήταν ιδιαίτερα σημαντική μεταξύ των ρωσικών αεροδρομίων, της Συρίας και του Μάλι, της Μπουρκίνα Φάσο και της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας. Είναι αυτό το σύστημα που θα μπορούσε να απειληθεί από την εξαφάνιση της ρωσικής επιρροής στη Συρία, επισημαίνει ο παναφρικανικός ιστότοπος.

Λιβύη, νέος κόμβος για τους Ρώσους στην ήπειρο;

Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μετρηθούν οι επιπτώσεις της πιθανής εγκατάλειψης των βάσεων Χμεϊμίμ και Ταρτούς. Ωστόσο, οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα έντονες στη Λιβύη, όπου η Ρωσία και ο Βάγκνερ βρίσκονται δίπλα στον Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, έναν ισχυρό άνδρα από τα ανατολικά της χώρας.

Το λιμάνι του Τομπρούκ θα μπορούσε να εμφανιστεί ως εναλλακτική λύση, όπως και το αεροδρόμιο της Βεγγάζης.

Και η Jeune Afrique αναφέρει αυτόν τον ειδικό από την ομάδα Βάγκνερ : «Η Μόσχα θα μπορούσε απλώς να μετατοπίσει την ικανότητα προβολής της προς την Αφρική, από τη Συρία στη Λιβύη, βασιζόμενη στη συμμαχία της με τον Χάφταρ».

«Η Ρωσία, η ιστορική υποστήριξη του συριακού καθεστώτος, επιταχύνει την απεμπλοκή του. Θα είναι η Λιβύη το σχέδιο Β του; », ρωτά η Le Point Afrique .

Σίγουρα, λέει η εφημερίδα. Το ανατολικό τμήμα της Λιβύης, υπό την κυριαρχία της οικογένειας πατέρα και γιου Χάφταρ, έχει συνάψει συμφωνία με το καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν για να εδραιώσει την εξουσία του με αντάλλαγμα την αυξημένη παρουσία Ρώσων στρατιωτών. Η Λιβύη είναι η πύλη προς το Σαχέλ».

Και για την Le Point Afrique , είναι σαφές ότι « η Ρωσία θέλει να εδραιώσει έναν πραγματικό κόμβο από το λιμάνι του Τομπρούκ για να τροφοδοτήσει τις φιλοδοξίες της στην Αφρική, από το Μάλι έως την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία».

Δημοκρατία στην Αφρική; Είναι δυνατόν…

Επίσης στους τίτλους, η αγγλόφωνη Αφρική, ο λαμπαδηδρόμος της δημοκρατίας στην ήπειρο… Αυτό υπογραμμίζει ο ιστότοπος Afrik.com : «μετά τη Λιβερία και πολύ πρόσφατα την Μποτσουάνα, είναι η σειρά της Γκάνα να κάνει προεδρικές εκλογές που κέρδισαν χέρια κάτω από την αντιπολίτευση. Νίκη που αναγνωρίστηκε πριν από την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος. Για άλλη μια φορά, επισημαίνει ο παναφρικανικός ιστότοπος, η αγγλόφωνη Αφρική μόλις έδωσε το παράδειγμα. (…) Είναι ένα βήμα μπροστά από τη γαλλόφωνη Αφρική όσον αφορά τη διοργάνωση διαφανών εκλογών που εκφράζουν πραγματικά τη λαϊκή βούληση».

Γαλλόφωνη Αφρική όπου «κάθε προεδρικές εκλογές είναι γεμάτες αβεβαιότητες», σημειώνει το Afrik.com. (…) Πολύ συχνά, το παιχνίδι κερδίζεται εκ των προτέρων όπως πιο πρόσφατα στο Τσαντ, στις Κομόρες, και όπως πάντα στο Καμερούν, στο Τόγκο… Και ούτω καθεξής. »

Εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, επισημαίνει ο ιστότοπος: le Sénégal… « Η υποδειγματική εναλλαγή του περασμένου Μαρτίου είναι μια από τις πιο εύγλωττες απεικονίσεις αυτής της εξαίρεσης της Σενεγάλης μετά την καταστροφή του Abdoulaye Wade εναντίον του πρώην πρωθυπουργού του, Macky Sall, το 2012 . ​

Τέλος, ο Ledjely.com στη Γουινέα χαιρετίζει την επικράτηση της δημοκρατίας στην Γκάνα: « ενώ στη Γουινέα, το Μάλι, την Μπουρκίνα Φάσο και τον Νίγηρα, οι πληθυσμοί αγωνίζονται να βγουν από τη στρατιωτική μετάβαση, η επιστροφή του John Dramani Mahama στην εξουσία τουλάχιστον μας θυμίζει αυτό το ψηφοδέλτιο. Τα κουτιά είναι πάντα μια λύση, επιβεβαιώνει η τοποθεσία της Γουινέας , και ότι στην Γκάνα, οι πληθυσμοί εξακολουθούν να πιστεύουν σε αυτά. Αυτό είναι ακόμη πιο καθησυχαστικό αφού μέσα στην περιβαλλοντική σύγχυση, κάποιοι έσπευσαν να πανηγυρίσουν την απώλεια της εκλογικής δημοκρατίας, με το σκεπτικό ότι δεν θα προσαρμοζόταν στο αφρικανικό πλαίσιο. Ωστόσο, καταλήγει ο Ledjely, η Γκάνα και οι Γκανέζοι μας λένε ότι αυτό δεν συμβαίνει. »

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ