Οι δύο άγνωστοι αριθμοί στην επιχείρηση του Ισραήλ

Οι δύο άγνωστοι αριθμοί στην επιχείρηση του Ισραήλ. Το Ισραήλ είναι μια πολύ ισχυρή χώρα, με έναν πολύ ισχυρό στρατό που έχει εξαπολύσει την επίθεσή του στην Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να επιτύχει τον στόχο του, να εξαλείψει την Χαμάς.

Μεγάλο μέρος των ισραηλινών δυνάμεων επιχειρούν μέσα στον παλαιστινιακό θύλακα. Πλέον μάλιστα επιχειρούν στην «καρδιά» της πόλης της Γάζας, η οποία αποτελεί το «κέντρο βάρους» των επιχειρήσεων της Χαμάς, σύμφωνα με το Ισραήλ. «Ήρθαν από το βορρά και το νότο. Eισέβαλαν σε πλήρη συντονισμό μεταξύ χερσαίων, αεροπορικών και θαλάσσιων δυνάμεων», όπως είπε ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.

Οι δημόσιες τοποθετήσεις των Ισραηλινών αξιωματούχων δείχνουν αισιοδοξία ότι το σχέδιο προχωράει. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι, ο οποίος αναφερόμενος στην αποστολή των στρατευμάτων μέσα στον παλαιστινιακό θύλακα (να καταστρέψουν κάθε προπύργιο της τρομοκρατικής οργάνωσης που είναι θαμμένο υπόγεια σε αποθήκες), υποστήριξε ότι η αποστολή αυτή εκτελείται με αργή και σχολαστική σειρά, σύμφωνα με το σχέδιο.

Την ίδια ώρα, δεν λείπουν οι απώλειες. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε σήμερα ότι σκοτώθηκε μέλος μιας μονάδας ειδικών δυνάμεων. Μέχρι στιγμής το Ισραήλ έχει επιβεβαιώσει ότι 32 μέλη του στρατού έχουν χάσει την ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας, από την έναρξη της χερσαίας εισβολής στις 27 Οκτωβρίου. Ο αριθμός των νεκρών στρατιωτιών ανέρχεται σε 350, από την έναρξη του πολέμου, οι περισσότεροι από τους οποίους σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ο αριθμός των νεκρών στην επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Λωρίδα της Γάζας εκτιμάται από το Ισραήλ πως είναι «αποδεκτός αριθμός», σημειώνει σε ανάλυσή του το BBC, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι επιχείρηση θα τελειώσει εύκολα ή γρήγορα. Το BBC στηρίζει αυτή του την εκτίμηση στο γεγονός ότι αρκετά πράγματα δεν είναι γνωστά, και κυρίως δεν γνωρίζουμε τον αριθμό των τούνελ κάτω από τον θύλακα, ούτε τον ακριβή αριθμό των μαχητών της Χαμάς.

Για παράδειγμα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ έχει δηλώσει ότι ο ηγέτης της Χαμάς βρίσκεται στο καταφύγιό του και δεν μιλάει με κανέναν. Όμως στην πραγματικότητα δεν το γνωρίζει με βεβαιότητα, αναφέρει το βρετανικό μέσο υπενθυμίζοντας πως ο ισραηλινός στρατός δεν μπόρεσε να προβλέψει ότι η Χαμάς επρόκειτο να πραγματοποιήσει τη σφαγή στις 7 Οκτωβρίου. «Οπότε πρέπει να λαμβάνουμε με προσοχή τους ισχυρισμούς τους για τις πληροφορίες που διαθέτουν».

«Παρόλο που το Ισραήλ διαθέτει βαρύ οπλισμό, το ερώτημα είναι αν μπορούν ή όχι να νικήσουν τους μαχητές της Χαμάς, αυτούς που έβγαζαν βίντεο με τους εαυτούς τους να τρέχουν, να βγαίνουν από τις σήραγγες και να εκτοξεύουν διάφορα είδη αντιαρματικών πυραύλων στα ισραηλινά τεθωρακισμένα οχήματα που κατευθύνονταν στην πόλη της Γάζας», καταλήγει.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ