Οι «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» καταγγέλλουν το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου κατά δημοσιογράφων

Οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) κατέθεσαν νέα προσφυγή σήμερα ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου «για εγκλήματα πολέμου που έχει διαπράξει το Ισραήλ εναντίον δημοσιογράφων», σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα ζητούν από τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να «ερευνήσει τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί εναντίον τουλάχιστον εννέα Παλαιστίνιων δημοσιογράφων από τις 15 Δεκεμβρίου 2023 ως τις 20 Μαΐου 2024».

Όπως αναφέρει η ΜΚΟ, πάνω από 100 δημοσιογράφοι στη Γάζα «έχουν σκοτωθεί από τον ισραηλινό στρατό».

Διευκρινίζει ότι πρόκειται για την τρίτη προσφυγή της στο ΔΠΔ με έδρα τη Χάγη για τον θάνατο δημοσιογράφων, μετά την πρώτη που κατατέθηκε στις 31 Οκτωβρίου και τη δεύτερη στις 22 Δεκεμβρίου.

Η σημερινή προσφυγή αναφέρεται «σε οκτώ επιπλέον περιπτώσεις Παλαιστίνιων δημοσιογράφων (που σκοτώθηκαν) και ενός ρεπόρτερ που τραυματίστηκε» «κατά την άσκηση του έργου τους».

Επιπλέον αναφέρει ότι «διαθέτει λογικά στοιχεία που μας κάνουν να πιστέψουμε ότι κάποιοι από αυτούς τους δημοσιογράφους ήταν θύματα σκόπιμων φόνων και οι υπόλοιποι (θύματα) σκόπιμων επιθέσεων του ισραηλινού στρατού εναντίον αμάχων».

Στις αρχές Ιανουαρίου ο εισαγγελέας του ΔΠΔ είχε δηλώσει ότι στην έρευνά του για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας εξετάζει και τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί εναντίον δημοσιογράφων.

«Αυτοί που σκοτώνουν δημοσιογράφους επιτίθενται στο δικαίωμα του κοινού στην πληροφόρηση, το οποίο είναι ακόμη πιο ζωτικής σημασία σε περιόδους συγκρούσεων», σχολίασε ο Αντουάν Μπερνάρ δικηγόρος των RSF.

Σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων με έδρα τη Νέα Υόρκη, τουλάχιστον 107 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο στη Γάζα.

Η προσφυγή των RSF αφορά μεταξύ άλλων και δύο δημοσιογράφους του al Jazeera, τον Χάμζα Νταντούχ και τον Μουστάφα Θουράγια, που σκοτώθηκαν όταν το αυτοκίνητό τους έγινε στόχος πλήγματος στον νότιο Λίβανο.

Ο ισραηλινός στρατός έχει απαντήσει ότι οι δύο δημοσιογράφοι «πετούσαν drones τα οποία αποτελούσαν άμεση απειλή για τα ισραηλινά στρατεύματα» και τους έχει χαρακτηρίσει «τρομοκρατικούς πράκτορες», κατηγορίες που έχουν απορρίψει οι οικογένειες και ο εργοδότης τους.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά το ρόλο ελληνικής τράπεζας στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά τραπεζικό σκάνδαλο γύρω από τον...

Ο «μοναχικός» επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: λάθος σημειολογία ή προάγγελος νέων ισορροπιών;

Μόνος επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ο Αλέξανδρος Εξάρχου συνοδευόμενος από την Ελένη Βρεττού. Ένδειξη άστοχης επιλογής ή προμήνυμα νέας εποχής στις επιχειρηματικές σχέσεις;

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων