Οι αρχές επιχειρούν να ανακαλύψουν την χρηματοδότηση της «Νίκης» και έτσι αμέσως μετά την επιτυχία του κόμματος στις πρώτες εκλογές της 21ης Μαΐου, να λάβει ποσοστό 2,92% και να βρίσκεται στο «κατώφλι» της Βουλής, ανέσυραν έναν φάκελο που είχε τεθεί στο αρχείο και αφορά τη μεταφορά ρωσικών χρημάτων σε Μονές του Αγίου Όρους.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του pronews.gr, στο επίκεντρο της έρευνας για τα ρωσικά εμβάσματα στο Άγιον Όρος βρίσκεται η Μονή Φιλοθέου.
Το μοναστήρι σε ανακοίνωση του την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι δεν έχει καμία σχέση με το κόμμα «Νίκη» και ότι δεν εμπλέκεται στις εκλογές.
Ο αδερφός του ηγούμενου της Μονής Φιλοθέου συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο της «Νίκης» (συγκέντρωσε λίγους σταυρούς) και αυτό από μόνο του επίσης δεν σημαίνει τίποτα.
Ο φάκελος ανασύρθηκε από το αρχείο την περασμένη εβδομάδα.
Η έρευνα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, αφορά συγκεκριμένα εμβάσματα, ορισμένα εκ των οποίων ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.
Ως αποστολείς εμφανίζονται Ρώσοι ευσεβείς και Έλληνες ομογενείς που διατηρούν στενές σχέσεις με τη Μόσχα.
Ορισμένοι εξ αυτών βρίσκονται στη λίστα των προσώπων στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις από τη Δύση μετά τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, καθώς θεωρήθηκε ότι λειτουργούν ως χρηματοδότες εκ μέρους της Ρωσίας.
Ο φάκελος έκλεισε, την άνοιξη του 2021. Δεν είναι γνωστό το σκεπτικό με το οποίο ο σημερινός πρόεδρος της Αρχής για το Ξέπλυμα, επίτιμος εισαγγελικός λειτουργός Χαράλαμπος Βουρλιώτης, ζήτησε να ανοίξει ξανά ο φάκελος, όμως συνάγεται ότι θεωρήθηκε λάθος ο τρόπος με τον οποίο είχε κλείσει τότε η υπόθεση.
Η μεταφορά ρωσικών χρημάτων με τη μορφή δωρεών σε μοναστήρια του Αγίου Όρους προσέλκυσε το ενδιαφέρον των αμερικανικών Αρχών.
Σύμφωνα με ότι αναφέρει το Μagazine, στις αρχές του έτους ένα κλιμάκιο Αμερικανών επισκέφτηκε διάφορες μονές του υποτιθέμενου φιλο-ρωσικού μπλοκ στον Άθω.
Οι Αμερικανοί εμφανίστηκαν στα μοναστήρια για… «συντεύξεις» ρωτώντας τους μοναχούς για τις δωρεές που δέχονται από συγκεκριμένα πρόσωπα και ιδρύματα, πίσω από τα οποία φέρεται να βρίσκονται Ρώσοι.
Οι μοναχοί φέρεται να απάντησαν ότι ο ίδιος ο καταστατικός χάρτης του Αγίου Όρους προβλέπει το αυτοδιοίκητο των μοναστηριών, παρ’ όλα αυτά δεν έχουν να κρύψουν τίποτα.
«Κρατάμε αναλυτικά βιβλία. Όλα τα χρήματα στα μοναστήρια είναι από δωρεές, δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ από τη φορολόγηση των Ελλήνων πολιτών», λένε στο Άγιον Όρος κάθε φορά που ανοίγει το ίδιο θέμα.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, μία ελληνική τράπεζα στην οποία διατηρεί λογαριασμό η Μονή Φιλοθέου, χτύπησε το «κόκκινο καμπανάκι».
Από την αλληλογραφία μεταξύ της τράπεζας και του μοναστηριού φέρεται να προκύπτει ότι εντοπίστηκαν 12 ρωσικά εμβάσματα – ενδεικτικά, ύψους 50-100.000 ευρώ το καθένα – με αποστολείς φυσικά πρόσωπα, εταιρείες και ιδρύματα, τα οποία είτε βρίσκονται στη λίστα των κυρώσεων είτε συνδέονται με τα πρόσωπα στην ίδια λίστα.
Η αρχική εσωτερική συζήτηση στο μοναστήρι φέρεται να ήταν πως οι ίδιοι άνθρωποι «είναι ευσεβείς που κάνουν δωρεές και εκπληρώνουν τάματα» και πως «δεν γίνεται να κάνουμε σε μία μέρα αυτούς τους ανθρώπους εχθρούς», όπως ειπώθηκε.
Η επίσημη άποψη που τελικά επικράτησε, πάντως, ήταν η πλήρης συμμόρφωση με την οδηγία της τράπεζας κι επομένως η μη αποδοχή στο εξής των χρημάτων και των δωρεών από τους συγκεκριμένους λογαριασμούς.
Είναι σαφές πως η κυβέρνηση για εκλογικούς αλλά και για έξωθεν της χώρας λόγους θα «πιέσει» τα πράγματα τις επόμενες ημέρες.
Στις ΗΠΑ νιώθουν άβολα με την είσοδο του «Νίκη» στην Βουλή.