Πρωτοβουλία του βουλευτή και τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Κόκκαλη για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου όλων όσοι βρίσκονται υπό εισαγγελική διερεύνηση
Σε μια νομική πρωτοβουλία που θα προκαλέσει θόρυβο θα προβεί ο Βασίλης Κόκκαλης με φόντο την εις βάθος εισαγγελική διερεύνηση της αλλοίωσης του τόπου του εγκλήματος των Τεμπών. Σύμφωνα με το documentonews.gr, ο βουλευτής Λάρισας και τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας θα επισκεφτεί την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας προκειμένου να καταθέσει αίτημα ώστε να διερευνηθεί εάν ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, με τη σύμπραξη των τότε αναπληρωτή υπουργού και υφυπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση και Γιάννη Τσακίρη αντίστοιχα, τέλεσαν το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας εξαιτίας της δαπάνης για το μπάζωμα περίπου 650.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, γεγονός που κατά τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών ζημίωσε το δημόσιο.
Οπως αναφέρουν συνεργάτες του Β. Κόκκαλη, η δαπάνη δημόσιου χρήματος και δη ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη συγκάλυψη του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος, εκτός από «μέγιστη ηθική απαξίωση», καταδεικνύει την εμπλοκή πολιτικών προσώπων, πέραν του Χρήστου Τριαντόπουλου, κάτι που πρέπει να διαλευκανθεί με τις ενδεδειγμένες ανακριτικές ενέργειες. Πιο συγκεκριμένα, οι συνεργάτες του τομεάρχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν την ανάγκη άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου των εμπλεκόμενων προσώπων που συμμετείχαν σε άτυπες ή μη συσκέψεις και παράλληλα δαπανούσαν κρατικό χρήμα για να κουκουλώσουν ποινικές και πολιτικές ευθύνες.
Μοτίβο διακυβέρνησης
Με βάση όσα έχουν δηλώσει δημοσίως θύματα του παρακρατικού κέντρου παρακολούθησης πριν και μετά το πόρισμα-κουρελόχαρτο του Αρειου Πάγου, η άρση τηλεφωνικού απορρήτου υψηλά ιστάμενων κρατικών αξιωματούχων (π.χ. του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ ή «στόχου 519c» της ΕΥΠ) ή μελών του υπουργικού συμβουλίου (π.χ. του Κωστή Χατζηδάκη ή «στόχου 5046c» της ΕΥΠ) αποτελούν μοτίβο διακυβέρνησης για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με την ηγεσία της Δικαιοσύνης να έχει καταστήσει τους παρακολουθούμενους στην καλύτερη περίπτωση υπόπτους τέλεσης εγκλημάτων κακουργηματικής φύσης και στη χειρότερη κατασκόπους.
Συνεπώς, με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της πλειοψηφίας στο αίτημα του Β. Κόκκαλη προς την αρμόδια εισαγγελία, λαμβάνοντας υπόψη πως η πρωτοβουλία του συνδέεται με την προσπάθεια εξιχνίασης ενός κρατικού εγκλήματος με 57 νεκρούς.
Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια
Η κίνηση-ματ του Β. Κόκκαλη έχει διττό σκοπό: Πρώτον και κυριότερο, να μετατραπούν οι διώξεις από πλημμεληματικού σε κακουργηματικού χαρακτήρα, γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα για συλλογή στοιχείων μέσω του ανοίγματος των τηλεφώνων όσων προσώπων βρίσκονται υπό εισαγγελική διερεύνηση για το μπάζωμα. Με τον τρόπο αυτό θα αποσαφηνιστεί πλήρως αν το Μέγαρο Μαξίμου συντόνιζε τις ενέργειες που δρομολόγησαν τις παρεμβάσεις στον τόπο της τραγωδίας. Δεύτερον, τα στοιχεία θα μπορέσουν να εμπλουτίσουν τη δικογραφία, η οποία διαβιβάστηκε στο κοινοβούλιο μία μέρα προτού διακοπούν οι εργασίες της Βουλής λόγω των ευρωεκλογών.
Ακολούθως, η ενίσχυση των στοιχείων της δικογραφίας θα αποτελέσει το έδαφος για την κατάθεση αιτήματος συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής από την αξιωματική αντιπολίτευση, με κοινοβουλευτικές πηγές να διαμηνύουν πως ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ανάληψη της εν λόγω πρωτοβουλίας, κάτι όμως που δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από το αίτημα του Β. Κόκκαλη προς την αρμόδια εισαγγελία.
Υπενθυμίζεται πως στην επίμαχη δικογραφία περιλαμβάνονται τα ονόματα των τότε μελών του υπουργικού συμβουλίου Χρ. Τριαντόπουλου, Μιχάλη Παπαδόπουλου, Ζωής Ράπτη και Θάνου Πλεύρη, αλλά και του τότε συντονιστή επιχειρήσεων των πυροσβεστικών δυνάμεων Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας Ευάγγελου Φαλάρα, του τότε αστυνομικού διευθυντή Λάρισας Αγάπιου Χαρακόπουλου, του τότε γγ του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου και του τέως περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού.
Χαμηλές προσδοκίες
Καλά ενημερωμένες πηγές επί της εισαγγελικής διερεύνησης τόσο για το έγκλημα αυτό καθαυτό όσο και για το μπάζωμα των Τεμπών εξέφραζαν την απαισιοδοξία τους για το αποτέλεσμα της έρευνας των αρμόδιων εισαγγελικών λειτουργών. Σε σχέση με το έγκλημα προέβλεψαν πως η προανάκριση αναμένεται να κλείσει περί τα τέλη Οκτωβρίου. Δηλαδή λίγες εβδομάδες μετά την κλήση της επικεφαλής της ΡΑΣ Ιωάννας Τσαπαρίκου. Εκτίμησαν δε ότι ο Κώστας Αχ. Καραμανλής δεν αναμένεται να μπει στο κάδρο των ευθυνών. Οσον αφορά το μπάζωμα, έκριναν πως αν οι διώξεις παραμείνουν πλημμεληματικού χαρακτήρα, τότε είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι οι κατηγορίες θα πέσουν στο κενό.