Του Γιώργου Λακόπουλου απο το ieidiseis.gr
Ελλείψει προέδρου του κόμματος, πήρε τη θέση του, ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Το αξίωμα του ανατέθηκε πρόσφατα – οριακή πλειοψηφία – κατόπιν πρότασης του Κασσελάκη, τον οποίο λίγες μέρες αργότερα ανέτρεψε, όπως του αποδίδεται, μετακινούμενος στο στρατόπεδο των αντιπάλων του.
Ευφυώς ο Νίκος Παππάς απέφυγε να ανεβεί στο βήμα από το οποίο εκφωνούν την κεντρική ομιλία τους , οι αρχηγοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά τους Πρωθυπουργούς.
Αλλά όσο έμεινε στη συμπρωτεύουσα, – περιστοιχιζόμενος από την αντικασελλακική Πολιτική Γραμματεία και λιγότερους από τους μισούς βουλευτές – η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν και τόσο διαυγής.
Για λόγους που ανέφερε ο Στ. Μπένος : «Η ανάδειξη του Παππά σε πρόεδρο της Κ.Ο. έχει μέσα της μία μορφή κυνισμού και ασέβειας». Η ομόφωνη καταδίκη του από το Ειδικό Δικαστήριο σε δυο χρόνια φυλάκιση με αναστολή, για παράβαση καθήκοντος , τον ακολουθεί αρνητικά πάντα.
Φροντίζει και ο ίδιος με απαντήσεις σαν αυτή που έδωσε, από τη Θεσσαλονίκη στην ΕφΣυν: «Ήταν μεθόδευση που είχε στη βάση «ένα δούναι και λαβείν με δικαστικούς» και «έχει αποφανθεί ο λαός για αυτή τη μεθόδευση».
Τα κομματικά παρασκήνια βοούν για το μέτωπο που έχει ανοίξει με τον Τσίπρα- στον οποίο λέγεται ότι καταλογίζει προσωπική βλάβη: πλήρωσε για αποστολές που ανέθετε, ως αρχηγός του.
Σε κάθε περίπτωση όμως ο πρώην Πρωθυπουργός του έδωσε – με δική του βλάβη – θέση στο ψηφοδέλτιο του Νοτίου Τομέα – για να προβάλει την εκλογή του ως … κολυμβήθρα του Σιλωάμ.
Η αλήθεια είναι ότι ως εκπρόσωπος του ακέφαλου ΣΥΡΙΖΑ , υπενθύμισε δικές του ανάρμοστες δραστηριότητες ως υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, με απολογισμό που τον τοποθετεί στις τελευταίες θέσεις, στην αξιολόγηση των υπουργικών Συμβουλίων του Τσίπρα.
Πχ η εμπλοκή του στην επιχείρηση να αποκτήσει κανάλι ο , συμπαθής κατά τα λοιπά, Χρήστος Καλογρίτσας, με λεφτά που ζητούσε ο ίδιος ο Ν. Παππάς, από τον Μαρινάκη και η παρότρυνση στον Σ. Μιωνή να ψήσει τον Στ. Παπασταύρου «να τους δώσει τη Μαρέβα», δεν αρμόζουν σε πολιτικό που σέβεται το ρόλο του.
Ο Παππάς στις περιπτώσεις του Τσίπρα και του Κασσελάκη, εμφανίσθηκε ως «King maker» και ίσως το κάνει ξανά με άλλον υποψήφιο. Ατύχησε όμως όταν επιχείρησε να πάρει και ο ίδιος την ηγεσία…
Με αυτό το βιογραφικό, δεν ήταν ό,τι καλύτερο το στίγμα που άφησε η εικόνα του στη συνέντευξη Τύπου- σε μια περίοδο που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κρατήσει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης – που του κληροδότησε ο Τσίπρας.
Αν η πολιτική είναι η τέχνη των συμβολισμών- που έλεγε ο Μιττεράν-, τι ακριβώς συμβόλισε η εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ από τον Νίκο Παππά στη ΔΕΘ;
Πάντως, όχι ό,τι χρειάζεται αυτό το κόμμα για να επιβιώσει: να αναδείξει τα πλεονεκτήματα που διεκδικεί για τον εαυτό της η Αριστερά.