Οι Έλληνες δισεκατομμυριούχοι στη λίστα Forbes 2025 – Όλα τα ονόματα

Την ώρα που κάθε χρόνο εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από ασιτία και το 2025 βρίσκει τον πλανήτη με τουλάχιστον δύο μεγάλες, ενεργές πολεμικές συγκρούσεις, στην Ουκρανία και τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τη νέα, 39η ετήσια λίστα του Forbes, ο παγκόσμιος πλούτος καταγράφει αύξηση-ρεκόρ

Οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη βρίσκονται στο απόγειο της οικονομικής και πολιτικής τους δύναμης, με την λίστα να παρουσιάζει φέτος 3.028 ονόματα – αριθμό ρεκόρ από την πρώτη δημοσίευση της λίστας το 1987. Συγκριτικά με το 2024, οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη είναι 247 περισσότεροι, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το ορόσημο των 3.000.
Αυτοί είναι οι 20 πιο πλούσιοι άνθρωπο της Ιστορίας – Κάνουν τη λίστα του Forbes να μοιάζει με κατάλογο μικρομεσαίων…
Η συνολική αξία της περιουσίας τους ανέρχεται στα 16,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή 2 τρισ. περισσότερα από το προηγούμενο έτος – ποσό μεγαλύτερο από το ΑΕΠ κάθε χώρας εκτός των ΗΠΑ και της Κίνας. Ο μέσος όρος καθαρής αξίας ενός δισεκατομμυριούχου ανέρχεται πλέον στα 5,3 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση κατά 200 εκατομμύρια δολάρια.

Οι κορυφαίοι δισεκατομμυριούχοι του 2025

Elon Musk – $342 δισ. (ΗΠΑ, Αυτοκινητοβιομηχανία)
Mark Zuckerberg – $216 δισ. (ΗΠΑ, Τεχνολογία)
Jeff Bezos – $215 δισ. (ΗΠΑ, Τεχνολογία)
Larry Ellison – $192 δισ. (ΗΠΑ, Τεχνολογία)
Bernard Arnault & Οικογένεια – $178 δισ. (Γαλλία, Μόδα/Λιανική)
Warren Buffett – $154 δισ. (ΗΠΑ, Χρηματοοικονομικά)
Larry Page – $144 δισ. (ΗΠΑ, Τεχνολογία)
Sergey Brin – $138 δισ. (ΗΠΑ, Τεχνολογία)
Amancio Ortega – $124 δισ. (Ισπανία, Μόδα/Λιανική)
Steve Ballmer – $118 δισ. (ΗΠΑ, Τεχνολογία)
Πλουσιότερος όλων ο Elon Musk, με τον δισεκατομμυριούχο να επανακτά την πρώτη θέση, εκθρονίζοντας τον Γάλλο μεγιστάνα των ειδών πολυτελείας Bernard Arnault. Η περιουσία του Elon Musk εκτιμάται πλέον στα 342 δισ. δολάρια σε καθαρή αξία – εκτόξευση της τάξεως του 75% – που φέρεται να οφείλεται στην ανατίμηση της xAI, της SpaceX, καθώς και στην ανοδική πορεία της μετοχής της Tesla κατά τη διάρκεια του περασμένου 12μήνου, παρά την πρόσφατη υποχώρηση. Ακόμη και η Tesla, παρά τις πρόσφατες διαμαρτυρίες εναντίον της και το sell-off στη Wall Street, διαπραγματεύεται υψηλότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Έτσι, ο Musk απέκτησε προβάδισμα 126 δισ. δολαρίων έναντι του Νο 2 πλουσιότερου ανθρώπου: του Mark Zuckerberg της Μέτα (καθαρή αξία: 216 δισ. δολάρια), ο οποίος βρέθηκε για πρώτη φορά τόσο ψηλά στη λίστα. Ο Jeff Bezos της Amazon (215 δισ. δολάρια) βρίσκεται στην 3η θέση και ο Larry Ellison της Oracle (192 δισ. δολάρια) στην 4η θέση. Ο Arnault (178 δισ. δολάρια) υποχώρησε στην πέμπτη θέση, στη χαμηλότερη από το 2017, αφού η τιμή της μετοχής του ομίλου LVMH διολίσθησε σημαντικά Το Forbes χρησιμοποίησε τιμές μετοχών και συναλλαγματικές ισοτιμίες της 7ης Μαρτίου 2025 για να καταρτίσει τη φετινή λίστα. Στην 6η θέση ο Γουόρεν Μπάφετ, ένας από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές όλων των εποχών με 154 δισ., ο Λάρρυ Πέιτζ, στην 7η θέση, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Alphabet, της μητρικής εταιρείας της Google, το 2019, αλλά παραμένει μέλος του διοικητικού συμβουλίου με 144 δισ. Στην 8η θέση βρίσκεται ο Σεργκέι Μπριν, ο οποίος παραιτήθηκε από πρόεδρος της Alphabet, μητρικής εταιρείας της Google, τον Δεκέμβριο του 2019, αλλά παραμένει μέλος του διοικητικού συμβουλίου με 138 δισ. Τέλος, ο Αμάνθιο Ορτέγα, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της πολυεθνικής εταιρείας Inditex, η οποία μεταξύ άλλων έχει τα Zara με 124 δισ. κατακτά την 9η θέση, και στη 10η θέση βρίσκεται ο Στιβ Μπάλμερ, υψηλόβαθμος πρώην διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, ο οποίος ηγήθηκε της εταιρείας από το 2000 έως το 2014 με 118 δις.

288 νέοι δισεκατομμυριούχοι στη λίστα – 107 έπεσαν εκτός

Φέτος, 288 νέοι δισεκατομμυριούχοι μπήκαν στη λίστα, μεταξύ των οποίων οι: Bruce Springsteen ($1,2 δισ.), Arnold Schwarzenegger ($1,1 δισ.), Jerry Seinfeld ($1,1 δισ.), Justin Sun ($8,5 δισ.) – «Βασιλιάς των crypto» και Marilyn Simons ($31 δισ.) – Χήρα του Jim Simons. Παράλληλα, 107 άτομα έπεσαν φέτος εκτός λίστας, ανάμεσά τους ο κληρονόμος της Hermes Νικολά Πες και ο ιδιοκτήτης της Hobby Lobby Ντέιβιντ Γκριν, ενώ 32 δισεκατομμυριούχοι απεβίωσαν μέσα στο έτος.

Παράλληλα, 107 άτομα έπεσαν φέτος εκτός λίστας, ανάμεσά τους ο κληρονόμος της Hermes Νικολά Πες και ο ιδιοκτήτης της Hobby Lobby Ντέιβιντ Γκριν, ενώ 32 δισεκατομμυριούχοι απεβίωσαν μέσα στο έτος.

Ο Τραμπ διπλασίασε την περιουσία του

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ είδε την περιουσία του να διπλασιάζεται, αγγίζοντας πλέον τα 5,1 δισ. δολάρια, χάρη στις μετοχές του στην Trump Media & Technology Group και τα μεγάλα έσοδα από πρόσφατες επενδύσεις του στον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

«Είναι μια ακόμη χρονιά ρεκόρ για τους πλουσιότερους του κόσμου, παρά την οικονομική αβεβαιότητα και την αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων» δηλώνει ο Τσέις Πίτερσον-Γουίθορν, συντάκτης του Forbes για θέματα πλούτου. «Και από τον Έλον Μασκ ως τον Χάουαρντ Λάτνικ και τους άλλους δισεκατομμυριούχους που διεισδύουν ολοένα και περισσότερο στην αμερικανική διακυβέρνηση, η επιρροή τους διευρύνεται διαρκώς».

Οι Έλληνες δισεκατομμυριούχοι στη λίστα Forbes 2025

  1. Μαρία Αγγελικούση – $7,6 δισ. (Νο. 418)

Η ισχυρότερη Ελληνίδα πλοιοκτήτρια κατέχει την υψηλότερη θέση ανάμεσα στους Έλληνες δισεκατομμυριούχους. Η περιουσία της αυξήθηκε από 5,6 δισ. δολάρια το 2023, σε 6,4 δισ. το 2024 και πλέον αγγίζει τα 7,6 δισ. δολάρια το 2025.

  1. Βαγγέλης Μαρινάκης & Οικογένεια – $4,9 δισ. (Νο. 734)
  2. Άννα Αγγελικούση & Οικογένεια – $2,5 δισ. (Νο. 1.462)

Η ιδρύτρια του Ομίλου εταιρειών Alpha Bulkers, Pantheon Tankers και Alpha Gas βρίσκεται στη λίστα με ισχυρή οικονομική παρουσία στον ναυτιλιακό τομέα.

  1. Κωνσταντίνος Μαρτίνος & Οικογένεια – $2,2 δισ. (Νο. 1.626)
  2. Μαριάννα Λάτση & Οικογένεια – $2,1 δισ. (Νο. 1.688)
  3. Ανδρέας Μαρτίνος & Οικογένεια – $1,8 δισ. (Νο. 1.947)
  4. Αθανάσιος Μαρτίνος & Οικογένεια – $1,8 δισ. (Νο. 1.947)
  5. Ιβάν Σαββίδης & Οικογένεια – $1,6 δισ. (Νο. 2.110)
  6. Ευάγγελος Μυτιληναίος – $1,3 δισ. (Νο. 2.479)

Nα σημειωθεί πως η Ελληνογενής δισεκατομμυριούχος, με έδρα την Ελβετία, Βίκυ Σαφρά βρίσκεται στην κορυφή 98η θέση παγκοσμίως, με περιουσία 20,7 δισ. δολάρια. Η 72χρονη κληρονόμησε την τεράστια περιουσία του εκλιπόντος συζύγου της, Τζότζεφ Σαφρά, και συνεχίζει να ηγείται του Safra Group, με δραστηριότητες στους χρηματοπιστωτικούς και κατασκευαστικούς τομείς.

ΠΗΓΗethnos.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι Αμερικανοί θεωρούν τον Μητσοτάκη τελειωμένο – Ο Τραμπ θα συναντήσει τον επόμενο πρωθυπουργό

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν...

Ο Μητσοτάκης σκέφτεται να δώσει υπουργείο στον Ανδρέα Λοβέρδο

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου."Παίκτης" του παρασκηνίου μου...