Η υπόθεση των επιδοτήσεων «τινάζει» τη Νέα Δημοκρατία – Στο στόχαστρο η Σεμερτζίδου για 2,5 εκατ. ευρώ και πολιτική κάλυψη
Μαίνεται η πολιτική καταιγίδα μετά την παραίτηση της Καλλιόπης Σεμερτζίδου, πρώην Συντονίστριας Κοινοτικών Πόρων της ΝΔ, υπό τη σκιά πολλαπλών δημοσιευμάτων και ερωτημάτων για τις επιδοτήσεις που φέρεται να έχει λάβει η ίδια και συγγενικά της πρόσωπα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η παραίτηση, αν και παρουσιάστηκε ως «αποχώρηση ευθύνης», δεν συνοδεύτηκε από καμία ουσιαστική απάντηση στα κρίσιμα ερωτήματα. Και αυτό άναψε πολιτικές φωτιές.
ΠΑΣΟΚ: «Πώς ξέφυγε η υπόθεση από το “αυτοματοποιημένο” σύστημα διαγραφών της ΝΔ;»
«Ο κ. Μαρινάκης και η κ. Σδούκου κρύβονται επί τόσες ημέρες. Δεν θα αποφύγουν να δώσουν τις απαντήσεις που οφείλουν», σημειώνει το ΠΑΣΟΚ.
Η Χαριλάου Τρικούπη απαιτεί εξηγήσεις για:
- Τα ποσά που φέρονται να πλησιάζουν τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ
- Την απότομη αύξηση των πληρωμών στα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ
- Το πώς η υπόθεση δεν ενεργοποίησε το εσωτερικό σύστημα διαγραφών
«Μάλλον, χρειάζεται αναβάθμιση», τονίζεται δηκτικά.
ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Μητσοτάκης φέρει προσωπικά και πολιτικά την ευθύνη για αυτό τον βούρκο»
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει:
«Κάθε μέρα κι ένα σκάνδαλο. Κάθε μέρα κι ένα “γαλάζιο” στέλεχος που αποκαλύπτεται. Η υπόθεση Σεμερτζίδου είναι μέρος ενός ευρύτερου μηχανισμού φαυλότητας. Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι».
Παράλληλα υπενθυμίζεται η πρόσφατη άρνηση της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής για υπουργούς της, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ συνδέει με την συγκάλυψη τέτοιων υποθέσεων.
ΚΚΕ: «Η υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ αποδεικνύει ότι οι φίλοι της εξουσίας είναι πάντα πρώτοι στα ταμεία»
«Την ώρα που οι βιοπαλαιστές αγρότες περιμένουν αποζημιώσεις από τον Daniel, κάποιοι επιδοτούνται αφειδώς και προνομιακά από ευρωπαϊκά κονδύλια», δηλώνει το ΚΚΕ.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα ζητά:
- Πλήρη πολιτική και ποινική διερεύνηση
- Επιστροφή όλων των παράνομων επιδοτήσεων
- Πρόστιμα στους υπαίτιους – όχι στους αγρότες
Νέα Αριστερά: «Οι παραιτήσεις δεν απαντούν – Πού είναι τα λεφτά και πώς δόθηκαν;»
«Η κυβέρνηση σιωπά. Η Σεμερτζίδου παραιτείται αλλά δεν απαντά. Το Δημόσιο Ταμείο δεν είναι τσιφλίκι της ΝΔ», αναφέρει η Νέα Αριστερά.
Ζητά:
- Απόλυτη διαφάνεια
- Ελεγκτικό μηχανισμό εκτός κομματικών επιρροών
- Λογοδοσία με στοιχεία και ονόματα
Η ίδια η Σεμερτζίδου επιμένει ότι στοχοποιείται: «Ψευδείς και συκοφαντικές αναφορές»
«Βρισκόμαστε στο επίκεντρο άδικης και στοχευμένης επίθεσης. Δεν είμαστε εμπλεκόμενοι σε καμία υπόθεση που ελέγχεται από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες», γράφει στην επιστολή της προς τον Κώστα Σκρέκα.
Ωστόσο, δεν απαντά ούτε στις καταγγελίες για το ύψος των επιδοτήσεων, ούτε για τις διασυνδέσεις με τον σύζυγό της που επίσης εμφανίζεται σε σχετικά έγγραφα.
Το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ απειλεί να γίνει η νέα Λίστα Πέτσα – Με χρήμα, ευνοούμενους και σιωπή
Η υπόθεση αγγίζει πλέον το πολιτικό κέντρο εξουσίας, με ενδεχόμενες εμπλοκές σε κομματικούς μηχανισμούς, ελεγκτικές στρεβλώσεις και προνομιακές δανειοδοτήσεις, συνθέτοντας ένα εκρηκτικό σκηνικό.