Τσου Λιν
Στις 6 Ιουνίου, ο Όμιλος Singapore Energy, θυγατρική υπό τον πλήρη έλεγχο της Singapore Temasek, ανακοίνωσε την κατασκευή ενός σταθμού μεγάλης κλίμακας για την παραγωγή πράσινης ενέργειας, που θα συνδυάζει την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού πάρκου και την φύτευση γεωργικών φυτών στην κομητεία Ταπού, της πόλης Μεϊτσόου της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ. Το έργο αυτό θα έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 78 MWP και η σύνδεσή του με το δίκτυο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε επτά μήνες.
Ο Όμιλος Singapore Energy δήλωσε ότι η κινεζική αγορά αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι του μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού στρατηγικού σχεδιασμού του. Με την ολοκλήρωσή του το έργο αυτό όχι μόνο θα ωφελήσει την ανάπτυξη μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής γεωργίας στην περιοχή και θα ωθήσει την υψηλής ποιότητας ανάπτυξη μιας πράσινης οικονομίας χαμηλών εκπομπών, αλλά αναμένεται επίσης να καταστεί πρότυπο έργο για την παραγωγή ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών και τις επενδύσεις στις νέες μορφές ενέργειας στο Δέλτα του Ποταμού Περλ.
Πρόσφατα, στελέχη ξένων εταιρειών επισκέφτηκαν διαδοχικά την Κίνα, με τις ξένες επιχειρήσεις να κάνουν επίσης συχνές κινήσεις διεύρυνσης της παρουσίας τους στη χώρα, επεκτείνοντας τις επενδύσεις τους σε νέους τομείς. Η PPG Industries, μια εταιρεία παγκοσμίου φήμης στην προμήθεια επιστρώσεων και ειδικών υλικών, επένδυσε 30 εκατ. δολάρια για τη δημιουργία και λειτουργία ενός κέντρου καινοτόμων εφαρμογών στα ηλεκτρικά οχήματα και τις έξυπνες μετακινήσεις στην Τιεντσίν. Η Siemens Healthcare επένδυσε πάνω από 1 δισ. γιουάν στην έδρα της στη Σεντσέν με στόχο την ενίσχυση της στρατηγικής της για την τοπική παραγωγή. Η AstraΖeneca επένδυσε περίπου 450 εκατ. δολάρια για τη δημιουργία μιας νέας βάσης παραγωγής και προμήθειας φαρμάκων κατά των αναπνευστικών ασθενειών στην Τσινγκτάο.
Ο νέος γύρος επενδύσεων δείχνει ότι οι ξένες επιχειρήσεις παραμένουν αισιόδοξες για την κινεζική αγορά και έχουν μεγάλες προσδοκίες για τη δραστηριότητα και την ανάπτυξή τους στην Κίνα. Τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, ο αριθμός των νέων ξένων επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν στη χώρα παρουσίασε αύξηση 38,3% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τις 18.532 επιχειρήσεις. Πολλά ανώτερα στελέχη πολυεθνικών έχουν επισκεφτεί τη χώρα για να διερευνήσουν τις συνθήκες της αγοράς. Οι ξένες επιχειρήσεις διατηρούν την ακλόνητη εμπιστοσύνη τους στις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας και διατίθενται να ενισχύσουν την παρουσία τους στην κινεζική αγορά και να επενδύσουν στη χώρα, δίνοντας «ψήφο εμπιστοσύνης» στις οικονομικές δυνατότητες της Κίνας μέσα από έμπρακτες ενέργειες.
Το 2022, ενόσω οι παγκόσμιες ξένες επενδύσεις μειώνονταν κατά 40%, η Κίνα κατάφερε να αντιστρέψει τις αρνητικές προσδοκίες αξιοποιώντας συνολικά μέσα στο έτος ξένες επενδύσεις ύψους 189,13 δισ. δολαρίων. Τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους, η πραγματική χρήση ξένων κεφαλαίων σε εθνικό επίπεδο έφτασε τα 574,81 δισ. γιουάν, δηλαδή τα 84,35 δισ. δολάρια. Οι τρέχουσες επενδυτικές κινήσεις δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι ξένες επιχειρήσεις αισιοδοξούν τόσο για την αχανή αγορά της Κίνας, όσο και για τα πλεονεκτήματα της βιομηχανικής αλυσίδας, την οικονομική ανθεκτικότητα, την καινοτομία και τις νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται μέσα από την υψηλής ποιότητας ανάπτυξη της χώρας και που θεωρούνται σημαντικές κινητήριες δυνάμεις για την αύξηση των επενδύσεων τους.