Ντόναλντ Τραμπ εναντίον Βλαντίμιρ Πούτιν: «Ακύρωσα τη συνάντηση – οι συνομιλίες δεν οδηγούν πουθενά» | «Τεράστιες» νέες κυρώσεις στη Ρωσία

Ρήξη στην κορυφή – Ο Τραμπ στρέφεται δημόσια κατά του Πούτιν και ανακοινώνει κυρώσεις σε Rosneft και Lukoil


Η Ουάσιγκτον πέρασε στην αντεπίθεση.
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, εμφανώς εκνευρισμένος, ακύρωσε τη συνάντηση με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στη Βουδαπέστη, δηλώνοντας πως «δεν ένιωθε ότι θα μας πήγαινε εκεί που πρέπει να πάμε».

Σε δηλώσεις του στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ έκανε λόγο για «τεράστιες» νέες κυρώσεις σε ρωσικούς ενεργειακούς ομίλους, συγκεκριμένα στη Rosneft και τη Lukoil, επιχειρώντας όπως είπε «να πιέσει τη Μόσχα να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία».

«Είναι τεράστιες κυρώσεις… Ελπίζουμε πως δεν θα διαρκέσουν πολύ. Ελπίζουμε πως ο πόλεμος θα τελειώσει», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος, υποδεχόμενος τον γενικό γραμματέα του NATO, Μαρκ Ρούτε, στο Οβάλ Γραφείο.


Οργή για το αδιέξοδο – “Οι συζητήσεις με τον Πούτιν δεν οδηγούν πουθενά”

Ο Τραμπ έσπασε τη σιωπή μηνών, παραδεχόμενος πως οι επαφές του με τον Ρώσο ηγέτη δεν έχουν αποφέρει κανένα αποτέλεσμα.

«Κάθε φορά που μιλάω με τον Βλαντίμιρ, κάνουμε καλές συζητήσεις, όμως κατόπιν δεν πάνε πουθενά», είπε.
«Ακύρωσα τη συνάντηση με τον πρόεδρο Πούτιν. Δεν ένιωθα καλά γι’ αυτή. Δεν ένιωθα πως θα μας πήγαινε εκεί που πρέπει να πάμε. Έτσι την ακύρωσα, αλλά θα την κάνουμε στο μέλλον».

Η δήλωση αυτή σηματοδοτεί την πρώτη ανοιχτή ρήξη ανάμεσα στους δύο ηγέτες από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, προκαλώντας αναστάτωση στο διπλωματικό σκηνικό και ανησυχία στις Βρυξέλλες.


Οι κυρώσεις «μαμούθ» και η ευθυγράμμιση με την Ευρώπη

Λίγο πριν τις δηλώσεις Τραμπ, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, ανακοίνωσε επίσημα το νέο πακέτο κυρώσεων στους ρωσικούς ενεργειακούς κολοσσούς Rosneft και Lukoil, κατηγορώντας τη Μόσχα για «έλλειψη σοβαρής δέσμευσης σε ειρηνευτική διαδικασία».

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία για αυστηρότερες κυρώσεις κατά των ρωσικών υδρογονανθράκων, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης εισαγωγής ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και μέτρων κατά του λεγόμενου στόλου “φαντασμάτων” – των δεξαμενόπλοιων με τα οποία η Μόσχα παρακάμπτει τις διεθνείς κυρώσεις.

Η πρέσβειρα της Ουκρανίας στις ΗΠΑ, Όλγα Στεφανίσινα, χαιρέτισε την απόφαση, δηλώνοντας ότι «η ειρήνη δεν μπορεί να εξασφαλιστεί παρά διά της ισχύος και της μέγιστης πίεσης στον επιτιθέμενο».


ΗΠΑ: Κυρώσεις με… “ανοιχτή πόρτα” σε διάλογο

Παρά την επίθεση φραστικών και οικονομικών μέτρων, η Ουάσιγκτον έστειλε και μήνυμα συγκράτησης, αποφεύγοντας να «κλείσει την πόρτα» στη διπλωματία.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, τόνισε:

«Ενδιαφερόμαστε πάντα για διάλογο, εφόσον υπάρχει πιθανότητα να καταλήξουμε στην ειρήνη».

Ο Ρούμπιο υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις δεν στοχεύουν στη ρήξη, αλλά στην πίεση προς την αλλαγή στάσης της Μόσχας.


Ρωσικά drones, νεκροί και νέα στρατιωτικά μέτωπα

Οι ανακοινώσεις των ΗΠΑ έγιναν λίγες ώρες μετά από νέο κύμα ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία, με πάνω από 400 drones και δεκάδες πυραύλους, σύμφωνα με το Κίεβο.
Η ουκρανική κυβέρνηση ανέφερε τουλάχιστον επτά νεκρούς, ενώ μία επίθεση σε νηπιαγωγείο στο Χάρκοβο προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Παράλληλα, Ουκρανία και Σουηδία υπέγραψαν επιστολή πρόθεσης για την αγορά 100 έως 150 μαχητικών Gripen E, σε μία ακόμη προσπάθεια ενίσχυσης της αεροπορικής άμυνας της χώρας.


Το ΝΑΤΟ στηρίζει, ο Ρούτε καθησυχάζει

Από τον Λευκό Οίκο, ο Μαρκ Ρούτε, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους, χαρακτηρίζοντας τον Τραμπ «τον μόνο που μπορεί να εξασφαλίσει διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία», αν και ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την άρνησή του να εγκρίνει την αποστολή πυραύλων κρουζ Tomahawk.

«Η αυξημένη και συντονισμένη πίεση της Δύσης μπορεί να αλλάξει τους υπολογισμούς του Πούτιν και να τον οδηγήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Ρούτε.
«Ίσως όχι σήμερα ή αύριο, αλλά θα το περιμένουμε».


Ενεργειακό σοκ: άλμα 3% στις τιμές του πετρελαίου

Οι αγορές αντέδρασαν άμεσα. Μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο σχεδόν 3%, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για νέα αποσταθεροποίηση στις ροές ρωσικής ενέργειας.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστικές δημοσκοπήσεις – Εφιάλτης για τον Μητσοτάκη: Η Ελληνική Λύση πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας

Ανατροπή στις μυστικές δημοσκοπήσεις: Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αναδεικνύεται πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βόρεια Ελλάδα

Η ηχηρή απουσία από την ομιλία Τσίπρα – Το μήνυμα που ανησύχησε τους επιτελείς

Η απουσία της Όλγας Γεροβασίλη από την ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη προκαλεί ερμηνείες και σενάρια για την επόμενη μέρα του πρώην πρωθυπουργού

Προβληματισμός και μεγάλη αγωνία των ολιγαρχών για τον Τσίπρα – Η αναπόφευκτη σύγκριση με τον Μαρινάκη

Σκεπτικισμός στους επιχειρηματικούς κύκλους που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η εμφάνισή του στο συνέδριο του Economist θεωρήθηκε «άχρωμη» και χωρίς απήχηση

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων