ΗΠΑ σε εμπορικό πόλεμο με συμμάχους: Επιστολές-τελεσίγραφα σε Καναδά, Ε.Ε. και Ασία – «Οι δασμοί είναι μόνο η αρχή» δηλώνει ο Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ, με μία ακόμη σκληρή εμπορική πρωτοβουλία, ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 35% σε όλα τα καναδικά προϊόντα που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, με εφαρμογή από την 1η Αυγούστου 2025. Η απόφαση ανακοινώθηκε μέσω επίσημης επιστολής προς τον καναδό πρωθυπουργό Μαρκ Κάρνι, η οποία δημοσιεύτηκε στο Truth Social.
«Αντί να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ, ο Καναδάς ανταπέδωσε με τους δικούς του τελωνειακούς δασμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι οι νέοι δασμοί προστίθενται στους υφιστάμενους, ιδιαίτερα σε τομείς όπως ο χάλυβας, το αλουμίνιο και τα οχήματα, όπου ισχύουν ήδη ποσοστά της τάξεως του 25%.
Προειδοποίηση με… διπλό μήνυμα: Αν υπάρξει ανταπόδοση, οι δασμοί φτάνουν 70%
Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας: «Αν υπάρξει ανταπόδοση, οι δασμοί θα αυξηθούν κατά ακόμη 35%». Έκανε σαφές ότι η πολιτική δασμών είναι διαπραγματευτικό όπλο, που μπορεί να τροποποιηθεί κατά περίπτωση, ανάλογα με τη συμπεριφορά των εταίρων.
«Αυτοί οι δασμοί μπορεί να τροποποιηθούν, προς τα πάνω ή προς τα κάτω, ανάλογα με τη σχέση μας με τη χώρα σας», τόνισε στον Μαρκ Κάρνι, τονίζοντας πως οι δασμοί θα ισχύσουν ανεξαρτήτως άλλων εμπορικών συμφωνιών.
Σειρά επιστολών-τελεσιγράφων: Ε.Ε., Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Βραζιλία στον στόχο
Από τη Δευτέρα, ο Τραμπ έχει αποστείλει περίπου είκοσι επιστολές σε εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, προειδοποιώντας για επικείμενους δασμούς. Επόμενη στη λίστα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία – όπως αποκάλυψε σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο NBC News – προτίθεται να στείλει επιστολή «σήμερα ή αύριο».
«Συζητάω με την Ε.Ε., που έχει, όπως ξέρετε, πολλές χώρες, καθώς και με τον Καναδά. Πρόκειται να τις στείλουμε μέσα στις επόμενες ώρες», ανέφερε.
Εκτός από τον Καναδά και την Ε.Ε., απειλές για δασμούς 25% αφορούν και παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ στην Ασία, όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, ενώ σε κράτη της νοτιοανατολικής Ασίας προβλέπονται ποσοστά έως και 40%.
Η Βραζιλία «καίγεται»: Δασμοί 50% μετά τις ποινικές διώξεις στον Μπολσονάρου
Η χώρα που αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη αύξηση δασμών είναι η Βραζιλία, η οποία είδε τον βασικό δασμό της να ανεβαίνει από 10% σε 50%. Ο Τραμπ συνέδεσε ευθέως την αύξηση με τις διώξεις κατά του πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα πραξικοπήματος και συνωμοσία με σκοπό την ανατροπή του διαδόχου του.
«Οι πολιτικές διώξεις κατά φίλων της Αμερικής δεν θα περάσουν απαρατήρητες», υπονόησε ο Τραμπ, εντείνοντας τις εντάσεις.
Από 9 Ιουλίου σε 1η Αυγούστου: Παράταση εφαρμογής με εκτελεστικό διάταγμα
Η αρχική ημερομηνία εφαρμογής των δασμών είχε προσδιοριστεί για τις 9 Ιουλίου, όμως με νέο εκτελεστικό διάταγμα, ο Τραμπ μετέθεσε την εφαρμογή τους για την 1η Αυγούστου, δίνοντας ένα μικρό περιθώριο για διπλωματικές ελιγμούς.
Σε όλες τις επιστολές, η διατύπωση είναι παρόμοια: αν υπάρξει ανταπόδοση, οι δασμοί θα διπλασιαστούν – πρόκειται για μια στρατηγική οικονομικού εκβιασμού, που θέτει τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ ενώπιον δύσκολων αποφάσεων.