Σκηνές από την… «καθημερινότητα», έτσι όπως αυτή θα διαμορφωθεί στον δρόμο προς τις κάλπες της Άνοιξης, εξέπεμψαν χθες ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού αμφότεροι αναγνωρίζουν ότι όσο «βαριά» και από άλλα ζητήματα κι αν είναι η πολιτική επικαιρότητα, το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα θα επισφραγίσουν και θα καθορίσουν τα ζητήματα της οικονομίας.
Έτσι, χθες την ώρα που ο πρωθυπουργός άρχισε να μιλάει στην πρώτη θεματική συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε για τη οικονομία και την ανάπτυξη, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεγε να δώσει το «παρών» σε καφενείο στο Αιγάλεω, συνομιλώντας με συνταξιούχους και εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση.
Μεσαία τάξη
Η στόχευση αμφοτέρων των βασικών διεκδικητών της εξουσίας είναι να καταγράψουν όσο το δυνατόν καλύτερο «σκορ» στο πεδίο της οικονομίας, που θα κρίνει τις κάλπες. Άλλωστε, είναι σαφές ότι στο επιτελείο τόσο του πρωθυπουργού όσο και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν μετρήσει τους «άσσους» τους, αλλά έχουν διαπιστώσει και τα αδύναμα σημεία τους και επιχειρούν να υπερτονίσουν τα μεν, αποκρύπτοντας τα δε. Σε κάθε περίπτωση, τόσο από το Μαξίμου όσο και από την Κουμουνδούρου συνομολογείται ότι όποιος καταφέρει να επικρατήσει στο πεδίο της οικονομίας, θα πάρει και τις εκλογές. Γι’ αυτό και η μάχη θα δοθεί ώστε να προσελκυσθούν εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, καταστηματάρχες και όλοι όσοι στην Ελλάδα διαρθρώνουν την περίφημη «μεσαία τάξη», συγκροτώντας αυτή την ελληνική ιδιαιτερότητα να «βαφτίζουμε» μεσαία τάξη όποιον απλώς έχει να φάει και να φτάσει «αλώβητος» ως το τέλος του μήνα.
Τα όπλα του πρωθυπουργού
Ο πρωθυπουργός, πάντως, χθες, αν και ξεδίπλωσε μία επιχειρηματολογία που διαπνεόταν από έντονη υποσχεσιολογία και επιχείρησε να καλλιεργήσει προσδοκίες, απέφυγε να ανακοινώσει «δώρο Πάσχα» ή κάποιο άλλο μέτρο -ίσως με εξαίρεση την ανοιχτή αναφορά του για αύξηση των μισθών των Δημοσίων υπαλλήλων αλλά από το… 2024. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να επισείσει πολλές φορές τον «κίνδυνο» να ανακοπεί η «ομαλή» -κατά τον ίδιο- πορεία της χώρας, αν σχηματιστεί μία άλλη κυβέρνηση και όχι κυβέρνηση της ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βεβαίως, στο πεδίο της οικονομίας, έχει έναν μεγάλο «εχθρό»: την ακρίβεια, που κατατρώει το εισόδημα των νοικοκυριών και τον τζίρο των μικρών επιχειρήσεων. Στο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι η φθορά της κυβέρνησης από τις ανατιμήσεις και τον πληθωρισμό είναι σοβαρή, αν και ελπίζουν ότι η πτώση των τιμών της ενέργειας θα συνεχιστεί και θα επιτρέψει στον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώσει κάποιες σοβαρές ενισχύσεις στον δρόμο προς τις κάλπες -ήδη έχει «περισσέψει» 1 δισεκατομμύριο ευρώ στο «αποθεματικό» για την ενεργειακή κρίση, συνεπεία της μείωσης των τιμών του ηλεκτρικού ρέυματος.
Επίθεση Τσίπρα
Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται πολύ πιο παρεμβατικές κινήσεις στο πεδίο απόκρουσης της ακρίβειας, εμμένοντας στην ανάγκη να γίνουν όσα έχουν κάνει προοδευτικές -και όχι μόνο- κυβερνήσεις στην Ευρώπη. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε και χθες, εκφράζοντας τις τρεις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τους συνταξιούχους, ότι τυχόν κυβέρνησή του θα μειώσει τους έμμεσους φόρους στα κατώτατα δυνατά επίπεδα -τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα καύσιμα και τα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης. Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας και τα βασικά στελέχη της ομάδας του κόμματος προβάλλουν διαρκώς όλες τις κινήσεις φορολόγησης των υπερκερδών και περιορισμού των εταιρειών ενέργειας που έχουν ληφθεί σε άλλες χώρες, επιχειρώντας να αναδείξουν την «πολιτική επιλογή» της κυβέρνησης να «επιδοτεί την αισχροκέρδεια». Την ίδια στιγμή, πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεδιπλώσει και ένα σοβαρό πρόγραμμα για όλα τα πεδία άσκησης δημόσιας πολιτικής, αν και μένει να φανεί αφενός αν υπάρχει πλέον ο χρόνος για να το κάνει «κτήμα» της η κοινωνία, αφετέρου αν μπορεί να πείσει ότι τα λάθη του παρελθόντος που, ελέω Μνημονίου, τραυμάτισαν τη σχέση του με την κοινωνία, δε θα επαναληφθούν.