Η μεγαλύτερη επενδυτική δύναμη του πλανήτη γυρίζει την πλάτη
Το νορβηγικό κρατικό ταμείο 2 τρισ. δολαρίων αποεπενδύει από 11 ισραηλινές εταιρείες λόγω Γάζας και Δυτικής Όχθης – Κατηγορίες για σοβαρές παραβιάσεις και διεθνής πίεση στο Ισραήλ
Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο στον κόσμο με διαχείριση κεφαλαίων άνω των 2 τρισ. δολαρίων, ανακοίνωσε διακοπή συνεργασιών και αποεπένδυση από 11 ισραηλινές εταιρείες.
Η αιτία; Η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και οι παραβιάσεις θεμελιωδών κανόνων στη Δυτική Όχθη.
Η κίνηση αυτή, που χαρακτηρίζεται ιστορική για την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, στέλνει ένα σαφές πολιτικό και οικονομικό μήνυμα στο Τελ Αβίβ.
Ο CEO του ταμείου μιλά για «έκτακτες περιστάσεις»
Ο CEO της Norges Bank Investment Management, Nicolai Tangen, δήλωσε:
«Αυτά τα μέτρα ελήφθησαν ως απάντηση σε έκτακτες περιστάσεις. Η κατάσταση στη Γάζα αποτελεί σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.
Έχουμε επενδύσεις σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε μια χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο και οι συνθήκες στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα έχουν επιδεινωθεί. Ως απάντηση, θα ενισχύσουμε περαιτέρω τη διαδικασία ελέγχου μας».
Οι 11 εταιρείες που «κόπηκαν» από τον δείκτη αναφοράς
Από τις 61 ισραηλινές εταιρείες στις οποίες είχε τοποθετήσεις το ταμείο, οι 11 αφαιρούνται, καθώς δεν περιλαμβάνονται πλέον στον δείκτη αναφοράς του Υπουργείου Οικονομικών της Νορβηγίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, εξαιρέθηκαν «λόγω μη αποδεκτού κινδύνου συμμετοχής σε σοβαρές παραβιάσεις θεμελιωδών κανόνων» που σχετίζονται με επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Δυτική Όχθη.
Ανησυχίες από το 2020 για τις ισραηλινές πρακτικές
Η Norges Bank αποκάλυψε ότι από το 2020 έχει εκφράσει ανησυχίες σε 39 εταιρείες για ζητήματα που συνδέονται με τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.
Η σημερινή απόφαση αποτελεί το αποκορύφωμα μιας τετραετούς διαδικασίας πίεσης, με το ταμείο να αποσύρει πλέον επενδύσεις αξίας δισεκατομμυρίων.
Γεωπολιτικός αντίκτυπος και διεθνές μήνυμα
Η κίνηση της Νορβηγίας δεν είναι απλώς οικονομική. Έρχεται σε μια περίοδο όπου η διεθνής κοινότητα ασκεί εντεινόμενη κριτική στο Ισραήλ για τις επιχειρήσεις στη Γάζα.
Η αποεπένδυση από έναν επενδυτικό κολοσσό αυτού του μεγέθους αποτελεί καθαρό μήνυμα αποδοκιμασίας, με πιθανές αλυσιδωτές αντιδράσεις σε άλλα μεγάλα funds.