Αν και ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δεν ζει τις καλύτερες πολιτικές του μέρες, η οικονομική του κατάσταση βελτιώθηκε ανέλπιστα μετά την αποχώρησή του από το γραφείο του πρωθυπουργού, σε βαθμό που ο Τζόνσον έγινε ένας από τους πλουσιότερους πολιτικούς στη Βρετανία μέσα σε λίγους μήνες.
Μάλιστα, φαίνεται ότι ο Τζόνσον είχε δίκιο όταν αναφέρθηκε από τα βρετανικά ΜΜΕ ότι διαμαρτυρόταν για τον «ελάχιστο» μισθό που λαμβάνει ως πρωθυπουργός (168 χιλιάδες λίρες στερλίνες ετησίως), ενώ θα μπορούσε να βγάλει εκατομμύρια αν έφευγε από το αξίωμα, και μάλιστα, ο Τζόνσον πέτυχε να συγκεντρώσει μεγάλη περιουσία χωρίς να καταβάλει καμία προσπάθεια, αμέσως μετά την παραίτησή του από την πρωθυπουργία αλλά και μετά την παραίτησή του από το κοινοβούλιο.
Η ιστορία του Τζόνσον να καρπωθεί τεράστια περιουσία μετά την αποχώρησή του από την εξουσία αντανακλά ένα φαινόμενο στη βρετανική πολιτική αρένα που μοιράζονται οι περισσότεροι Βρετανοί πρωθυπουργοί, οι οποίοι μόλις αποχωρήσουν από την πρωθυπουργική θέση, το ετήσιο εισόδημά τους μετριέται σε εκατομμύρια λίρες.
Ο Τζόνσον και η συσσώρευση πλούτου
Σύμφωνα με τη δήλωση περιουσίας που κατέθεσε στη Βουλή ο Μπόρις Τζόνσον τον περασμένο Μάρτιο, το συνολικό του εισόδημα μέσα σε 6 μήνες από την αποχώρησή του από τη θέση του πρωθυπουργού ανήλθε σε πάνω από 5 εκατομμύρια λίρες στερλίνες, επιπλέον του μισθού του ως βουλευτής, που ανέρχεται σε 84 χιλιάδες λίρες στερλίνες ετησίως.
Μέσα από αυτή τη δήλωση, φαίνεται ότι ο Τζόνσον έβγαζε 25.000 λίρες ημερησίως, τους έξι μήνες που ακολούθησαν την παραίτησή του από το αξίωμα, γεγονός που τον έκανε τον υψηλότερο εισοδηματία μεταξύ όλων των συναδέλφων του στο βρετανικό κοινοβούλιο.
Ο Τζόνσον πέτυχε να καρπωθεί αυτά τα ποσά μέσω 3 βασικών πόρων, ο πρώτος από τους οποίους είναι οι διαλέξεις που παραδίδει, καθώς έλαβε ποσό 2,49 εκατομμυρίων λιρών από το αμερικανικό πρακτορείο «Harry Walker» που ειδικεύεται στη φιλοξενία ηγετών και ηγεσιών κοινής γνώμης στον κόσμο και ο Τζόνσον υπέγραψε συμβόλαιο με αυτό το πρακτορείο για να παραδώσει διαλέξεις κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, σημειώνοντας ότι έλαβε ένα εκατομμύριο λίρες στερλίνες από το ίδιο πρακτορείο σε αντάλλαγμα για διαλέξεις που έδωσε κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.
Ο Τζόνσον έλαβε επίσης ένα ποσό 200 χιλιάδων λιρών στερλινών σε αντάλλαγμα για να δώσει μια διάλεξη για έναν γιγάντιο ινδικό οικονομικό όμιλο που ονομάζεται «Aditya Birla Management», εκτός από το ποσό των 246 χιλιάδων λιρών στερλινών από το «Bloomberg Singapore» σε αντάλλαγμα για τη διάλεξή του εκεί.
Όσον αφορά τη δεύτερη πηγή εισοδήματος για τον Τζόνσον, είναι από την υπογραφή συμβολαίων για τη συγγραφή βιβλίων και έλαβε μια αρχική πληρωμή από τον εκδοτικό οίκο «HarperCollins», ύψους 510 χιλιάδων λιρών στερλινών, με αντάλλαγμα αυτός ο οίκος να αποκτήσει αποκλειστικά δικαιώματα έκδοσης. Η βιογραφία του Τζόνσον, την οποία γράφει, και αναμένεται να φτάσει το συμβόλαιο Αυτό το βιβλίο ανήλθε σε περισσότερα από 5 εκατομμύρια λίρες.
Ο Τζόνσον πήρε επίσης 88 χιλιάδες λίρες στερλίνες για ένα βιβλίο που έγραψε για τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ, εκτός από το ότι πήρε σημαντικά ποσά για άρθρα, και ο Τζόνσον πήρε 3 χιλιάδες λίρες στερλίνες για ένα άρθρο που λέει ότι έγραψε σε λιγότερο από μία ώρα.
Και δώρα…
Η τρίτη πηγή εσόδων του Τζόνσον είναι οι δωρεές που έφτασαν στο γραφείο του, η μεγαλύτερη από τις οποίες ήταν από έναν διάσημο επιχειρηματία ονόματι Κρίστοφερ Χάρμπορν, ο οποίος δώρισε ένα εκατομμύριο λίρες στερλίνες στο γραφείο του Τζόνσον.
Τα έσοδα του Τζόνσον δεν σταμάτησαν σε αυτό το σημείο, καθώς η βρετανική εφημερίδα The Guardian αποκάλυψε ότι ο Τζόνσον αγόρασε ένα πολυτελές σπίτι στα προάστια του Λονδίνου έναντι 4 εκατομμυρίων λιρών στερλινών, επιπλέον ενός άλλου σπιτιού αξίας 3 εκατομμυρίων λιρών στο νότιο Λονδίνο.
Πλούσιοι πρωθυπουργοί
Η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θεωρείται επίσης μια από τις πλουσιότερες πολιτικούς, δεδομένου του πολιτικού παρελθόντος της, καθώς ήταν η μακροβιότερη στο Υπουργείο Εσωτερικών στη σύγχρονη βρετανική ιστορία, πρωθυπουργός και βουλευτής για περισσότερες από δύο δεκαετίες. Αυτό την έκανε να ζητηθεί από τα ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια και ο πλούτος της Τερέζα Μέι υπολογίστηκε σε περίπου 2 εκατομμύρια λίρες στερλίνες κατά την άνοδό της στη θέση της πρωθυπουργού και μετά την αποχώρησή της από το αξίωμα το 2019 αυξήθηκε σε 5 εκατομμύρια λίρες στερλίνες.
Η Μέι λαμβάνει μεγάλα χρηματικά ποσά για τις διαλέξεις και τις συμβουλευτικές της υπηρεσίες, καθώς πήρε 190.000 £ για μια διάλεξη στις Ηνωμένες Πολιτείες και 160.000 £ για δύο διαλέξεις για την τράπεζα «JP Morgan», εκτός από περισσότερες από 400.000 £ για 6 διαλέξεις για Cambridge Speakers, στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον κέρδιζε επίσης περισσότερες από 150.000 λίρες ανά ώρα ανά διάλεξη που έδινε, εκτός από τα έσοδα από τα βιβλία του και τη δουλειά του με διεθνή ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της Greensill Capital, η οποία έδινε στον Κάμερον ένα εκατομμύριο λίρες το χρόνο για συμβουλευτικές υπηρεσίες και η περιουσία του Κάμερον υπολογίζεται σε περίπου 50 εκατομμύρια £.
Ο πλουσιότερος πρωθυπουργός
Ο διάσημος Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ παραμένει ο πλουσιότερος πρώην πρωθυπουργός στη Βρετανία, καθώς πέτυχε να συνάψει πολλές συμβάσεις με γιγάντια ιδρύματα, όπως το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα «Ζυρίχη», η τράπεζα «GB Muga» και άλλα παγκόσμια οικονομικά και πνευματικά ιδρύματα.
Εκτός από τις «συμβουλευτικές υπηρεσίες του» μέσα σε αυτά τα χρόνια, ο Τόνι Μπλερ έγινε ένας από τους πιο ακριβούς ομιλητές στον κόσμο, κερδίζοντας πάνω από μισό εκατομμύριο λίρες ανά διάλεξη και σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Sun, η περιουσία του Τόνι Μπλερ ανέρχεται σήμερα σε 100 εκατομμύρια λίρες στερλίνες, μετά την ίδρυση του «Ίδρυμα Τόνι Μπλερ για τις παγκόσμιες αλλαγές».
Εκτός από τις επενδύσεις του σε ακίνητα, που ανέρχονται σε περισσότερες από 40 εκατομμύρια λίρες στερλίνες.