Νίκος Ανδρουλάκης και Άδωνις Γεωργιάδης τρέμουν το ChinaGate

Σε αποκαλύψεις που αναμένεται να βάλουν εκ νέου στο μικροσκόπιο τις σχέσεις της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς με κυβερνήσεις όπως της Κίνας και της Ρωσίας και για τον τρόπο με τον οποίο αυτές επηρεάζουν την ευρωπαϊκή πολιτική, προχώρησε έρευνα μεγάλων διεθνών μέσων.

Η έρευνα των Financial Times, Der Spiegel και Le Monde, εμπλέκει τον πολιτικό της βελγικής- φλαμανδικής ακροδεξιάς Vlaams Belang (VB) Φρανκ Κρέιλμαν, αλλά και τον αδερφό του, επίσης πολιτικό Στίβεν Κρέιλμαν, σε υπόθεση κατασκοπείας και επηρεασμού της κοινής γνώμης και της ευρωπαϊκής πολιτικής για λογαριασμό της Κίνας.

Διαβάστε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των Χρήστου Στασινόπουλου και Ανδρέα Ρηγόπουλου που δημοσιεύτηκε στο documentonews.gr:

Από τα ντοκουμέντα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, ο Φρανκ Κρέιλμαν (βουλευτής μέχρι το 2014) είχε λάβει πληρωμές σε κρυπτονομίσματα και πληρωμένες διακοπές από κάποιον Ντάνιελ Γου, ο οποίος φέρεται να είναι αξιωματικός της υπηρεσίας κατασκοπείας του υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας. Στόχος της «πληρωμής», αλλά και των επαφών των δύο ανδρών που καλύπτουν μια περίοδο τριών ετών από το 2019 έως και τα τέλη του 2022, ήταν ο Κρέιλμαν να χρησιμοποιήσει τις σχέσεις και τις επαφές του στην Ευρώπη ώστε να επηρεάσει τον δημόσιο διάλογο προς όφελος της Κίνας για θέματα που εκτείνονταν από την καταστολή στην Σιντζιάνγκ εναντίον των Ουιγούρων, έως την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και τις σχέσεις ΕΕ- ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα οι δύο άνδρες, προκύπτει ότι σε κρίσιμες στιγμές αντάλλασσαν μηνύματα και ο Γου – οποίος σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά είναι ή ήταν και ιδιαίτερα δραστήριος σε Πολωνία και Ρουμανία- έδινε στον Κρέιλμαν τη «γραμμή», την οποία αυτός στην συνέχεια διέχεε στις επαφές του, αλλά και στον αδερφό του Στίβεν, ο οποίος είναι εν ενεργεία βουλευτής του κόμματος VB.

Για να γίνει καλύτερα κατανοητό πως λειτουργούσε το σύστημα, αλλά και το κυνικό της υπόθεσης, όταν το 2022, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ετοιμάζονταν να επισκεφτούν το Πεκίνο, ο Γου είχε ανταλλαγή μηνυμάτων με τον Κρέιλμαν, στην οποία του ζητούσε να προσεγγίσει δύο ευρωβουλευτές για να δηλώσουν δημόσια πως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο υπονομεύουν την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε μήνυμα του: «Σκοπός μας είναι να διχάσουμε σχετικά με τη σχέση ΗΠΑ – Ευρώπης». Σε άλλο μήνυμα του ο Γου υποστήριζε πως: «Η κεντρική ιδέα είναι να επιτεθούμε στους Ευρωπαίους ηγέτες και να αρρωστήσουμε τις ΗΠΑ».

Τα παραπάνω κάνουν τον γύρο των ευρωπαϊκών μέσων πριν από τα Χριστούγεννα με μικρότερα ή μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης να προσθέτουν νέες πληροφορίες για το θέμα. Σύμφωνα με την Le Monde, παρότι ο Στίβεν Κρέιλμαν αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε γνώση για τις σχέσεις του –αποπεμφθέντος πλέον από το κόμμα- αδερφού του με τον Κινέζο πράκτορα, τα μηνύματα αλλά και οι πράξεις του Στίβεν καταδεικνύουν ότι αυτό είναι ψευδές.
Ο Στίβεν έχει καταγραφεί να μεταφέρει σε άλλους πολιτικούς λέξη προς λέξη τα μηνύματα που του έστελνε ο αδερφός του, κατά παραγγελία του Κινέζου πράκτορα.

Το πιο εντυπωσιακό όμως στοιχείο είναι ότι σε σχετικές δηλώσεις του για το θέμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Βελγίου, Πολ Βαν Τιγκσέλ, ξεκαθάρισε ότι η νομοθεσία του Βελγίου επιτρέπει την δίωξη για κατασκοπεία μόνο εάν πρόκειται για ζητήματα στρατιωτικής φύσεως.

Κινέζικα «πλοκάμια» και στην Ελλάδα;

Η αποκάλυψη των Financial Times, της Le Monde και του Der Spiegel, έρχεται σε συνέχεια των συνταρακτικών αποκαλύψεων που προκάλεσαν πολιτικό «σεισμό» και στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2023, όταν αποκαλύφθηκε ότι και Έλληνες πολιτικοί είχαν ύποπτες σχέσεις με κινεζικά συμφέροντα.

Ο λόγος για την αποκάλυψη των New York Times περί δωροδοκίας του αντιπροέδρου της ΝΔ και τότε υπουργού Εργασίας, Άδωνη Γεωργιάδη, από τον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό Huawei, αλλά και για την αποκάλυψη του Documento ότι με την ίδια εταιρεία συνδέεται και η παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, από την ΕΥΠ.

Κεντρικό πρόσωπο εδώ, δεν είναι ο Ντάνιελ Γου, αλλά ο Τζάκι Τσεν, επικεφαλής του κινεζικού κολοσσού Huawei στα νότια Βαλκάνια. Ο Τσεν είναι γιος επιφανούς στελέχους της κινεζικής κοµµατικής ελίτ και για τις αµερικανικές υπηρεσίες έχει αναλάβει τη διείσδυση της κινεζικής πολιτικής στην Ευρώπη. Η επίσηµη ιδιότητά του είναι managing director της Huawei στα νότια Βαλκάνια, µε έδρα τα γραφεία της εταιρείας στο Μαρούσι. Όπως αποκαλύπτει το δηµοσίευµα των «ΝΥΤ», η Huawei έκανε επαφές µε Έλληνες ευρωβουλευτές προκειµένου να προωθήσει την πολιτική της. Η Εύα Καϊλή (ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ) και η Μαρία Σπυράκη (Ν∆) φαίνεται να είναι στους σχεδιασµούς της κινεζικής εταιρείας για προσέγγιση. Υπάρχουν µάλιστα σχετικές συνοµιλίες που έχουν καταγραφεί και δείχνουν την πρόθεση των Κινέζων.

Σε ό,τι αφορά τον Άδωνη Γεωργιάδη, ο υπουργός εµφανίζεται στο δηµοσίευµα των NYT, µέσα από επικοινωνίες που έχει το στέλεχος της Huawei στην Ελλάδα Θόδωρος Ταµβακίδης, να λαµβάνει δώρα από την εταιρεία και συγκεκριµένα δύο smartwatches και ένα laptop. Ο Αδωνης Γεωργιάδης απάντησε στις κατηγορίες λέγοντας ότι αφενός έχει αγοράσει τα συγκεκριµένα προϊόντα, αλλά κυρίως ότι δεν υπέγραψε καµιά σύµβαση υπέρ της κινεζικής εταιρείας ώστε να κατηγορηθεί πως την έχει ευνοήσει.

Η πραγµατική και σοβαρή κατηγορία δεν αφορά ούτε τα δώρα ούτε κάποιες συµβάσεις. Στις δηµοσιευµένες συνοµιλίες ο Αδ. Γεωργιάδης εµφανίζεται να είναι ο άνθρωπος που είχε αναλάβει προς όφελος της Huawei να µη συµπεριληφθούν στην κοινή συµφωνία τεχνολογίας και επιστήµης µεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, που υπογράφτηκε το 2020 από τον ίδιο και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Ποµπέο, όροι απαγορευτικοί για τη συµµετοχή της Huawei σε τεχνολογικά έργα στην Ελλάδα.

Από την άλλη, σε συνέχεια του δημοσιεύματος των ΝΥΤ, το Documento αποκάλυψε ότι με την υπόθεση σχετίζεται και η υπόθεση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη.

Συγκεκριμένα, σε κάποιες από τις συνοµιλίες που καταγράφονται εµφανίζεται ενδιαφέρον για τις κινήσεις του ευρωβουλευτή τότε του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη. Ο Ανδρουλάκης φαίνεται ότι έχει επαφές µε Κινέζους (είναι άλλωστε ευρωβουλευτής), ενώ συγγενικό του πρόσωπο δραστηριοποιείται στην Κίνα. Οι επαφές αυτές είναι υπό συνεχή έλεγχο. Το 2020 µυστικές υπηρεσίες χώρας της Βαλτικής ενηµερώνουν τον διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων ότι από τις παρακολουθήσεις που κάνουν έπειτα από αίτηµα των ΗΠΑ για τη διείσδυση της Κίνας στην Ευρώπη προκύπτει ενδιαφέρον για την παρακολούθηση του ευρωβουλευτή Ν. Ανδρουλάκη στην Ελλάδα. Ο Κοντολέων ενηµερώνει το πρωθυπουργικό γραφείο και τον Σεπτέµβριο του 2021 η ΕΥΠ θέτει υπό παρακολούθηση τον Ν. Ανδρουλάκη.

ChinaGate μετά το… QatarGate;

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα ακόμη σκάνδαλο που συντάραξε τις Βρυξέλλες και στη συνέχεια ολόκληρη την Ευρώπη ήταν το λεγόμενο Qatargate και αφορούσε την προσπάθεια του Κατάρ να επηρεάσει Ευρωπαίους πολιτικούς την περίοδο πριν τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, προκειμένου να αποκομίσει εμπορικές και οικονομικές συμφωνίες, αλλά και να μειώσει όσο μπορούσε περισσότερο την αρνητική δημοσιότητα που λάμβανε λόγω των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας των μεταναστών εργατών στα εργοτάξια κατασκευής των ποδοσφαιρικών γηπέδων που φιλοξένησαν τους αγώνες.

Στο Qatargate, πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, αλλά και οι ευρωβουλευτές Αντόνιο Παντζέρι και Μαρκ Ταραμπέλα, ο ρόλος των οποίων ερευνάται δικαστικά από τις βελγικές αρχές.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιλιγγο προκαλούν τα χρήματα που βγάζει η εταιρεία του Νίκου Ευαγγελάτου

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Newsit Εταιρεία ΕΠΕ του...

Έκρυψαν το 8,3% του κόμματος Κασσελάκη σε δημοσκόπηση

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Βρισκόμαστε...

Η άγνωστη μάχη ανάμεσα σε Μαρινάκη και Αλαφούζο πριν τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το θέμα του Σαββατοκύριακου...