«Στο ΣΥΡΙΖΑ έχουμε ανάγκη τη μέγιστη δυνατή ενότητα και ομοψυχία, για να είμαστε αποτελεσματικοί στον αγώνα για την ανατροπή της Δεξιάς και σε αυτή την προσπάθεια για τη μέγιστη δυνατή ενότητα προσδοκώ από τον Αλέξη Τσίπρα να δίνει το παράδειγμα, ως ιστορικός ηγέτης του χώρου», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης σε συνέντευξή του στη «Realnews».
Σχετικά με την ανάρτηση του με τις αναφορές στο «μαύρο χρήμα» που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κασσελάκης δήλωσε ότι έχει ξεκαθαρίσει πως οι αναφορές του σε μαύρο χρήμα «δεν αφορούσαν στο δικό μας κόμμα». «Σε ό,τι με αφορά, μπορώ να μιλήσω για την περίοδο που είμαι πρόεδρος του κόμματος και να διαβεβαιώσω ότι όσο ηγούμαι του ΣΥΡΙΖΑ, καμία μαύρη σακούλα δεν έχει περάσει και δεν θα περάσει το κατώφλι της Κουμουνδούρου, όπως πέρασαν οι σακούλες της Ζίμενς στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Μπορεί την ίδια διαβεβαίωση να δώσει και ο κ. Μητσοτάκης;».
Ερωτηθείς για τα οικονομικά του κόμματος ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι παρέλαβε «όντως μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική κατάσταση, χωρίς όμως αυτό να αναιρεί το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να μην χρωστάει ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες». Συμπληρώνει ότι «μετά τις Ευρωεκλογές κάνουμε αγώνα για να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας, εξοικονομώντας όσους πόρους μπορούμε». «Η απόφαση για τη διακοπή του καθημερινού φύλλου της Αυγής ήταν ιδιαίτερα επώδυνη, αλλά ελήφθη από το Εκτελεστικό Γραφείο προκειμένου να διασώσουμε το κυριακάτικο φύλλο και την ιστοσελίδα της εφημερίδας. Όντως, θα πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, σε διάλογο με τους εργαζομένους στα ΜΜΕ του κόμματος», είπε.
Για το αν φοβάται μια νέα διάσπαση, απαντά ότι η συνεδρίαση της ΚΕ «διέψευσε την παραπολιτική παραφιλολογία για νέες διασπάσεις και αναταραχές. Καταγράφηκαν οι διαφωνίες, αλλά ο διάλογος έγινε με πολιτισμένο τρόπο, όπως αρμόζει στο κόμμα μας». Σημειώνει ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό να υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες, αρκεί να εκφράζονται στα όργανα του κόμματος «κι όχι να ξεδιπλώνονται σε καθημερινή βάση στα κανάλια, πολλώ δε μάλλον με μοναδικό σκοπό να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ». «Στη δημόσια εικόνα μας οφείλουμε να είμαστε σοβαροί και να σεβόμαστε τις συλλογικές αποφάσεις», τονίζει.
Ερωτηθείς αν θεωρεί πως θα υπάρξει σύγκρουση στο Καταστατικό Συνέδριο για τις αλλαγές των οργάνων που έχει προτείνει, απαντά ότι συνεισέφερε με μερικές ιδέες «που μπορούν να αναβαθμίσουν και σε καμία περίπτωση να ρευστοποιήσουν τη δομή και τη λειτουργία μας» και πως «θα τα συζητήσουμε όλα χωρίς φοβίες και χωρίς να ποινικοποιούμε εκ των προτέρων καμία ιδέα ή πρόταση. Με στόχο τη σύνθεση κι όχι τη σύγκρουση». Σχετικά με το ζήτημα τυχόν διαγραφών αν συνεχίζονται δηλώσεις διαφοροποίησης στα ΜΜΕ, είπε ότι ήταν σαφής στην ομιλία μου στην ΚΕ, ότι το καταστατικό έχει σαφείς διατάξεις και το ίδιο σαφής είναι και ο ρόλος της Επιτροπής Δεοντολογίας. «Οι καιροί απαιτούν σοβαρότητα, ψυχική και πολιτική ενότητα ενάντια στη Δεξιά και την πολιτική της. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επισκιάζεται συνεχώς ο πολιτικός αγώνας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης της ΝΔ από ατέρμονες και άνευ πολιτικής βάσης συγκρούσεις στο εσωτερικό μας», τονίζει.
Σε αντίθεση με τη Γαλλία, «ο εκλογικός νόμος στην Ελλάδα στερεί από συνασπισμούς κομμάτων το δικαίωμα να λάβουν το γνωστό μπόνους εδρών», αναφέρει ο κ. Κασσελάκης. Προσθέτει ότι παρ’ όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ διαχρονικά έχει αποδείξει την πολιτική του βούληση για συνεργασίες και πως «και τώρα καλούμε το ΠΑΣΟΚ και άλλες δυνάμεις στο αυτονόητο: Στην οικοδόμηση πολιτικής εμπιστοσύνης μέσω ενός κοινοβουλευτικού μετώπου υπεράσπισης των συμφερόντων της κοινωνίας». Σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει με προτάσεις νόμου υπέρ των λαϊκών συμφερόντων και θα καλεί συνεχώς το ΠΑΣΟΚ «να αποδείξει στην πράξη ότι θέλει και μπορεί να πορευτεί με μια κοινή ατζέντα σύγκρουσης με τη δεξιά, νεοφιλελεύθερη πολιτική του κ. Μητσοτάκη». «Στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ προφανώς και δεν θα παρέμβουμε. Αλλά σε επίπεδο κοινοβουλευτικού έργου, δεν μπορούμε να περιμένουμε ως τον Οκτώβριο», τονίζει, εκφράζοντας την ελπίδα η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Ο κ. Κασσελάκης σχολιάζει ότι πολλοί «βιάζονται» να βάλουν το κάρο μπροστά από το άλογο και μιλούν για συγκόλληση των κεντροαριστερών δυνάμεων και προκριματικές εκλογές για τον επικεφαλής ενός κοινού σχήματος. Αναφέρει ότι για τον ίδιο η συμπόρευση ξεκινά από ένα «κοινό κοινοβουλευτικό και κοινωνικό μέτωπο κατά της δεξιάς πολιτικής της κυβέρνησης του κου. Μητσοτάκη». «Από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι δικαιούμαστε ως Αξιωματική Αντιπολίτευση και ηγέτιδα δύναμη του προοδευτικού χώρου να διεκδικήσουμε την ηγεσία ενός κοινού σχήματος, εάν αυτό προκύψει μέσα από τους κοινούς μας αγώνες. Σε κάθε πάντως περίπτωση, η βάση των κομμάτων θα πρέπει να είναι αυτή που θα έχει τον τελευταίο λόγο σε όλα», λέει.