Νέες αποκαλύψεις για τη συνάντηση της ντροπής ανάμεσα σε Τσίπρα και Βενιζέλο

Παρά τις διαψεύσεις από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα, ο πρώην πρωθυπουργός όχι μόνο παραδέχθηκε το λάθος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να παραπέμψει σε ειδικό δικαστήριο στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση Novartis, αλλά εξέφρασε αυτή την έμμεση συγνώμη στον ίδιο τον Ευάγγελο Βενιζέλο με τον οποίο είχε ευθεία επαφή.

Η σχετική αποκάλυψη που έκανε ο Γιώργος Λιάνης την Κυριακή, έπεσε σαν βόμβα στο πολιτικό σκηνικό, καθώς η υπόθεση Novartis είχε αναδειχθεί σε μείζον θέμα ρήξης ανάμεσα στην τότε κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Τα όσα είπε ο παλαίμαχος πολιτικός και δημοσιογράφος σόκαραν και στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας αντιδράσεις και διάφορες αμήχανες «διαψεύσεις».

Όπως μεταδίδει το topontiki.gr, μπροστά στον κίνδυνο να εμφανιστεί μετανιωμένος και ανακόλουθος με τις τότε κινήσεις του, αλλά και να… «παρακαλάε» για… συγχώρεση, ο κ. Τσίπρας έδωσε εντολή στους συνεργάτες του να διαψεύσουν δύο μέρες μετά τις δηλώσεις Λιάνη, τις σχετικές πληροφορίες ως μη έχουσες σχέση με την πραγματικότητα και στερούνται σοβαρότητας.

Μάλιστα ακόμα και ο κ. Λιάνης αναγκάστηκε, προφανώς υπό την πίεση που δέχθηκε να κάνει μία θεαματική «kolotoumpa» θέλοντας να φύγει από μία άβολη για τον ίδιο συζήτηση.

«Η αλήθεια είναι πως υπερέβαλα, στηριζόμενος στα όσα είπε ο κ. Τσίπρας στο συνέδριο της “Καθημερινής”, πριν από λίγο καιρό… εφελκυστικά πίστεψα ότι ο κ. Τσίπρας με αυτή την τολμηρή δήλωση είχε ζητήσει εμμέσως συγγνώμη» αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Λιάνης, εμφανίζοντας τον εαυτό του να μην καταλαβαίνει τι δηλώνει τη μία μέρα και τι διαψεύδει την επόμενη.

Ευθέως η επικοινωνία για την παραδοχή του λάθους

Όμως έγκυρες πηγές που επικαλείται το topontiki.gr επιμένουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός επιζήτησε την αποκατάσταση των σχέσεών του με τον κ. Βενιζέλο και για τούτο δεν περιορίστηκε σε μία τυπική επικοινωνία. Αν και ο κ. Λιάνης μίλησε για «τηλεφώνημα σε μεγάλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ», η αλήθεια είναι ότι υπήρξε συνάντηση των δύο ανδρών και ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε στον κ. Βενιζέλο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τις τότε ενέργειές της, αδίκησε τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, εμπλέκοντάς τον σε μία υπόθεση με την οποία δεν είχε καμία σχέση.

Ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας είπε ευθέως και ξεκάθαρα στον κ. Βενιζέλο, αυτό που είχε παραδεχθεί ήδη από τον περασμένο Μάρτιο σε ένα συνέδριο της Καθημερινής. Τότε είχε παραδεχθεί ότι «στην υπόθεση Novartis η διαχείρισή μας ήταν ατυχής. Οι προθέσεις μας ήταν αντίθετες. Είχαμε ένα μεγάλο σκάνδαλο, η πρόθεση μας να μην παρέμβουμε σε αυτό το σκάνδαλο, έδινε την εντύπωση ότι βάζαμε στο ίδιο τσουβάλι ανθρώπους που ενδεχομένως είχαν εμπλοκή, με ανθρώπους που δεν είχαν. Υπήρξαν λάθη στους χειρισμούς μας» είχε πει τότε.

Τι είχε πει ο Τσίπρας τον Μάρτιο
Αν και δέχθηκε κριτική από πολλές πλευρές για εκείνη την τοποθέτησή του, ο κ. Τσίπρας φαίνεται ότι είχε μετρήσει τα λόγια του. Και είχε εντάξει την κίνηση αυτή σε μία στρατηγική επιστροφής του στην κεντρική πολιτική σκηνή, μέσω των διεργασιών για την κεντροαριστερά και προφανώς σε ηγετικό ρόλο σε ένα νέο σχήμα. Αλλά μία τέτοια στρατηγική απαιτεί «ομαλοποίηση» των σχέσεων πρωτίστως με το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Λιάνης έδωσε ένα αρκετά πειστικό περίγραμμα αυτής της προοπτικής στις προχθεσινές δηλώσεις του: «Την επόμενη ημέρα το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να συνεργαστεί με κάτι. Δεν μπορεί να συνεργαστεί με κάτι άλλο πέρα από την Αριστερά. Πώς όμως; Αφού αυτός ο χώρος πρέπει να ζητήσει μια σοβαρή συγγνώμη από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ για όσα τραβήξαμε την περίοδο της διακυβέρνησης με τις λοιδορίες, τις κατηγορίες, τις παραπομπές πολιτικών προσώπων και την κατηγορία ότι το ΠΑΣΟΚ είναι υπεύθυνο για την χρεοκοπία της χώρας. Πρέπει να δώσουν συγχωροχάρτι. Ο Τσίπρας ήδη το έχει κάνει το πρώτο βήμα. Ξέρω ότι έχει γίνει τηλεφώνημα του Τσίπρα σε μεγάλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στο οποίο ουσιαστικά του ζήτησε συγγνώμη για την παραπομπή του στην υπόθεση Novartis».

Το ότι σπεύδει ο κ. Τσίπρας να διαψεύσει τα αδιάψευστα, ίσως να έχει σχέση και με το γεγονός ότι αυτή η θρυλούμενη συνεργασία των κεντροαριστερών δυνάμεων απομακρύνεται ως σενάριο για τα καλά. Και επειδή ήταν αυτή ακριβώς η επιδιωκόμενη συνεργασία που επέβαλε τη “συγνώμη”, ίσως τώρα η κίνηση της ανασκευής να χάνει και τη σημασία της στους σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παγκόσμια οικονομική κατάρρευση αν το Ισραήλ χτυπήσει το Ιράν – Η ανάλυση της Citigroup

Καθώς η προοπτική μιας διευρυμένης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή...

Daily Sabah: Οι Εβραίοι θέλουν Γη του Ισραήλ τη βόρεια Κύπρο

Εδώ και καιρό η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί εστία γεωπολιτικής...