Μόνο ένα 17% των Ελλήνων πολιτών διάκεινται θετικά στην βοήθεια στην Ουκρανία, ένα συντριπτικό ποσοστό σε ότι αφορά τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην στην ανατολική Ευρώπη, με την κυβέρνηση να κωφεύει επιδεικτικά ετοιμάζοντας νέες δωρεές στον στρατό του Ζελένσκι.
Έχοντας συμπληρώσει περισσότερα από δύο χρόνια στα πεδία των μαχών και με τον πόλεμο να συνεχίζεται χωρίς να διαφαίνεται κάποιο σημάδι ειρήνευσης οι πολίτες της Ευρώπης δείχνουν σημάδια κόπωσης στο κομμάτι της συνέχισης παροχής βοήθειας στην Ουκρανία με την Ελλάδα και την Ουγγαρία να συγκεντρώνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά κατά της βοήθειας, την ώρα που η ελληνική
Συγκεκριμένα, μόλις το 17% των Ελλήνων θεωρεί προτεραιότητα τη συνέχιση της παροχής βοήθειας από την ΕΕ προς την Ουκρανία, ενώ το 45% εκτιμά ότι το ζήτημα είναι δευτερεύουσας σημασίας.
Τα ποσοστά αυτά είναι χαμηλότερα μόνο στην Ουγγαρία, αρκετά χαμηλότερα από το ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Σύμφωνα με αποκλειστική δημοσκόπηση της IPSOS για το Euronews -η πρώτη στο είδος της στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 26.000 ερωτηθέντες από 18 χώρες της ΕΕ- αποκαλύπτει ότι το μόνο 36% των Ευρωπαίων επιθυμεί η βοήθεια προς την Ουκρανία να αποτελέσει προτεραιότητα του επόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Should the EU continue to support Ukraine?
— euronews (@euronews) March 29, 2024
Most of the respondents of an exclusive poll for Euronews by #IPSOS say support to Ukraine should continue.
But they are in two minds about whether it should be a priority for the next mandate. pic.twitter.com/oaKN7nLc28
Τα σκανδιναβικά κράτη μέλη της ΕΕ οι πιο θερμοί υποστηρικτές
Οι απόψεις σχετικά με τη βοήθεια προς την εμπόλεμη χώρα, ωστόσο, διαφέρουν έντονα από χώρα σε χώρα.
Οι ερωτηθέντες από τα σκανδιναβικά κράτη μέλη της ΕΕ είναι, οι πιο θερμοί υποστηρικτές, που καλούν το επόμενο ευρωκοινοβούλιο να είναι πιο ενεργό στην υποστήριξή του προς την Ουκρανία, με το 68% των Σουηδών, το 59% των Δανών και το 57% των Φινλανδών να δηλώνουν ότι αποτελεί προτεραιότητα για αυτούς.
Στον αντίποδα, η Ελλάδα και η Ουγγαρία ακολουθούμενες από την Ρουμανία και τη Σλοβακία.
Τι συμβαίνει με τις χώρες που συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων χορηγών στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία
Μόνο το 17% των Ελλήνων και το 12% των Ούγγρων πιστεύει ότι η βοήθεια προς την Ουκρανία θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της ΕΕ κατά την επόμενη θητεία.
Στη Γερμανία, την Πολωνία και την Τσεχία, όπου οι κυβερνήσεις συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων χορηγών στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, οι ερωτηθέντες φαίνεται να αισθάνονται κάποια κόπωση από τη βοήθεια, με τα ποσοστά να μοιάζουν πολύ με τον μέσο όρο της ΕΕ.
Μέρος της δυσαρέσκειας στην ανατολική Ευρώπη και στα κράτη μέλη που συνορεύουν με την Ουκρανία συνδέεται πιθανότατα με τις εισαγωγές ουκρανικών γεωργικών προϊόντων, κατά των οποίων διαμαρτύρονται οι Ευρωπαίοι αγρότες υποστηρίζοντας ότι συμπιέζουν τις τιμές σε όλο το μπλοκ.
Η πολιτική ιδεολογία
Η δημοσκόπηση εξετάζει και την πολιτική ιδεολογία των ερωτηθέντων με τους υποστηρικτές των Πρασίνων (57%) να υποστηρίζουν σε συντριπτικό ποσοστό ότι η ενίσχυση της στήριξης θα αποτελέσει προτεραιότητα για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Οι ερωτηθέντες που ταυτίζονται με τις τρεις κύριες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους κεντροαριστερούς Σοσιαλιστές και Δημοκράτες και τις κεντρώες ομάδες των Ανανεωτικών – είναι επίσης σε μεγάλο βαθμό υπέρ της συνέχισης της ισχυρής στήριξης προς την Ουκρανία.
Η υποστήριξη από τους ψηφοφόρους της αριστεράς είναι πιο συγκρατημένη, αλλά παρόλα αυτά σε μεγάλο βαθμό θετική. Ωστόσο, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων που συντάσσονται με την δεξιά ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία» θεωρεί τη βοήθεια προς την Ουκρανία δευτερεύουσα.
Η δημοσκόπηση ωστόσο δεν κάνει διάκριση μεταξύ των διαφόρων τύπων βοήθειας. Η ΕΕ έχει παράσχει στρατιωτική, μακροοικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία από τότε που η Ρωσία εξαπέλυσε την πλήρους κλίμακας εισβολή της πριν από δύο και πλέον χρόνια.
Βοηθάει πράγματι η στήριξη της ΕΕ την Ουκρανία
Στην ερώτηση αν η στάση της ΕΕ στην Ουκρανία είχε θετικό αντίκτυπο στις εξελίξεις στην εμπόλεμη χώρα, οι ερωτηθέντες στις 18 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν εξίσου διχασμένοι, με τους Έλληνες να είναι ξανά αρνητικοί με ένα μόλις 22%.
Συνολικά, το 36% λέει ότι η ΕΕ είχε θετικό αντίκτυπο, το 32% δηλώνει ότι ο αντίκτυπος του μπλοκ δεν ήταν ούτε θετικός ούτε αρνητικός και το υπόλοιπο 31% πιστεύει ότι ο αντίκτυπος ήταν αρνητικός.
Το συνολικό ποσό βοήθειας από τα 27 κράτη μέλη υπερβαίνει τα 143 δισεκατομμύρια ευρώ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το συνολικό ποσό της βοήθειας που έχει παρασχεθεί στην Ουκρανία από τα 27 κράτη μέλη υπερβαίνει τα 143 δισεκατομμύρια ευρώ!
Από αυτά, τα 81 δισεκατομμύρια ευρώ δεσμεύτηκαν μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ για χρηματοδοτική, οικονομική και ανθρωπιστική στήριξη, ενώ άλλα 12 δισεκατομμύρια ευρώ δόθηκαν από τα κράτη μέλη για τον ίδιο σκοπό. Η στρατιωτική βοήθεια ανέρχεται σε 33 δισεκατομμύρια ευρώ – τα δύο τρίτα ως διμερής στήριξη και τα υπόλοιπα 11 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του μέσου της Ευρωπαϊκής Ειρηνευτικής Διευκόλυνσης – ενώ 17 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν εκταμιευθεί για τη στήριξη των προσφύγων εντός της ΕΕ.
Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν βρει καταφύγιο στην ΕΕ από τον Μάρτιο του 2022. Η προστασία τους και οι βασικές τους ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης των παιδιών τους και της στέγασης, παρέχονται από το σύστημα προσωρινής προστασίας.
Η ΕΕ έχει επίσης λάβει μια σειρά μαζικών και πρωτοφανών κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τη στρατιωτική της επίθεση κατά της Ουκρανίας. Έχουν εγκριθεί δεκατρείς δέσμες μέτρων για τον περιορισμό των πωλήσεων ρωσικών ορυκτών καυσίμων και μετάλλων και τον αυστηρό περιορισμό της πρόσβασής της σε βασικά αγαθά και τεχνολογίες που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στο πεδίο της μάχης.
Επιπλέον, πάνω από 300 δισεκατομμύρια ευρώ από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ακινητοποιήθηκαν σε όλη την ΕΕ και τους συμμάχους της G7.
Οι ερωτηθέντες από τις σκανδιναβικές χώρες – 63% των Δανών, 60% των Φινλανδών, 58% των Σουηδών – έχουν θετική άποψη για τον αντίκτυπο που είχε η ΕΕ στη στήριξη της Ουκρανίας. Ο γαλλογερμανικός άξονας, εν τω μεταξύ, είναι μέτρια ικανοποιημένος: Το 37% των Γάλλων ερωτηθέντων έχει θετική γνώμη και το 31% αρνητική, περίπου το ίδιο με την απέναντι πλευρά του Ρήνου.
Αλλά στη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Ιταλία, την Αυστρία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο αντίκτυπος της ΕΕ στον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν αναποτελεσματικός.