Αλλαγή στη χορήγηση του πιστοποιητικού νόσησης ανακοίνωσαν οι ειδικοί στην ενημέρωση για τον κορονοϊό. Όπως είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, πλέον δεν θα χορηγείται πιστοποιητικό νόσησης σε όσους νόσησαν για δεύτερη φορά.
Η μία εξαίρεση που προβλέπεται είναι η ομάδα των εμβολιασμένων που δεν πρόλαβαν να κάνουν την τρίτη δόση εμβολιασμού, επειδή νόσησαν. Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, ανέφερε ότι «κάνουμε μικρά, αλλά σταθερά βήματα για τη χαλάρωση των μέτρων», ωστόσο -με την τωρινή εικόνα- «δεν είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων χωρών και να πάμε στην άρση όλων» των περιορισμών.
Με τη σειρά του, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε πως παρατηρείται μια αποκλιμάκωση και εάν συνεχιστεί, που μοιάζει λογικό να συνεχιστεί, οδεύουμε προς την επιστροφή στην κανονικότητα.
Επίσης η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα τόνισε ότι τα πρωτεϊνικά εμβόλια της Sanofi κατά του κορωνοϊού αναμένονται στα τέλη Μαρτίου ή στις αρχές Απριλίου. Επίσης, αναφέρθηκε στα αντιικά, λέγοντας ότι μέχρι στιγμής έχουν παραδοθεί 1.957 συσκευασίες σε ισάριθμους ασθενείς.
Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν στην Ελλάδα 19.504 νέα κρούσματα, σημειώθηκαν 93 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο και 484 είναι οι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία.
Γκάγκα: Έρχονται και τα εμβόλια της Sanofi, τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου
Η Μίνα Γκάγκα ανέφερε: «Φαίνεται πως η πανδημία στη χώρα μας υποχωρεί, αλλά με αργούς ρυθμούς. Κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας και το ΕΣΥ να λειτουργήσει καλά και οι άρρωστοι να έχουν την κατάλληλη αγωγή και στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια περίθαλψη.
Να πω λίγο για τα αντιικά, μέχρι τώρα έχουν γίνει 2.653 αιτήσεις, από τις οποίες έχουν ήδη παραδοθεί 1.957 συσκευασίες σε ισάριθμους ασθενείς. 322 αιτήσεις έχουν ακυρωθεί από τους ίδιους τους ασθενείς, οι υπόλοιπες είναι προς παράδοση. Η μέχρι τώρα άποψη είναι θετική για το πώς πηγαίνει το πρόγραμμα, αλλά είναι μόλις η 28η ημέρα του, οπότε θα έχουμε καλύτερα στοιχεία σε τρεις εβδομάδες από τώρα.
Να πούμε και για τα εμβόλια, της Novavax έρχεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα, είναι πρωτεϊνικα εμβόλια για όσους έχουν ακόμη αμφιβολίες για τα mRNA εμβόλια, που έχουν εγκριθεί. Εξακολουθούμε να δίνουμε έμφαση στον εμβολιασμό, στην προσοχή στον συγχρωτισμό.
Τέλος, να αναφέρω ότι έρχονται τα εμβόλια της Sanofi, που τα περιμένουμε πιθανώς τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου και περιμένουμε έγκριση από τον EMA τις επόμενες εβδομάδες».
Παπαευαγγέλου: Δεν είμαστε έτοιμοι να πάμε στην άρση όλων των περιοριστικών μέτρων
Από την πλευρά της, η Βάνα Παπαευαγγέλου ξεκίνησε με την αναφορά πως η θετικότητα σήμερα είναι στο 6,4%. Το 96% των κρουσμάτων αφορά τη μετάλλαξη Όμικρον και το 2,2% τη Δέλτα. Ειδικότερα, είπε ότι 4,100 είναι ο αριθμός των νοσηλευόμενων συνολικά στην επικράτεια. Η πληρότητα στην επικράτεια είναι 53% στις απλές κλίνες και 73% στις ΜΕΘ.
Ακόμη, η καθηγήτρια σημείωσε πως στην Ελλάδα παρατηρήθηκε αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών, με τις νέες εισαγωγές να μειώνονται την τελευταία εβδομάδα κατά 13%, ενώ υποχώρηση κατέγραψαν και οι εισαγωγές παιδιών και εφήβων.
Συμπλήρωσε ότι «κάνουμε μικρά, αλλά σταθερά βήματα για τη χαλάρωση των μέτρων». Ωστόσο, έκανε σαφές πως «για καιρό θα συνυπάρχουμε με τον ιό και με την τωρινή εικόνα δεν είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων χωρών και να πάμε στην άρση όλων των περιοριστικών μέτρων. Είμαστε σε αναμονή, γιατί είναι πιθανόν να εμφανιστούν νέες παραλλαγές».
Μαγιορκίνης: Σαφείς οι τάσεις αποκλιμάκωσης -Οδεύουμε προς επιστροφή στην κανονικότητα
Παίρνοντας τον λόγο, ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στην εξέλιξη της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τον καθηγητή, μειώθηκαν παγκοσμίως οι διαγνώσεις κατά 21% την τελευταία εβδομάδα, ενώ πρόκειται για την τρίτη εβδομάδα μείωσης στο παγκόσμιο κύμα της Όμικρον. Οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 7%.
Στην Ευρώπη, είπε ο καθηγητής η πανδημία εξακολουθεί να δείχνει σημεία συρρίκνωσης, με μείωση κατά 20% στις διαγνώσεις όσο οι θάνατοι εξαιτίας της νόσου παρέμειναν σταθεροί.
Η διασπορά της επιδημίας υποχωρεί, είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, με μόνο 7 από τις 47 χώρες να παρουσιάζουν επιδείνωση ενώ 19 χώρες δείχνουν σημαντική βελτίωση.
Στην Ελλάδα, την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των διαγνώσεων παρέμεινε σταθερός, αλλά παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση σχετικά με τους θανάτους, της τάξης του 20%.
Η πίεση, λοιπόν, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, δείχνει σαφή σημεία αποσυμπίεσης. Ο αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών σε ΜΕΘ έδειξε υποχώρηση 7%, ενώ μειώθηκε ο αριθμός των εισαγωγών και αυξήθηκε ο αριθμός των εξιτηρίων.
Συνεπώς, κατέληξε ο καθηγητής, η εξέλιξη της πανδημίας φαίνεται πως οδεύει σύμφωνα με τις βασικές προβλέψεις και πως «αν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση, που είναι λογικό ότι θα εξακολουθήσει, αναμένουμε και την επιστροφή στην κανονικότητα».