Του Βασίλη Σκουρή
Αποφασισμένος, ανεξαρτήτως κόστους, να μην υπερψηφίσει τα τρία πρωτόκολλα (εφαρμοστικά μνημόνια)της Συμφωνίας των Πρεσπών, που είναι υποχρεωτικό να περάσουν από τη Βουλή, εμφανίζεται ο Κώστας Καραμανλής.
Ο πρώην πρωθυπουργός έχει επιλέξει την αποχή από τη συγκεκριμένη ψηφοφορία, επιλογή που έχει ήδη κάνει και ο Αντώνης Σαμαράς, όπως έχει δηλώσει δημοσίως.
Το ερώτημα είναι τι θα πράξει ο Κώστας Καραμανλής σε περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία για τα τρία πρωτόκολλα της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε μια τέτοια περίπτωση, ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να παραδώσει στο κόμμα τη βουλευτική του έδρα, ώστε να αποφύγει την υπερψήφιση των πρωτοκόλλων.
Η στάση του Κώστα Καραμανλή, μετά την απόφαση και του Αντώνη Σαμαρά να μην υπερψηφίσει τα πρωτόκολλα, επιλέγοντας όπως επιμένουν οι πληροφορίες την αποχή, «καίει» ουσιαστικά για την κυβέρνηση την επιλογή της κομματικής πειθαρχίας.
Μπροστά στα αδιέξοδα αυτά, το Μαξίμου, εξετάζει τη λύση να μεταφέρει την ψήφιση στα θερινά τμήματα, λίγο πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις καλοκαιρινές διακοπές.
Πλην, όμως, προβλήματα υπάρχουν και για αυτή την επιλογή: Ναι μεν μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού ο πολιτικός αντίκτυπος του θέματος θα είναι μικρότερος, καθώς ο κόσμος θα βρίσκεται σε διακοπές, ενώ και η σύνθεση των θερινών τμημάτων μπορεί να είναι τέτοια που στο συγκεκριμένο που θα πάνε τα πρωτόκολλα να μην συμμετέχουν οι διαφωνούντες, πλην όμως …μπορεί να μην υπάρξουν φέτος θερινά τμήματα! Ο λόγος είναι η διάρκεια της Προανακριτικής για τον Νίκο Παππά, καθώς είναι πολύ πιθανόν οι εργασίες να καθυστερήσουν και η Ολομέλεια να συνεχιστεί για όλο το καλοκαίρι!
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να έχει ζητήσει από τους βουλευτές που επηρεάζει (ή και αναφέρονται σε αυτόν) να υπερψηφίσουν τα Πρωτόκολλα, ακόμα και αν διαφωνούν απολύτως με αυτά, ώστε να μην κατηγορηθεί το «σαμαρικό μπλοκ» για «ανταρσία» κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, πλην όμως το τελευταίο διάστημα και αυτοί αποφάσισαν να αλλάξουν τακτική!
Συγκεκριμένα, βουλευτές αποφάσισαν να ζητήσουν από την κυβέρνηση να πιέσει τον Ζόραν Ζάεφ και τη Βόρεια Μακεδονία (που εξακολουθούν να ονομάζουν Σκόπια, με το όνομα δηλαδή της πρωτεύουσάς της) να αλλάξουν προς το καλύτερο σημεία της Συμφωνίας των Πρεσπών! «Εμείς προεκλογικά λέγαμε ότι δεν μπορούμε να μην εφαρμόσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών γιατί είναι μια διεθνής συνθήκη και το κράτος έχει συνέχεια, αλλά θα αλλάξουμε προς το καλύτερο για τη χώρα μας σημεία που μπορούμε. Ας το κάνει λοιπόν η κυβέρνηση», αναφέρει χαρακτηριστικά στη στήλη βουλευτής που φέρεται αποφασισμένος να θέσει το θέμα.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ψήφιση των τριών πρωτοκόλλων για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αναδεικνύεται σε πολύ μεγάλο θέμα για την κυβέρνηση και εξηγεί τη συνεχή καθυστέρησή του.