Δύο μάρτυρες αρνήθηκαν να καταθέσουν στην εξεταστική επιτροπή σχετικά με το περιστατικό στα Τέμπη, επικαλούμενοι διώξεις εναντίον τους μετά την έκθεση της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για την σύμβαση «717».
Ο Αθανάσιος Βούρδας, πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ (2015-2017), και ο Χρήστος Διονέλλης, πρώην αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ (2015-2019), ανέφεραν στις επιστολές τους την πιθανότητα αυτοενοχοποίησης σε περίπτωση κατάθεσης για τα Τέμπη.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, πρότεινε την παραπομπή του θέματος στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, τονίζοντας ότι οι μάρτυρες έχουν το δικαίωμα να αποφύγουν απαντήσεις σχετικά με την επίμαχη σύμβαση.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Παναγιώτης Δουδωνής κατήγγειλε την άρνηση ως «προσβολή» στην επιτροπή, ενώ ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ χαρακτήρισε την άρνηση «προσχηματική».
Πηγές της πλειοψηφίας στην επιτροπή ανέφεραν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα εστίαζε στο ότι οι αιτίες του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη συνδέονταν μόνο με τη σύμβαση 717. Ωστόσο, στην τελευταία συνεδρίαση, ο Κόκκαλης επιχείρησε μια σημαντική στροφή, υποστηρίζοντας την κατάθεση του πρώην προέδρου της ΕΡΓΟΣΕ και διαχωρίζοντας τη σύμβαση από το δυστύχημα. Επιπλέον, υποστήριξε ότι η σύμβαση 717 δεν ήταν η μόνη αιτία του δυστυχήματος, κάτι που φέρεται να συμφωνούν όλοι, καλώντας έτσι σε μια πιο εμπεριστατωμένη διερεύνηση των αιτιών και την απόδοση των σχετικών ευθυνών.
Η στάση αυτή ανοίγει τον δρόμο για μια πιο ολοκληρωμένη ανάλυση των παραγόντων που οδήγησαν στο δυστύχημα στα Τέμπη, ενώ ταυτόχρονα τονίζει την ανάγκη για διαφάνεια και λογοδοσία στη διαχείριση δημόσιων συμβάσεων και έργων.
Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η πολιτική σκηνή παραμένει ενεργά εμπλεκόμενη στη διαδικασία ανάλυσης και αποκάλυψης των αληθινών συνθηκών που περιβάλλουν το τραγικό περιστατικό, με στόχο την επίτευξη δικαιοσύνης και την αποφυγή παρόμοιων γεγονότων στο μέλλον.