Ολόκληρο το οργιώδες παρασκήνιο της υπόθεσης Λιγνάδη που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο

Του Νίκου Βλαχογιάννη

Βαρύ και ασήκωτο παραμένει το κλίμα στον χώρο του θεάτρου, αφού μέρα με τη μέρα οι καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και κακοποιήσεις πληθαίνουν σε βάρος πολλών “ιερών τεράτων”, γνωστών ηθοποιών και καταξιωμένων σκηνοθετών του χώρου. Μετά τις φήμες περί εμπλοκής του ονόματός του σε πιθανές καταγγελίες, ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης, δηλώνει πως ετοιμάζει τη νομική αντεπίθεσή του εναντίον όσων τολμήσουν να τον στοχοποιήσουν.

Μάλιστα με δήλωσή του απάντησε στη φημολογία πως έχει διαφύγει στο εξωτερικό για να αποφύγει το αυτόφωρο, λέγοντας πως δεν έχει κανένα λόγο να φύγει και παραμένει στο σπίτι του στην Αθήνα.

Ήδη έχει προχωρήσει στις πρώτες μηνύσεις σε συναδέλφους του αλλά και δημοσιογράφους που τον “φωτογραφίζουν” σε σχετικές αναρτήσεις.

Για όργιο φημών χωρίς να κατονομάζεται κάποιος, αλλά αυτό συνδέεται με τον Δημήτρη Λιγνάδη, έκανε λόγο ο δικηγόρος του, διαψεύδοντας κατηγορηματικά πως ο πελάτης του έχει την οιαδήποτε εμπλοκή σε κύκλωμα μαστροπείας ανηλίκων που φέρεται να λειτουργούσε στην Αθήνα το 2012.

Όλα αυτά, στον απόηχο της παραίτησής του από το Εθνικό Θέατρο, που  προκάλεσε «θύελλα» αντιδράσεων εντός και εκτός του καλλιτεχνικού χώρου, αλλά και το κλείσιμο των λογαριασμών του από τα social media «για λόγους… καθαριότητας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λιγνάδης.

 Eξηγήσεις και παραιτήσεις ζητά ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Σε… χλωρό κλαρί δεν έχει αφήσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, μετά την επεισοδιακή παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη.

Η Κουμουνδούρου εκτόξευσε βέλη κατά της υπουργού Λίνας Μενδώνη, καλώντας τη να δώσει εξηγήσεις για τον λόγο παραίτησης του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Μάλιστα, σημείωσε χαρακτηριστικά πως «η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός. Όταν συνδέεται και απόπειρα συγκάλυψης, είναι συνενοχή».

Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε η Σία Αναγνωστοπούλου, όπου στηλίτευσε τη στάση της Λίνας Μενδώνη, η οποία πριν από λίγες ημέρες διέψευδε τις σχετικές πληροφορίες περί παραίτησης, κωφεύοντας στις καταγγελίες σπουδαστών του Εθνικού Θεάτρου.

Η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έφερε το θέμα και στη Βουλή, καταθέτοντας επίκαιρη ερώτηση, ώστε να απαντηθεί εάν η απόφασή της υπουργού να επιβληθεί όλο το προηγούμενο διάστημα σιωπή για την υπόθεση, παρά τις φήμες που κυκλοφορούσαν, ήταν αποκλειστικά δική της ή ενήργησε κατόπιν συνεννόησης με τον πρωθυπουργό, του οποίου ήταν επιλογή ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ζητά εισαγγελική παρέμβαση για έλεγχο σε βάθος χρόνου, αλλά και την παραίτηση της υπουργού Λίνας Μενδώνη και του υφυπουργού Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

 «Άλλο οι επώνυμες καταγγελίες, άλλο οι φήμες»

Παρότι η ίδια είναι αυτή που έκανε δεκτή την παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη, η Λίνα Μενδώνη συνεχίζει να σηκώνει «ασπίδα» προστασίας στον πρώην, πλέον, καλλιτεχνικό διευθυντή.

Η υπουργός τόνισε ότι, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επώνυμη καταγγελία σε βάρος του και πως, όπως ο ίδιος λέει στην επιστολή του, δεν μπορούσε να αντέξει όλο αυτό το κλίμα των φημών, το οποίο δημιουργούσε έναν κλοιό γύρω από τη φήμη του και τη φυσιογνωμία του.

Διευκρινήσεις σχετικά με την παραίτηση έδωσε το Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου. Όπως αναφέρει, ουδέποτε έχει περιέλθει κάποια καταγγελία σε βάρος του, τονίζοντας μάλιστα πως αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο θα είχαν κινήσει τις απαραίτητες νόμιμες διαδικασίες.

 Χρανιώτης-Αθανασίου ζητούν την παραίτηση Μενδώνη

Εξαιρετικά θορυβημένοι από τις καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης και εκφοβισμού στον χώρο του θεάτρου είναι οι ηθοποιοί Μάριος Αθανασίου και ο Γιώργος Χρανιώτης.

Με αναρτήσεις τους ζητούν από την κ. Μενδώνη να παραιτηθεί «σαν ύστατη πράξη αξιοπρέπειας», σχολιάζοντας: «Τίποτα πιο τοξικό από την εντύπωση που έχετε για τον χώρο του πολιτισμού και του θεάματος».

«Η Μενδώνη οφείλει να παραιτηθεί γιατί γνώριζε και συγκάλυψε»

Πυρά προς την κυβέρνηση εξαπέλυσε η Αξιωματική Αντιπολίτευση, μετά τις αποκαλύψεις ότι η θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου είχε αποφασιστεί πριν από τις εκλογές.

«Ο κ. Λιγνάδης μια ημέρα μετά της προκήρυξης της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή στις 21 Μαΐου του 2019, παρουσιάζεται  σε εκδήλωση ως ο νέος διευθυντής του Εθνικού και χαμογελώντας υπονοεί ότι αυτό θα συμβεί μόλις αλλάξει η πολιτική ηγεσία. Ένα μήνα μετά τις εκλογές η κ. Μενδώνη ανακοινώνει στη Βουλή την ανάκληση της προκήρυξης με αιτιολογία λόγους δημοσίου συμφέροντος!!! Όπου ως δημόσιο συμφέρον προφανώς εννοεί τις επιθυμίες του κ. Μητσοτάκη», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι διαρροές της κ. Μενδώνη ότι γνώρισε τον κ. Λιγνάδη τρεις ημέρες πριν αναλάβει τη θέση του διευθυντή δεν μπορούν πλέον να την διασώσουν. Οφείλει έστω και τώρα να σεβαστεί τους πολίτες και τον θώκο που τώρα κατέχει και να αποχωρήσει», καταλήγει η σκληρή ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

Έρις Κύργια: Η «αντικαταστάτρια» του Λιγνάδη

Ως μεταβατική καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου ανέλαβε η Έρις Κύργια, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού έκανε γνωστό ότι η θέση θα αναδειχθεί από την ανοιχτή διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Η θεατρολόγος θα ασκεί τα καθήκοντα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν και θα επιλεγεί ο επόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου από την προκήρυξη και τη διαδικασία αξιολόγησης.

Τι έλεγε το 2017 για τις υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης στις Η.Π.Α.

Θλιβερή οπερέτα χαρακτήριζε την υπόθεση καταγγελίας για σεξουαλική παρενόχληση νεαρού ηθοποιού από τον Κέβιν Σπέισι ο Δημήτρης Λιγνάδης το 2017, διερωτώμενος γιατί ο νεαρός δεν αντέδρασε τότε που έγινε και περίμενε τόσα χρόνια να μιλήσει, εκφράζοντας παράλληλα υποψίες για τη μόδα των καταγγελιών.

«Όταν µε παρενοχλήσεις, θα βγω να το φωνάξω. Θα γυρίσω τον κόσμο ανάποδα. Δεν θα το θυμηθώ χρόνια μετά -είτε πρόκειται για το αγόρι αυτό είτε για τις ηθοποιούς που παρενοχλήθηκαν από τον Γουάινστιν. Είναι άθλια η σεξουαλική παρενόχληση, άρα οφείλεις να την καταγγείλεις την ίδια στιγμή, για να µη συμβεί σε άλλους…», έλεγε χαρακτηριστικά ο γνωστός σκηνοθέτης.

Είχε αναφερθεί και στην ελληνική πραγματικότητα λέγοντας αφοπλιστικά: «∆εν ξέρουμε πως πολλοί προσπαθούν µέσω της όποιας εξουσίας τους να “εκβιάσουν” σεξουαλικά υφιστάμενούς τους; Ή δεν ξέρουμε πως κάποιοι-κάποιες, προκειμένου να ανέλθουν, ‘προσφέρονται’ σεξουαλικά;».

Αν και έχουν περάσει 4 χρόνια, η συνέντευξη είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ