Deutsche Welle: Ο Κίμιχ, ο Τσιτσιπάς και το εμβόλιο

Τη Δευτέρα 25.10, ο Γιόσουα Κίμιχ προπονήθηκε κανονικά. Οι υποχρεώσεις του εξάλλου ως ποδοσφαιριστή της FC Bayern, με την οποία έχει συμβόλαιο μέχρι το 2025, τρέχουν. Τελευταία δεν απασχολεί την κοινή γνώμη μόνο για τις ποδοσφαιρικές του επιδόσεις. Στο όνομά του αναφέρθηκαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, πολιτικοί και μια πλειάδα επιδημιολόγων και ειδικών στην καταπολέμηση της πανδημίας. Αλλά τι ακριβώς συνέβη; Όλα ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Sky Sport News, ο 26χρόνος Κίμιχ επιβεβαίωσε ότι δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί. Ως λόγο επικαλέστηκε προσωπικούς ενδοιασμούς σε ότι αφορά την επίδραση του εμβολίου ελλείψει μακροχρόνιων μελετών. “Γνωρίζω όμως τις ευθύνες μου, τηρώ τα υγειονομικά μέτρα και κάθε δύο με τρεις ημέρες κάνω τεστ” πρόσθεσε στην ίδια συνέντευξη. Εκείνο που θέλησε πάνω από όλα να τονίσει ήταν ότι δεν είναι αρνητής του κορωνοϊού ή πολέμιος του εμβολίου και ότι είναι πολύ πιθανό σύντομα να εμβολιαστεί.

“Προσωπική απόφαση”

Αλλά δεν είναι ο μόνος από τη χορεία των ταγών του αθλητισμού. Η περίπτωση Τσιτσιπά είναι γνωστή. Ο Έλληνας πρωταθλητής της αντισφαίρισης μπορεί όμως να συνεχίζει να παίζει, αν και ανεμβολίαστος. Υπάρχει και ένα άλλο παράδειγμα. Στις ΗΠΑ υπάρχει η περίπτωση του μπασκεμπολίστα Kyrie Irving, που κερδίζει το ψωμί του από το NBA. Από τότε που δήλωσε ότι δεν έχει εμβολιαστεί, δεν μπορεί να συμμετέχει πλέον σε τουρνουά. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κάθε χώρα θέτει τους δικούς της περιορισμούς. Στη Γερμανία – όπως και στην Ελλάδα – ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός. Παρόλα αυτά η στάση του Κίμιχ προκάλεσε σχόλια με το βλέμμα των επικριτών του στραμμένο στους σκληροπυρηνικούς αντιεμβολιαστές. Η Γερμανική Επιτροπή Βιοηθικής στάθηκε καταρχήν στον “ιδιωτικό χαρακτήρα της απόφασής” του. “Είναι πολύ σημαντικό να το λάβουμε υπόψη μας” τόνισε προχθές η πρόεδρός της Αλένα Μπιξ. “Ο Γιόσουα Κίμιχ αποτελεί πρότυπο, το οποίο οι άνθρωποι θαυμάζουν και ακούν. Σκεπτικιστές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις δηλώσεις του για να διασπείρουν αμφιβολίες για το εμβόλιο”. Η Μπιξ καταλόγισε στο Γερμανό ποδοσφαιριστή “ανεπάρκεια ενημέρωσης” στο θέμα του εμβολιασμού επειδή αναφέρθηκε σε πιθανές μακροχρόνιες επιπτώσεις του εμβολίου. “Πρόκειται για παρανόηση” πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Μόνιμης Εμβολιαστικής Επιτροπής (Stiko) Τόμας Μέρτενς, μιλώντας στη Bild, χαρακτήρισε “ατέλειωτες ανοησίες” το διάλογο που ξέσπασε με αφορμή τα λεγόμενα του Γερμανού ποδοσφαιριστή. “Πρόκειται για προσωπική απόφαση και θα πρέπει να παραμείνει ως τέτοια. Δεν θα μιλούσαμε τώρα γι αυτό το θέμα, εάν ο Κίμιχ δεν εξετίθετο δημόσια λόγω του επαγγέλματός του. Ο Μέρτενς ζήτησε να χρησιμοποιούνται επιχειρήματα απέναντι σε σκεπτικιστές και όσους έχουν αμφιβολίες, και όχι να υφίστανται πιέσεις. “Ο δρόμος της πειθούς είναι συχνά μακρύτερος, αλλά πιστεύω ότι μόνο έτσι μπορούμε να κερδίσουμε πολλούς ανθρώπους, πάντα έβλεπα με σκεπτικισμό την άσκηση τυπικών πιέσεων σε ανεμβολίαστους”. Στο δημόσιο διάλογο ενεπλάκη και ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Βόννης Γκρέγκορ Τίσινγκ, ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν υφίσταται καμιά νομική υποχρέωση για τον Κίμιχ να εμβολιαστεί. “Θα αποτελούσε φυσικά πρότυπο, εάν έκανε το εμβόλιο, αλλά ένα πρότυπο δεν αποτελεί νομική αλλά ηθική υποχρέωση” υπογράμμισε ο Γερμανός καθηγητής.

Σωστή ισορροπία

Ο Όλιβερ Καν, πρώην τερματοφύλακας της FC Bayern και νυν πρόεδρος του συλλόγου, δήλωσε ότι δεν θέλει να ασκήσει “δημόσιες πιέσεις” στον Κίμιχ. “Στο κάτω-κάτω πρέπει να σεβόμαστε τη διαφορετική άποψη, είναι πολύ σημαντικό – κι αυτό είναι υποχρέωσή μας ως σύλλογος – να παρέχουμε διαφώτιση”. Ο Ούλι Χένες, επίτιμος πρόεδρος της FC Bayern, επέρριψε την ευθύνη στα ΜΜΕ για την έντονη συζήτηση που ξέσπασε με αφορμή το εμβόλιο. “Είναι υπεύθυνα γι αυτό το τσουνάμι” δήλωσε στο περιθώριο εκδήλωσης. Αλλά και ο Καρλ – Χάιντς Ρουμενίγκε υπερασπίστηκε τον Κίμιχ. “Εάν ξέρω έναν ποδοσφαιρικό παίκτη, εξαιρετικά υπεύθυνο και υποδειγματικό σε πολλά πράγματα της ζωής, τότε αυτός ήταν πάντα ο Γιόσουα” δήλωσε ο για πολλά χρόνια πρόεδρος του βαυαρικού συλλόγου. “Σε αυτήν την περίπτωση νομίζω ότι κάποια στιγμή θα λάβει τη σωστή απόφαση”. Οι αντιδράσεις δείχνουν για μια ακόμη φορά με πόσο συναισθηματισμό μερικές φορές συνεχίζεται ο διάλογος για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Ακόμη δεν έχει βρεθεί η σωστή ισορροπία ανάμεσα στην ατομική ελευθερία βούλησης, τις πολλές απαγορεύσεις ή περιορισμούς των νόμων, τα επιστημονικά επιτεύγματα και τον ρόλο της Πολιτείας.

Ανεμβολίαστους δεν συναντά κανείς μόνο στο ποδόσφαιρο. Σχεδόν το 1/3 από τους επαγγελματίες τενίστες δεν έχουν εμβολιαστεί σύμφωνα με στοιχεία επαγγελματικών οργανώσεων αντισφαίρισης. Το 65% των ανδρών παικτών έχει εμβολιαστεί, ανακοίνωσε η ATP, η Ένωση Επαγγελματιών του τένις. Ανάμεσά τους δεν ανήκουν ο Στέφανος Τσιτσιπάς και ο Νόβακ Τζόκοβιτς, που πέρυσι διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό και δεν είναι σαφές εάν έχει εμβολιαστεί.. Έχει δηλώσει ότι πρόκειται για προσωπική υπόθεση. Η διαμάχη γύρω από τους εμβολιασμούς είναι ένα διαρκές θέμα στην Αυστραλία λόγω των αυστηρών μέτρων. Στις 17 Ιανουαρίου ξεκινά το πρώτο Grand Slam της χρονιάς, το Australian Open, και οι προϋποθέσεις συμμετοχής των αθλητών είναι διαρκές θέμα. Ο Τζόκοβιτς δεν έχει δηλώσει, εάν θα συμμετάσχει στο τουρνουά. Από τα 20 Grand Slam που κέρδισε στην μέχρι τώρα καριέρα του, τα 9 είναι από το Australian Open. Και πολύ θα ήθελε να τα κάνει δέκα και να κερδίσει και τα 4 Grand Slam σε μια χρονιά σπάζοντας το ρεκόρ που κατέχουν μέχρι τώρα ο Ελβετός Ρότζερ Φέντερερ και ο Ισπανός Ραφαέλ Ναντάλ. Φαίνεται λοιπόν ότι γι αυτό οι διοργανωτές κάνουν ό,τι μπορούν. Σε ένα μέιλ του Συνδέσμου Τένις Αυστραλίας στην Ένωση Γυναικείου Τέννις (WTA), που διέρρευσε, αναφέρεται ότι άνδρες και γυναίκες τενίστες θα μπορούν να μπαίνουν στη χώρα χωρίς πλήρη εμβολιασμό, αλλά μετά θα πρέπει να καθίσουν σε αυστηρή καραντίνα δύο εβδομάδων.

ΠΗΓΗdw.com

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Η στιγμή που η Ράνια Τζίμα «κατάπιε τη γλώσσα της» με τον Στέφανο Κασσελάκη (vid)

Δείτε τι συνέβη στον τηλεοπτικό αέρα του Mega Channel...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...