Όταν ο Ψυχάρης αποκάλυπτε τις σχέσεις του Κακλαμάνη με τη Χούντα – Ο «εφαψίας» και οι επώνυμες καταγγελίες

Θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι αθλιότητες του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Απόστολου Κακλαμάνη, σε βάρος όλων εκείνων που εγκατέλειψαν το νεοδεξιό ΠΑΣΟΚ και μεταπήδησαν στον ΣΥΡΙΖΑ που ηγείται πλέον της Δημοκρατικής Παράταξης.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θυμήθηκαν τις κατηγορίες σε βάρος του Απόστολου Κακλαμάνη για σχέση με τη Χούντα.

Σήμερα θα κάνουμε μία αναδρομή στη σκληρή αντιπαράθεση του άλλοτε πανίσχυρου εκδότη των εφημερίδων Τα Νέα και το Βήμα Σταύρου Ψυχάρη με τον Απόστολο Κακλαμάνη με αφορμη τα περί ανάμειξης του κ. Κακλαμάνη στα της Χούντας και Απριλιανών.

Ολα είχαν ξεκινήσει το 2012, δηλαδή πριν από 10 χρόνια, όταν ο Απόστολος Κακλαμάνης, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος είχε πει στην ομιλία του ότι πέρασε ο καιρός «που ο Ψυχάρης και ο Μπόμπολας διόριζαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ». Οι παριστάμενοι εκτίμησαν ότι η «βόμβα» Κακλαμάνη στρεφόταν εναντίον των Ανδρέα Λοβέρδου και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, οι οποίοι έθεταν θέμα ηγεσίας στο κόμμα και αμφισβητούσαν τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο εκδότης Σταύρος Ψυχάρης είχε σηκώσει αμέσως το γάντι και είχε απαντήσει ανώνυμα (υπογράφων ως Αθηναίος Πολίτης) στα Νέα απειλώντας τον Απόστολο Κακλαμάνη ότι θα αποκαλύψει με αρχεία και φωτογραφίες το χουντικό παρελθόν του.

«Είσαι παραθεσμικός»

Ο Απόστολος Κακλαμάνης απάντησε με ανακοίνωση στον Σταύρο Ψυχάρη ότι δεν μπορεί να του προσάψει καμία κατηγορία, ότι το παρελθόν του είναι μόνο δημοκρατικό και ότι φυλακίστηκε επί Χούντας και δεν υπήρξε συνομιλητής της.

Ο κ. Κακλαμάνης επέμενε μάλιστα στις κατηγορίες του ότι το εκδοτικό συγκρότημα ΔΟΛ αναμειγνύεται στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζοντας ότι το Βήμα είχε πρωτοσέλιδο άρθρο με τίτλο «Παραιτηθείτε κύριε Παπανδρέου».

Χούντα και «εφαψίας»

Ο Σταύρος Ψυχάρης κατηγόρησε σε δημοσίευμα εκ νέου τον Απόστολο Κακλαμάνη ως «εφαψία της ιωαννιδικής χούντας» και απειλεί ότι αύριο, 1η Δεκεμβρίου 2012, θα προβεί σε σχετικές αποκαλύψεις «προς γνώσιν και …τέρψιν». Έγραφε χαρακτηριστικά:

Αγαπητέ Μικροπολιτικέ,

Είχα υποσχεθεί χθες στους αναγνώστες σου ότι θα επανερχόμουν σήμερα με την αποκάλυψη νέων «καυτών» λεπτομερειών από τα έργα και τις ημέρες του Απόστολου Κακλαμάνη (τέως, τέως κλπ. Και νυν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ) στη Νέα Σμύρνη της απριλιανής χούντας.

Μετά τη σημερινή δημόσια (έμμεση πλην σαφή) παραδοχή από τον εν λόγω ότι διετέλεσε «εφαψίας» της ιωννιδικής χούντας παρακαλώ τους αναγνώστες σου να κάνουν υπομονή ως αύριο.

Θα τους έχω ακόμη πιο πλούσιο υλικό προς γνώσιν και …τέρψιν.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς

Αθηναίος Πολίτης

Φύλαξ (γραπτών) Αρχείων

και Φωτογραφιών

και προσθέτει:

«Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης παραδέχεται, εμμέσως πλην σαφώς, με χθεσινή ανακοίνωσή του ότι είχε επαφές με τη χούντα του Ιωαννίδη. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής σημειώνει ότι έφτασε «μέχρι το στόμα του λύκου» προκειμένου να αποτρέψει, μαζί με άλλους που συνεργάστηκαν μαζί του εντός και εκτός της χώρας, τη χειραγώγηση των προδικτατορικών νεολαιών που επιχείρησε το καθεστώς Ιωαννίδη».

Κακλαμάνης: Χουντικά Υποπροϊόντα

Πολλές φορές έως τώρα αρκετοί έχουν αναφερθεί υπαινικτικά σε επαφές του κ. Κακλαμάνη με στελέχη της χούντας και κυρίως σε συνομιλία ή συνομιλίες του με τον Δημήτρη Ιωαννίδη που ανέτρεψε τον δικτάτορα Παπαδόπουλο.

Εχουν χαρακτηρίσει τον κ. Κακλαμάνη «γεφυροποιό», ή «εφαψία» υπονοώντας ότι μετείχε στις συζητήσεις που έγιναν προκειμένου να υπάρξει ομαλή μετάβαση της χώρας σε πολιτική διακυβέρνηση, με ταυτόχρονη παροχή αμνηστίας στην ηγεσία της χούντας.

Ο ίδιος ο κ. Κακλαμάνης τα έχει διαψεύσει όλα αυτά. Μάλιστα, στο βιογραφικό του που δημοσιεύεται στη Wikipedia αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Το 1967 διώχθηκε και φυλακίστηκε για αντιστασιακή δράση με τον Νόμο 509, ως μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Δημοκρατικού Εθνικού Κινήματος Αντίστασης (ΔΕΚΑ), αλλά το 1968 αποφυλακίστηκε με την «αμνηστία» του Φεβρουαρίου και υπήρξε συνήγορος υπεράσπισης στις περισσότερες δίκες μέχρι την πτώση της δικτατορίας. Μεταξύ άλλων, υπερασπίστηκε τους Ξ. Πελοποννήσιο και Θ. Κόκκινο (κατηγορούμενους από έκτακτο στρατοδικείο για συμμετοχή στο ΠΑΚ). Συνέχισε, όμως, τη δράση του μέσα από τις γραμμές του ΠΑΚ, γι’ αυτό και η δικτατορία του αφαίρεσε το διαβατήριο, απαγορεύοντάς του την έξοδο από τη χώρα. Επίσης, ήταν ο πρώτος πρόεδρος της ΕΔΗΝ, της νεολαίας της Ενωσης Κέντρου».

Μαρτυρία Στάθη Παναγούλη

Δύο είναι οι επώνυμες μαρτυρίες ως σήμερα για σχέσεις του Απόστολου Κακλαμάνη με τη χούντα:

Ο σημερινός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης έχει κατηγορήσει ευθέως τον κ.Κακλαμάνη, όταν ήταν ακόμη πρόεδρος της Βουλής, ότι ήταν συνομιλητής του χουντικού Δημήτρη Ιωαννίδη, λέγοντας:

«Ο σημερινός πρόεδρος της Βουλή δεν υπήρξε συνομιλητής του Ιωαννίδη μαζί με τον Γιώργο τον Αλφαντάκη, τον γνωστό δικηγόρο;» σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Μαρτυρία Δημήτρη Μιχαλόπουλου

Η δεύτερη επώνυμη μαρτυρία είναι του άλλοτε εκδότη της εφημερίδας «Ελεύθερη Ωρα» Γρηγόρη Μιχαλόπουλου ο οποίος κυκλοφόρησε το 1983 το βιβλίο «Δύο ώρες με τον Ταξίαρχο Ιωαννίδη».

Το βιβλίο περιλαμβάνει αποκόμματα εφημερίδων του 1973 και 1974 και αποκαλύπτει ότι ο δικηγόρος Γιώργος Αλφαντάκης («εκπρόσωπος του χώρου των συντηρητικών νέων πολιτικών, πρώην αρχηγός της νεολαίας της ΕΡΕ και γνωστός δικηγόρος των Αθηνών», όπως γράφει), μαζί με τον Απόστολο Κακλαμάνη επισκέφθηκαν τον Δημήτρη Ιωαννίδη, στις 10:00 το πρωί της 4ης Ιανουαρίου 1974.

Στη συνάντηση αυτή ο Απόστολος Κακλαμάνης φέρεται να είπε στον δικτάτορα: «Με εκφράζετε. Πρέπει να εκριζωθούν οι πολιτικοί», σύμφωνα με τον Γρηγόρη Μιχαλόπουλο.

Σύμφωνα με το ίδιο βιβλίο ο Απόστολος Κακλαμάνης στο βιογραφικό του λέει ότι φυλακίστηκε επί χούντας αλλά οι σχέσεις του με τη Χούντα αναφέρονται στην περίοδο του 1973 και 1974 και στη σχέση του με τον δικτάτορα Δημήτρη Ιωαννίδη, όχι με τον δικτάτορα Γιώργο Παπαδόπουλο.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....