Τι ψάχνουν οι εισαγγελείς στην κληρονομιά του Γιώργου Τράγκα

Η απόφαση για δέσμευση της περιουσίας του Γιώργου Τράγκα και η επόμενη ημέρα. Τη δέσμευση του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας του αποφάσισε η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Εξι μήνες μετά τον θάνατο του γνωστού δημοσιογράφου, τον Δεκέμβριο του 2021, η Αρχή κατέληξε σε πόρισμα άνω των 50 σελίδων, το οποίο εστάλη προς την Οικονομική Εισαγγελία και άλλες αρμόδιες Αρχές.

Στο πόρισμα διατάσσεται η δέσμευση της περιουσίας του Γιώργου Τράγκα, καθώς, όπως αναφέρεται, το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών του στοιχείων δεν δικαιολογείται από τα συνολικά δηλωθέντα εισοδήματα από το 2000 και μετά. Παράλληλα, αναφέρεται και ο εντοπισμός εταιρειών μέσω των οποίων διακινήθηκε χρήμα που εκτιμάται ότι προέρχεται από αξιόποινες πράξεις. Στα συμπεράσματα της έκθεσης της Αρχής επισημαίνεται ότι προκύπτει αδικαιολόγητος πλουτισμός. Με βάση το συγκεκριμένο πόρισμα, ξεκινά αυτομάτως εισαγγελική έρευνα.

Το χρονικό με τα περιουσιακά στοιχεία του Γιώργου Τράγκα

Η αρχή για τη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο ο Γιώργος Τράγκας απέκτησε την περιουσία του, που περιλαμβάνει πολυτελή ακίνητα στις πιο ακριβές περιοχές του κόσμου, όπως το Μόντε Κάρλο, το Παρίσι και η Νέα Υόρκη, έγινε τον περασμένο Απρίλιο. Τότε, στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα έφτασε ανώνυμη καταγγελία που περιέγραφε τα πολυτελή ακίνητα, καθώς και ονόματα εταιρειών που διατηρούσε σε διάφορους φορολογικούς παραδείσους. 

Με βάση αυτή την καταγγελία ανατέθηκε, ήδη από τότε, στη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος να ερευνήσει ενδελεχώς την οικονομική του κατάσταση. Η ίδια καταγγελία είχε φτάσει και στις άλλες αρμόδιες Αρχές, όπως αυτή για το ξέπλυμα του «μαύρου» χρήματος, που έκτοτε ξεκίνησαν να ελέγχουν τον δημοσιογράφο. Την ίδια περίοδο, ωστόσο, στην Τράπεζα της Ελλάδος έφτασε και μια αίτηση από τράπεζα, η οποία εντόπισε μια «ύποπτη» συναλλαγή.

Η ανώνυμη καταγγελία και η τραπεζική αίτηση εστάλησαν στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, η οποία άνοιξε τον φάκελο με τα περιουσιακά στοιχεία του Γιώργου Τράγκα. Επισήμως, η έρευνα ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, τρεις μήνες πριν ο δημοσιογράφος χάσει τη ζωή του από επιπλοκές του κορωνοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αρχή είχε στείλει έγγραφο προς τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Βρετανίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, των Βρετανικών Παρθένων Νήσων και αλλού, προκειμένου να πληροφορηθούν για τις συναλλαγές και την περιουσία του δημοσιογράφου.

Εκτός από το όνομα του Γιώργου Τράγκα και των ανθρώπων του στενού περιβάλλοντός του, αναμένεται να ελεγχθεί και ένα πλέγμα εταιρειών που φέρονται να συνδέονται με αυτόν. Η έρευνα, όμως, αναβαθμίστηκε μετά τον θάνατο του δημοσιογράφου και όταν ξεκίνησε μια έντονη διαμάχη μεταξύ των κληρονόμων του, δηλαδή της συζύγου του, Μαρίας Καρρά και των γιων του, Γιάννη και Φρέντι. Τα ακίνητα Την ίδια περίοδο, δημοσιεύματα έκαναν αναφορές σε καταθέσεις με πολλά εκατομμύρια ευρώ, σε θυρίδες με ράβδους χρυσού, καθώς επίσης και στην ύπαρξη ακινήτων αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε Ελλάδα, Ευρώπη και ΗΠΑ.

Ετσι, αποκαλύφθηκε πως ο Γιώργος Τράγκας είχε τουλάχιστον 12 υπερπολυτελή ακίνητα στο Μαϊάμι, στο Λας Βέγκας, στο Μανχάταν, στην Ουάσιγκτον, στην Κυανή Ακτή και αλλού.

Σημειώνεται ότι το ακίνητο που φέρεται να του ανήκει στο Παρίσι βρίσκεται στο πιο ακριβό σημείο της γαλλικής πρωτεύουσας, κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου. Και στην Ελλάδα, όμως, ο Γιώργος Τράγκας φέρεται να είχε αποκτήσει μεγάλη ακίνητη περιουσία. Αυτή περιλαμβάνει σπίτια στην Εκάλη, στη Μύκονο και στην περιοχή της Ακρόπολης, στο κέντρο της Αθήνας. Πλέον, η δέσμευση των περιουσιακών του στοιχείων σημαίνει πως οι κληρονόμοι του δεν μπορούν να αποδεχθούν την κληρονομιά του.

ΠΗΓΗ RealNews

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...