Τρέμουν το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ στον Ολυμπιακό – Ίσως επιχειρήσουν (ξανά) να δραπετεύσουν για να μην διασυρθούν

Εφ όλης της ύλης συνέντευξη του Λευτέρη Δούκα για το ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός, για το καυτό pregame των ανακοινώσεων, τα όσα πρέπει να προσέξουν οι Θεσσαλονικείς και τον Ραζβάν Λουτσέσκου!

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:

Για τις χθεσινές ανακοινώσεις της ΠΑΕ Ολυμπιακός, το γεγονός πως η όλη κατάσταση παραπέμπει στο 2018 και γενικότερα το ότι οι Πειραιώτες ανεβάζουν για μία ακόμα φορά τους τόνους πριν από ένα ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ: “Τότε βέβαια, το 2018, δεν υπήρχαν πλέι οφ και τολμώ να πω ότι αυτό το οποίο δοκιμάζει από χθες να κάνει ο Ολυμπιακός, μοιάζει αρκετά με εκείνο που έκανε το 2018. Αυτό που έκανε πριν ξεκινήσει το παιχνίδι, με τον Γκαρθία. Υπό μία έννοια, αυτά που βγάζει, οι ανακοινώσεις, είναι το κολλάρο του 2023. Είναι διαφορετικές οι συνθήκες βέβαια τώρα, αλλά ο Ολυμπιακός πάντα προσπαθεί να λειτουργεί έτσι, δεν αλλάζει τακτική. Έτσι έχει μάθει, να σημαδεύει την τράπουλα και όταν δεν μπορεί να τη σημαδέψει, να αναποδογυρίζει το τραπέζι για να χαλάσει το παιχνίδι”.

Για το πως κατά την άποψή του φτάσαμε στις χθεσινές ανακοινώσεις: “Καλύτερα να ρωτήσετε έναν εκπρόσωπο του Ολυμπιακού, αυτός άλλωστε το ξεκίνησε. Και οι δύο ομάδες, όπως όλες οι ομάδες σε αγώνες τέτοιας σπουδαιότητας, θέλουν ελίτ διαιτητή. Ο Ολυμπιακός πρώτος, με διαρροή, δημοσιοποίησε πως θέλει ελίτ διαιτητή, με το σκεπτικό πως ο ΠΑΟΚ δεν ήθελε, κάτι που φυσικά δεν ισχύει. Έτσι, οι δύο ομάδες συμφώνησαν στο να έρθει ένας καλός διαιτητής από το πάνω ράφι.

Όντως ήρθε αυτός ο διαιτητής, αλλά στην πορεία στον Ολυμπιακό ενοχλήθηκαν γιατί είναι Σλοβάκος και τον συνέδεσαν με τον Λούμπος Μίχελ. Αν είχε ο Ολυμπιακός πρόβλημα με κάποιον διαιτητή, έπρεπε να το δημοσιοποιήσει πριν τους ορισμούς. Αν υπήρχε ορισμός Ρουμάνου διαιτητή κατηγορίας ελίτ, θα τον δεχόταν ο Ολυμπιακός;

Πριν από δύο εβδομάδες, είχαμε την ίδια ιστορία με τον Κουλμπάκοφ, όχι βέβαια τόσο έντονα όσο το κάνει τώρα ο Ολυμπιακός. Εάν θέλεις να βρεις αφορμή, βρίσκεις. Αν ο διαιτητής ήταν Γερμανός, θα λέγαμε πως είχε σχέση με τον Ρέμπε; Αν θέλεις να βρεις τρόπους να προετοιμάσεις μία δραπέτευση, γιατί ο Ολυμπιακός δραπέτευσε το 2018, βρίσκεις. Ενδεχομένως και τώρα να θέλει να κάνει το ίδιο”.

Για τη χιουμοριστική απάντηση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ: “Δεν έχουμε άλλο τρόπο να τους αντιμετωπίσουμε. Αν θέλεις να μιλήσεις σοβαρά με τον Ολυμπιακό, δεν υπάρχει σοβαρός τρόπος. Μόνο ο χιουμοριστικός είναι ο ενδεδειγμένος. Ο Ολυμπιακός έχει φοβικό σύνδρομο με τον ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια. Και στην Τούμπα αλλά όπως πάει η ιστορία και στο “Γ. Καραϊσκάκης”. Το μόνο που αλλάζει είναι το σενάριο και οι αφορμές.

Αν κάνει κανείς μία αναδρομή στην επικοινωνιακή τακτική του Ολυμπιακού, πριν και μετά τους αγώνες, καταλαβαίνει εύκολα πως είναι κάτι επαναλαμβανόμενο. Αυτή είναι η τακτική του. Και μιας ο Κρούζλιακ συνδέθηκε με ένα ματς του Ολυμπιακού στο Κίεβο, να τους παραπέμψω στους φετινούς ευρωπαϊκούς αγώνες. Μετά από κάθε αγώνα, χωρίς εξαίρεση, τους έφταιγε ο διαιτητής. Απλά, επειδή στην Ευρώπη δεν τον παίρνει να εκφράζεται με τέτοια χυδαιότητα, λειτουργεί με περισσότερη εσωστρέφεια”.

Για το ότι τα σοβαρότερα διαιτητικά λάθη στο φετινό πρωτάθλημα, ευνόησαν τον Ολυμπιακό και το αν αυτός είναι ο στόχος των Πειραιωτών: “Δεν το αποκλείω. Πρέπει σε γενικές γραμμές όμως να παραδεχθούμε πως από διαιτητικής πλευράς, ολοένα και βελτιώνεται το πρωτάθλημα. Δεν υπάρχει πρωτάθλημα στον κόσμο χωρίς λάθη. Ενδεχομένως να υπάρχει και ένας επηρεασμός από την επικοινωνιακή τακτική κάθε ομάδας, αλλά το φαινόμενο δεν μπορεί να απαλειφθεί εντελώς.

Αυτός ήταν ο λόγος που και οι δύο ομάδες ζήτησαν ελιτ διαιτητή, όπως επίσης αυτός ήταν ο λόγος που ήρθαν οι ξένοι διαιτητές και το VAR. Όχι να μηδενίσουν τα λάθη, αλλά να σταματήσουν να μπαίνουν διαιτητές σε εντεταλμένη υπηρεσία. Δεν νομίζω πως υπάρχουν τέτοιοι τα τελευταία χρόνια, σε αντίθεση με τα χρόνια πριν τους ξένους διαιτητές, όπου συμπτωματικά μία ομάδα έπαιρνε όλα τα σφυρίγματα”.

Για το αν ο ΠΑΟΚ είναι ικανοποιημένος από τις συνθήκες στο φετινό πρωτάθλημα και τη διαιτησία: “Σε γενικές γραμμές τολμώ να πω ναι. Υπάρχουν επιμέρους φάσεις όπου ομάδες αδικήθηκαν και ευνοήθηκαν, μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να διαγράψουμε εντελώς, όπως δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε και το δικαίωμα από έναν προπονητή που βλέπει να κλέβουν τον ιδρώτα των παικτών του, να βγει να το δημοσιοποιήσει”.

Για την τοποθέτηση του προέδρου της ΕΠΟ, Τάκη Μπαλτάκου, πως δεν υπάρχει ο χρόνος για να αντικατασταθεί ο διαιτητής του ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός: “Θα προτιμούσα να την αφήσω ασχολίαστη, δεδομένου πως βρίσκεται στη μέση δύο αντιμαχόμενων πυρών. Η θέση του είναι δύσκολη”.

Για τη θέση του ΠΑΟΚ στο μεγάλο πρόβλημα της χρηματοδότησης του ποδοσφαίρου από τη φορολόγηση του στοιχήματος και το ότι ο ΠΑΟΚ ψήφισε ναι στην πρόταση του Βαγγέλη Μαρινάκη: “Γιατί αυτό είναι που ζητούσαν οι ΠΑΕ. Να μην ξεχνάμε πως ο ΠΑΟΚ σε αυτές τις περιπτώσεις δεν λειτουργεί ως ΠΑΟΚ, λειτουργεί ως συνεταιρισμός. Αυτό ζητούσαν εξαρχής οι ομάδες. Ειδικά οι λεγόμενες μικρές ομάδες, περίμεναν εδώ και καιρό τα χρήματα για να επιβιώσουν. Δεν θα μπορούσε ο ΠΑΟΚ να μείνει αδιάφορος σ΄ αυτό”.

Για το αν ανησυχεί πως ο Ολυμπιακός μπορεί να… φύγει ξανά από το γήπεδο: “Το 2018 πέτυχε τον σκοπό του. Δεν μπορώ να πω αν ανησυχούμε ή όχι. Ας έρθει με το καλό στη Θεσσαλονίκη και στην Τούμπα και βλέπουμε. Το θέμα έχει να κάνει και με τη δική μας συμπεριφορά. Έχουμε ένα επιπλέον κίνητρο για να σκεφτούμε τη συμπεριφοράς μας. Αν δώσει κάποιος αφορμή και ο Ολυμπιακός το εκμεταλλευτεί, τι να πω. Ο Ολυμπιακός μας δίνει μία ακόμα τροφή για σκέψη, σε όλους μας, να είμαστε πιο προσεκτικοί στη διάρκεια του αγώνα”.

Για την απόφαση της ΕΕΑ που ακόμα αναμένεται: “Δεν μπορούμε να έχουμε εικόνα. Δεν ξέρω, αν θέλουμε να χαριτολογήσουμε, ενδεχομένως να περιμένουν το αποτέλεσμα του μεθαυριανού αγώνα, για να αποφασίσουν πόσοι βαθμοί θα λείπουν από τον Ολυμπιακό. Ο ΠΑΟΚ έχει δείξει στην πράξη πως δεν αστειεύεται και δεν καταφεύγει στα μεγάλα λόγια.

Την προηγούμενη φορά, στην υπόθεση με την Ξάνθη, τα υπομνήματα, μετά την εκδίκαση της υπόθεσης, κατατέθηκαν στις 23 Ιανουαρίου. Τέσσερις ημέρες μετά, στις 27 Ιανουαρίου, ανακοινώθηκε από την ΕΕΑ η απόφαση εν μέσω αγώνα. Μεσολάβησαν τέσσερις μόλις ημέρες, για μία πολύπλοκη από νομικής πλευράς υπόθεση και ενώ τρεις ομάδες, ο ΠΑΟΚ, ο Ολυμπιακός και η Λάρισα, είχαν καταθέσει υπομνήματα.

Τώρα. τα υπομνήματα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και του Γιώργου Σαββίδη, κατατέθηκαν στις 16 Δεκεμβρίου. Σήμερα είμαστε στις 3/2, έχει περάσει 1,5 μήνας και η απόφαση δεν έχει ακόμα βγει”.

Για το αν υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα εισιτήρια για το κυριακάτικο ντέρμπι: “Τελειώνουν τα εισιτήρια και πιστεύω ότι μέχρι αύριο θα ανακοινωθεί και τυπικά το sold out. Υπάρχουν μερικά διαθέσιμα ακόμη”.

Για το αν η ΠΑΕ ΠΑΟΚ σκέφτεται να πάρει κάποια έξτρα μέτρα για την ασφάλεια του αγώνα: “Σε όλα τα παιχνίδια αυτής της επικινδυνότητας και σημασίας πάντα υπάρχουν ενισχυμένα μέτρα. Νομίζω τα έχουμε δοκιμάσει όλα. Τα κλασικά, πολύ αυστηρά, μέτρα ασφαλείας. Αν υπάρχει κάτι άλλο, θα δημοσιοποιηθεί μέσω ανακοίνωσης”.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΡΑΖΒΑΝ ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ

Μεταξύ άλλων, ρωτήθηκε για τα όσα ισχυρίζεται κατά καιρούς ο Ραζβάν Λουτσέσκου για το γεγονός ότι πολλοί θεωρούν πως ο Ρουμάνος προπονητής ουσιαστικά αντικαθιστά το γραφείο Τύπου της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ.

“Σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό, ο Ραζβάν Λουτσέσκου έχει λόγο όταν εξοργίζεται. Δεν εφευρίσκει λόγους ο προπονητής. Υβρίζεται μόνο, αλλά κανένας δεν εξηγεί που λέει ψέματα. Λέει τη γνώμη του, αναφέρεται σε συγκεκριμένα περιστατικά και εισπράττει ύβρεις. Ακόμα και αν δεν ασχολιόμουν με το ποδόσφαιρο, θα έλεγα πως το δίκιο το έχει ο προπονητής του ΠΑΟΚ, όχι αυτοί που τον βρίζουν.

Ποιος αμφισβητεί πως το 2018 έκλεψαν το πρωτάθλημα από τον ΠΑΟΚ και κρίθηκε στα χαρτιά; Ποιος αμφισβητεί πως στο πρόσφατο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, έπρεπε να αποβληθεί ο Κουρμπέλης; Δεν του λένε πως έχει άδικο και πως τα πράγματα δεν είναι έτσι, απλά τον βρίζουν” απάντησε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς δε για το ότι η ΠΑΕ κατηγορείται πως αφήνει μόνο τον προπονητή να εκφράζεται επικοινωνιακά για θέματα διαιτησίας, τόνιε:

“Και εγώ διαβάζω τα σχόλια και μου δημιουργείται η εικόνα πως ο Ραζβάν Λουτσέσκου δεν είναι προπονητής του ΠΑΟΚ αλλά του Λεβαδειακού. Η επικοινωνία του ΠΑΟΚ είναι τα πάντα, μπορεί να εκφράζεται με τον οποιοδήποτε τρόπο. Μπορεί  η ΠΑΕ να επικοινωνεί τη θέση της με μία διαρροή μίας ομιλίας του Ιβάν Σαββίδη στους παίκτες, με μία επίσημη ανακοίνωση, με μία δήλωση του Λουτσέσκου, με μία τοποθέτηση του Γιώργου Σαββίδη.

Δεν είναι απαραίτητο πάντα να γίνονται όλα κατόπιν συννενόησης. Όλα αυτά συντελούν όμως σε αυτό που ονομάζεται επικοινωνία της ΠΑΕ. Δεν είναι ξένο σώμα ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Είναι κομμάτι της ομάδας.

Μετά τους αγώνες, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μιλάει πάντα ο προπονητής. Δεν μπορεί να πάει εκεί το γραφείο Τύπου να του πει μην μιλάς εσύ, θα μιλήσω εγώ. Όσο αγαστή και αν είναι η συνεργασία μεταξύ διοίκησης και προπονητή, είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Ο Λουτσέσκου προσπαθεί να κρατήσει την ομάδα συσπειρωμένη. Δεν ανέχεται να βλέπει να κλέβουν τον ιδρώτα των παικτών του. Ο στόχος του είναι να κρατάει τα τα αποδυτήρια δυνατά και αποφασισμένα.

Η διοίκηση είναι κάτι διαφορετικό. Λιγότερο μιλάει και περισσότερο πράτει. Για παράδειγμα, είμαστε σε αναμονή της απόφασης της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Το 2020, στην υπόθεση με την Ξάνθη, θυμάστε τον επικοινωνιακό ορυμαγδό του Ολυμπιακού. Πως ο ΠΑΟΚ δεν θα πάει στο CAS γιατί θα υποβιβαστεί στη Β΄ Εθνική, παρότι εμείς είμασταν ξεκάθαροι από την αρχή. Αυτός είναι όμως ο Ο επικοινωνιακός προπαγανδιστικός μηχανισμός του Ολυμπιακού. Εμείς πήγαμε τελικά στο CAS, ο Ολυμπιακός όμως όχι. Στην πρώτη ουσιαστικά εκδίκαση της υπόθεσης, κερδίσαμε και τελικά ο Αυγενάκης και τα μέλη της επιτροπής του έγιναν ανέκδοτο. Αυτό δεν είναι πράξη;”

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...