Γράφει ο Νίκος Τσαγκρής
Η μέτρηση της… λαϊκής προσμονής για επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού στην κεντρική πολιτική σκηνή και οι σκοπιμότητες πίσω της
Μια δημοσκόπηση, αλλά ποια δημοσκόπηση; Αυτή της εταιρίας δημοσκοπήσεων GPO για τα «Παραπολιτικά 90,1». Που έσκασε μύτη την περασμένη Δευτέρα, υπό τον τίτλο «ΟΧΙ σε επιστροφή Τσίπρα από το 54,5%», και γέμισε τα πρωτοσέλιδα των ειδησεογραφικών σάιτ με αντιφατικούς τίτλους για τον Τσίπρα και τα… μεγέθη λαϊκής προσμονής για την επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού στην κεντρική πολιτική σκηνή: «Πόρτα ψηφοφόρων σε Τσίπρα» ο ένας, «Επιστροφή Τσίπρα με νέο κόμμα ζητάει το 30%» ο άλλος, «Επιστροφή στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ζητά το 18,4%» ο τρίτος, «Δημοσκόπηση-ταφόπλακα στα πολιτικά σχέδια του Τσίπρα» ο τέταρτος κ.ο.κ., μπερδεύοντας περαιτέρω την ήδη μπερδεμένη (επί του συγκεκριμένου ζητήματος) κοινή γνώμη.
Ταυτόχρονα, αυξάνουν στον μέγιστο βαθμό την αναξιοπιστία των δημοσκοπήσεων και των ΜΜΕ που τις παραγγέλλουν, τις δημοσιεύουν ή τις αναδημοσιεύουν, προκαλώντας… επικά διαδικτυακά σχόλια όπως αυτό που προκάλεσε η εν λόγω δημοσκόπηση και αλιεύσαμε από το Facebook: «Όποιος (έστω ένας) απάντησε σε δημοσκόπηση της GPO να μας το πει, να μας το γράψει ή έστω να μας.. τηλεφωνήσει»!..
Εντάξει, ο αναξιόπιστος βίος και η πολιτεία της GPO – ως… πρώηντου πάλαι ποτέ Γραμματέα της ΚΝΕ Τάκη Θεοδωρικάκου που, στο μεσοδιάστημα, έγινε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και σήμερα είναι έμπιστος του Κυριάκου Μητσοτάκη υπουργός – είναι… viral. Ωστόσο οι πολιτικοί αναλυτές ασχολήθηκαν περισσότερο με το Μέσο που παρήγγειλε τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση (σ. σ: τα «Παραπολιτικά 90,1») και την πολιτική σκοπιμότητα της… παραγγελιάς, παρά με την εταιρία δημοσκοπήσεων που την διεκπεραίωσε. Λόγω της γνωστής συγγενείας του ομίλου των «Παραπολιτικών» με τον όμιλο Μαρινάκη, προφανώς. Και την πρόσφατη δημόσια κόντρα του MEGA – μιντιάρχη με τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του…
Πάμε απ’ την αρχή: Ο πλήρης τίτλος με τον οποίο λανσάρισε την εν λόγω δημοσκόπηση το σάιτ των «Παραπολιτικών» ήταν «ΟΧΙ σε επιστροφή Τσίπρα από το 54,5%, υπονομευτική η στάση Καραμανλή και Σαμαρά», κι απ’ αυτόν γίνεται σαφές ότι βασική πρόθεση του παραγγέλοντος τη δημοσκόπηση Μέσου είναι η διερεύνηση της πραγματικής δυναμικής του Αλέξη Τσίπρα, ως αντιπάλου δέους του Κυριάκου Μητσοτάκη στο σημερινό ασταθές και αβέβαιο για το πρωθυπουργικό μέλλον του δεύτερου κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον.
Ο πονηρός αναλυτής, χωρίς αναστολές, αποδίδει το ενδιαφέρον για τον Τσίπρα και τη πρόθεση μέτρησης της δυναμικής του ως αντιπάλου του Μητσοτάκη απ’ ευθείας στον… καταχωρισμένο ως «το μεγάλο αφεντικό» του παραγγέλοντος τη δημοσκόπηση Μέσου: τον MEGA – μιντιάρχη, Ευ. Μαρινάκη. «Πατώντας» και στην προηγηθείσα φημολογία περί προθέσεων χορηγίας της «επιστροφής Τσίπρα» που τον συνοδεύει…
Ο άλλος, ο… αγαθός, σκέφτεται ότι αυτό το «ΟΧΙ σε επιστροφή Τσίπρα από το 54,5%» του τίτλου, με τον οποίο λανσάρισαν τη δημοσκόπηση τα «Παραπολιτικά», ανατρέπει τις αιτιάσεις του πονηρού «αναλυτή», κυρίως όσον αφορά τα περί προθέσεων χορηγίας της «επιστροφής Τσίπρα» από το «μεγάλο αφεντικό» του παραγγέλοντος τη δημοσκόπηση Μέσου». Ενώ εκείνο το «Υπονομευτική η στάση Καραμανλή και Σαμαρά» που συνοδεύει τον τίτλο, αφήνει περιθώρια σκέψεων επανάκαμψης του «μεγάλου αφεντικού» στην… περιοχή Μητσοτάκη.
Μάλλον όχι,αγαθέ μου αναλυτή, αυτό δεν ισχύει, διότι αν αφήσουμε τους τίτλους στην… ησυχία τους και περάσουμε στην παρουσίαση της δημοσκόπησης από τον συντάκτη του παραγγέλοντος σάιτ, αυτό που προκύπτει είναι μια… «επιστροφή Τσίπρα» για όλα τα πολιτικά, παραπολιτικά και προπαγανδιστικά γούστα – προφανώς και για τα γούστα το παραγγέλοντος την εν λόγω δημοσκόπηση. Και εξηγούμαι: «Όχι σε μια πιθανή επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα λέει η πλειοψηφία της κοινής γνώμης, με το 54,5% να πιστεύει ότι πρέπει προς το παρόν να αρκεστεί στα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα», γράφει ο συντάκτης στον πρόλογό του, και αυτό ακριβώς κάνει, προς το παρόν, ο Αλέξης Τσίπρας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείει μελλοντική επιστροφή του στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ούτε βέβαια ότι η «πλειοψηφία της κοινής γνώμης» (το 54% των ερωτηθέντων, για την ακρίβεια) λέει «όχι σε μια πιθανή επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα», όπως (για ξεκάρφωμα των διαφαινομένων σκοπιμοτήτων της δημοσκόπησης, προφανώς) γράφει στην πρώτη φράση του προλόγου του ο συντάκτης του παραγγέλοντος σάιτ…
Συνεχίζοντας, μας πληροφορεί ότι «το υπόλοιπο 18,4% (σ. σ: των ερωτηθέντων) θέλει να δει ξανά τον Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ» και ακολούθως μένει ιδιαίτερα στο γεγονός ότι «το 14,6% του συνόλου (sic) πιστεύει ότι ο πρώην πρωθυπουργός πρέπει να προχωρήσει την ίδρυση ενός καινούργιου πολιτικού φορέα», σχολιάζοντας το συγκεκριμένο δημοσκοπικό εύρημα ως εξής: «το ποσοστό αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι ευκαταφρόνητο έτσι όπως είναι διαμορφωμένο αυτή τη στιγμή το κομματικό σκηνικό για το κυβερνόν κόμμα, που συνεχίζει να καταγράφει χαμηλά ποσοστά ακόμα και μετά τον ανασχηματισμό (sic), με τους πολίτες να εστιάζουν στο κλίμα εσωστρέφειας»…
Στοιχειοθετώντας – κατά τη γνώμη μου, βέβαια – το γεγονός ότι η συγκεκριμένη… «επιστροφή Τσίπρα» είναι μια δημοσκοπική «επιστροφή» για όλα τα πολιτικά, παραπολιτικά και προπαγανδιστικά γούστα – κυρίως δε, για τα γούστα του «μεγάλο αφεντικού» του παραγγέλοντος τη δημοσκόπηση Μέσου. Ή όχι;