Μηχανογραφικό 2024: Πλησιάζει η ώρα για την υποβολή – Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε

Λίγες ημέρες απέμειναν για την προθεσμία στο Μηχανογραφικό 2024 για την εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση καθώς και του Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου (Π.Μ.Δ.) για την εισαγωγή στα Δ.Ι.Ε.Κ.

Συγκεκριμένα η προθεσμία εκτιμάται πως θα ξεκινήσει την Δευτέρα 8 Ιουλίου ή την Τρίτη 9 Ιουλίου και συνήθως το χρονικό διάστημα, που ορίζεται από το υπουργείο Παιδείας για την υποβολή, είναι δέκα ημέρες.

Την ίδια ώρα, εκτιμάται πως μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες στα Ειδικά Μαθήματα, οι εξετάσεις των οποίων ολοκληρώθηκαν στις 28 Ιουνίου.

Η διαδικασία για το Μηχανογραφικό

Οι υποψήφιοι που προσδοκούν μία θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας τους, δύνανται να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr και να επιλέγουν το Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ.) ή/και το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ.) για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ.

Αρχικά, έχουν την δυνατότητα να μελετήσουν και να επεξεργαστούν το Μηχανογραφικό, να συμπληρώσουν προσωρινές προτιμήσεις μέσω της Προσωρινής Αποθήκευσης Μηχανογραφικού πριν προχωρήσουν στην τελική υποβολή του, το αργότερο σε ημερομηνία που θα ορισθεί από το υπουργείο Παιδείας.

Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι θα μπορούν να δουν και να επιλέξουν τα τμήματα εκείνα για τα οποία ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων τους είναι ίσος ή μεγαλύτερος από την Ε.Β.Ε. κάθε τμήματος, συνυπολογιζόμενης, όπου απαιτείται και τα ειδικά μαθήματα.

Μετά την υποβολή του Μ.Δ. για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οποιαδήποτε τροποποίηση από τους υποψηφίους είναι δυνατή, εντός της προκαθορισμένης ημερομηνίας και μόνο με τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.

Πώς θα λειτουργήσουν τα Λύκεια τις ημέρες που τρέχει η προθεσμία για το Μηχανογραφικό

Παραδοσιακά, για να υποστηριχθεί η ηλεκτρονική υποβολή Μηχανογραφικού, εκτιμάται πως όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ θα λειτουργήσουν επιπλέον δύο ημέρες. Οι υποψήφιοι θα μπορούν να απευθύνονται στα σχολεία τους είτε τις προγραμματισμένες ημέρες εφημερίας, είτε τις δύο επιπλέον, εκτός κι αν οριστούν διαφορετικές ημερομηνίες από το υπουργείο Παιδείας.

Τις ημέρες αυτές, ο διευθυντής κι ένας εκπαιδευτικός για το χειρισμό της ηλεκτρονικής εφαρμογής του μηχανογραφικού θα μπορεί να επιτρέψει στους υποψηφίους να αποκτήσουν password (σε περίπτωση απώλειας ή παράλειψης δημιουργίας) και να τους συντονίζει.

Όσοι υποψήφιοι δεν θυμούνται το password που ήδη είχαν αποκτήσει στο σχολείο τους, μπορούν είτε να απευθύνονται στο Λύκειο, είτε εναλλακτικά και εφόσον είχαν δηλώσει προσωπικό mail (κατά την απόκτηση του password), να ορίσουν νέο password μέσα από την εφαρμογή του Μ.Δ. με την επιλογή «Υπενθύμιση κωδικού ασφαλείας», χωρίς να μεταβούν στη σχολική μονάδα.

Ποιοι δικαιούνται να υποβάλουν Μηχανογραφικό

Μηχανογραφικό Δελτίο για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μπορούν να υποβάλουν:

– Όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του 2024, και εφόσον ήδη κατέχουν ή απέκτησαν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ).

– Όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2022 ή 2023, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Συγκεκριμένα, για τους υποψηφίους του 10% έτους 2022 ισχύει η Ε.Β.Ε., όπως διαμορφώθηκε το 2022, ενώ για τους υποψηφίους του 10% έτους 2023 ισχύει η Ε.Β.Ε., όπως διαμορφώθηκε το 2023.

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έγινε viral: Σάλος με τη σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού που έγινε τρολ – Έρχονται αποκαλύψεις για πρόσωπα υπεράνω υποψίας

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Σάλος...