Μητσοτάκης: Τρίτες εκλογές αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία

Χρειαζόμαστε ισχυρή κυβέρνηση την επόμενη ημέρα τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπη, επαναλαμβάνοντας πως σε περίπτωση μη επίτευξης αυτοδυναμίας η χώρα θα οδηγηθεί σε τρίτες κάλπες.

«Αν ίσχυε ο εκλογικός νόμος της ενισχυμένης αναλογικής στις προηγούμενες εκλογές θα είχαμε ήδη κυβέρνηση με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Καταλαβαίνω τον κόσμο και την κούραση, αλλά κάποιοι άλλοι επέλεξαν το σύστημα της απλής αναλογικής ναρκοθετώντας τη δυνατότητα της χώρας να έχει από σήμερα μια κυβέρνηση» είπε μιλώντας στο Mega, αφήνοντας αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Χρειαζόμαστε την επόμενη ημέρα μια ισχυρή κυβέρνηση. Δυστυχώς έτσι όπως διαμορφώνονται οι συσχετισμοί μεταξύ των κομμάτων δεν υπάρχει η δυνατότητα για κυβέρνηση συνεργασίας» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, επικρίνοντας και την στάση του ΠΑΣΟΚ: «Άρα αυτό που είπα ότι αν δεν έχουμε αυτοδυναμία νομοτελειακά θα οδηγηθούμε σε τρίτες εκλογές, είναι το λογικό συμπέρασμα, όταν κάποιοι που θα μπορούσαν να είναι οι δυνητικοί μας σύμμαχοί μας έρχονται και λένε ότι δεν ενδιαφέρονται να κυβερνήσουμε μαζί σας και θέλουν τον ρόλο της αντιπολίτευσης και αναφέρομαι στο ΠΑΣΟΚ».

Ερωτηθείς για το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου είπε ότι δεν αισθάνεται «άτρωτος». «Κάθε εκλογή είναι μία καινούρια διαδικασία. Η κάλπη είναι άδεια και πρέπει οι πολίτες να πάνε να ξαναψηφίσουν. Αλλά σίγουρα αισθάνομαι μία ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι πολίτες μας εμπιστεύθηκαν. Αυτό το υψηλό ποσοστό που πήραμε αυξάνει και τη δική μου ευθύνη την επόμενη μέρα να τιμήσω την εμπιστοσύνη και να υλοποιήσω το πρόγραμμά μας και να μπορέσω να είμαι χρήσιμος ως πρωθυπουργός. Ο κάθε πολίτης ο οποίος σε ψηφίζει εκείνη την στιγμή σου δίνει ατομική εντολή να λύσουμε αυτό που τον απασχολεί» πρόσθεσε.

Όπως είπε, «το υψηλό εκλογικό αποτέλεσμα είναι μια μεγάλη ευθύνη» για τον ίδιο. «Σίγουρα δεν είναι λευκή εντολή και εντολή αλαζονείας ότι το αποτέλεσμα έχει κριθεί και άρα πρέπει να πάμε αραχτοί και χαλαροί στην κάλπη» συμπλήρωσε.

Στον απόηχο των τραγικών περιστατικών σε Κω και Νέα Μάκρη με τους θανάτους της 63χρονης και της 19χρονης εγκύου διαβεβαίωσε πως «θα ασχοληθεί προσωπικά με το project ”νέο ΕΣΥ”» την επόμενη τετραετία.

Σε ερώτηση για ένα debate μεταξύ του ίδιου και του κ. Τσίπρα ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως έχουμε κοινοβουλευτικό σύστημα και όχι προεδρικό για να είναι οι δύο πρώτοι που περνάνε στον δεύτερο γύρο.

To debate γίνεται πάντα με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς» σημείωσε για να προσθέσει: «Και εμένα και τον κ. Τσίπρα μας γνωρίζουν πια πολύ καλά οι πολίτες. Δεν πιστεύω ότι κατ’ ανάγκη θα γίνουν σοφότεροι οι πολίτες από το debate. Σε έναν βαθμό έχουν κουραστεί κάπου οι πολίτες με τις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις. Δεν νομίζω να μάθουν κάτι καινούργιο βλέποντας ένα ντιμπέιτ των δύο».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ