Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Η θαλάσσια ασφάλεια προϋπόθεση για σταθερότητα και ευημερία

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση υψηλού επιπέδου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη θαλάσσια ασφάλεια, αναμένεται να αναφερθεί σε σύγχρονες και ασύμμετρες απειλές όπως η πειρατεία, η τρομοκρατία, το λαθρεμπόριο, οι υβριδικές επιθέσεις και η κλιματική αλλαγή.

Ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει έμφαση στην ανάγκη καταπολέμησης παράνομων δραστηριοτήτων που απειλούν την ασφάλεια του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τη ροή του παγκόσμιου εμπορίου, ενώ θα επισημάνει ιδιαίτερα την πρακτική της παράκαμψης διεθνών κυρώσεων.

Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει στην κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συλλογικής διεθνούς δράσης για την αντιμετώπιση αντίστοιχων προκλήσεων. Παράλληλα, θα αναδείξει τον ενεργό και ηγετικό ρόλο της Ελλάδας σε κρίσιμες επιχειρήσεις θαλάσσιας ασφάλειας, όπως οι ΑSPIDES, ATALANTA και IRINI.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα τονίσει ότι η ελευθερία της συνδεσιμότητας σε επίπεδο ηλεκτρικής ενέργειας και δεδομένων μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων είναι αδιαπραγμάτευτη, καθώς συνιστά θεμέλιο για ενεργειακή διαφοροποίηση, τεχνολογική πρόοδο και προσιτές τιμές για καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Τέλος, θα επαναβεβαιώσει τη σημασία της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), την οποία θα προτείνει ως πλαίσιο για την παγκόσμια διακυβέρνηση των θαλασσών και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τόσο των σημερινών όσο και των μελλοντικών προκλήσεων.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1

Ο «μοναχικός» επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: λάθος σημειολογία ή προάγγελος νέων ισορροπιών;

Μόνος επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ο Αλέξανδρος Εξάρχου συνοδευόμενος από την Ελένη Βρεττού. Ένδειξη άστοχης επιλογής ή προμήνυμα νέας εποχής στις επιχειρηματικές σχέσεις;