Του Βασίλη Σκουρή
Το είπε κάποτε για Αμερική και Ρωσία ο κινέζος πολιτικός και επαναστάτης Τσου εν Λάι, που ήρθε σε ρήξη με το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας λόγω των ιδεολογικών του απόψεων: Κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι, αλλά βλέπουν διαφορετικά όνειρα.
Το ίδιο ισχύει και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια: «Κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι, αλλά βλέπουν διαφορετικά όνειρα».
Δεν χωράει πλέον καμιά αμφιβολία πως με την εμφάνισή του στην Άγκυρα, ενώπιον του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Νίκος Δένδιας αναδείχθηκε σε «δελφίνο» εντός της Νέας Δημοκρατίας. Όχι βεβαίως πως στην παρούσα φάση τίθεται ακόμα και το παραμικρό θέμα ηγεσίας στο κυβερνόν κόμμα-αντιθέτως ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει απόλυτα κυρίαρχος στο εσωτερικό της ΝΔ, αλλά και συνολικά στο πολιτικό σύστημα, έστω και αν έχει ξεκινήσει μια (σημαντική) φθορά της κυβέρνησης. Ούτε ότι ο Νίκος Δένδιας έχει αποφασίσει να αμφισβητήσει τον πρωθυπουργό!
Ο υπουργός Εξωτερικών, όμως, με τα όσα είπε στην Άγκυρα, συγκέντρωσε ένα πολύ μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο, το οποίο προστίθεται στην υψηλότατη αποδοχή που είχε ήδη αποκτήσει- δεν είναι τυχαίο που οι περισσότερες δημοσκοπήσεις τον έφεραν πρώτο σε δημοτικότητα μεταξύ των μελών της κυβέρνησης.
Ήδη υπάρχουν δυο στοιχεία που τον διαχωρίζουν από τον πρωθυπουργό:
Πρώτον, η συναινετική στάση έναντι του συνόλου της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης και της αξιωματικής, εν αντιθέσει με το μέγαρο Μαξίμου, που έχει επιλέξει την στρατηγική της πλήρους ρήξης. Μόνο τυχαίες δεν είναι πχ οι σχέσεις εμπιστοσύνης που έχει αποκτήσει με τους υπεύθυνους για την εξωτερική πολιτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου και του αρμοδίου της Κουμουνδούρου Γιώργου Κατρούγκαλου. Τους μετριοπαθείς τόνους έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, ο υπουργό Εξωτερικών είχε κρατήσει και όταν η Νέα Δημοκρατία βρισκόταν στην αντιπολίτευση και ο ίδιος είχε οριστεί από τον νέο αρχηγό Κυριάκο Μητσοτάκη κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος.
Δεύτερον, η «καραμανλική σχολή σκέψης» στην εξωτερική πολιτική.
Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι παρά τα «αγχωμένα συγχαρητήρια» που συνεχώς λαμβάνει από το Μαξίμου, πως ο Νίκος Δένδιας δεν επέλεξε ένα κλικ παραπάνω στην Άγκυρα, επιβάλλοντας τη γραμμή των συνομιλιών της «λύσης»-«ίσα για να συζητούμε».
Ο υπουργός Εξωτερικών ένωσε ήδη γύρω του «καραμανλικούς» και «σαμαρικούς», ενώ ανάγκασε στελέχη με ακραίες απόψεις όπως ο Φαΐλος Κρανιδιώτης να γράψουν πως «Δυο μοίρες Rafale μόνος του ο Δένδιας». Παρότι δε ότι ως υπουργός Δημόσιας Τάξης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη σύλληψη της ηγετικής ομάδας της «Χρυσής Αυγής», ιδίως με την εμφάνισή του στην Άγκυρα έχει μεγάλη απήχηση στην «πέραν της Νέας Δημοκρατίας δεξιάς» και την ακροδεξιά συνολικά, προσφέροντας μεγάλη υπηρεσία στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που δεν θέλει να κινδυνεύσει από το σημείο αυτό, ώστε να συνεχίσει τα «ανοίγματά του στο κέντρο». Να σημειώσουμε εδώ πως μετά την απόφαση του Κώστα Καραμανλή να μην ασχοληθεί πλέον με την κομματική ζωή, η «ακέφαλη καραμανλική πτέρυγα» βλέπει στο πρόσωπο του Νίκου Δένδια τον πιθανό νέο επικεφαλής της.
Ο Νίκος Δένδιας, πάντως, δεν έχει δώσει ακόμα δείγματα γραφής στην οικονομική πολιτική. Μια ματιά στις τοποθετήσεις του επί οικονομικών θεμάτων, δείχνει πως έχει φιλελεύθερες –έως …νεοφιλελεύθερες σε ορισμένους τομείς-απόψεις, μένει ωστόσο να δούμε ολοκληρωμένο το στίγμα του στην οικονομία!
Ο υπουργός Εξωτερικών, επίσης, έχει κατακτήσει την εμπιστοσύνη σημαντικού μέρους του λεγόμενου «ξένου παράγοντα», γεγονός που αποτελεί ασφαλώς πλεονέκτημά του…